Sri Lankas vågor lockar Adam Widén

Friåkaren Adam Widén har breddat sin arsenal av åkdon sedan den legendariska flygturen i Östra ravin för sex år sedan. Från skidor, via snowboard, skate, fjäderskor och slutligen till vågsurf. Och i det varma havet bland vågorna i Indiska Oceanen har ha funnit ett andra hem som han vill dela med sig av. På södra Sri Lanka drar han denna vinter igång två surfhus med kurser på ön och båtturer till Maldiverna. 

För de som inte känner dig: Vem är du?
– Skidåkare som har blivit riktigt peppad på snowboard och surf. När jag inte är på snö eller i vattnet så arrangerar jag lite udda tävlingar: VM-Kval i Dödshopp, Stockholm Stairs och nu har jag precis dragit igång surfresor till Sri Lanka och Maldiverna tillsammans med en kompis.

För de som känner till dig, men som inte sett till dig på Freeride sedan ”En flygtur vi minns: Adam Widén” som gick för tre år sedan och som dessutom var en tillbakablick på dropet av Högsta Högsta i Östra Ravin Åre våren 2011: Vad har du gjort sedan sist?
– Blivit lite mindre flygturer på senaste tiden, insett att man inte behöver hoppa berg för att det ska vara kul. Har gjort en del jobbresor ihop med Xtravel till USA, Canada och Japan. Sen har jag som sagt blivit riktigt hooked på brädan. Varför har ingen berättat att det är löjligt roligt att åka pow på bräda tidigare?

Adam Widén gick loss på pudret i Japan denna vinter 2017

Vad gör du till vardags nu för tiden (förutom att hoppa på skor med stålfjädrar undertill)?
– Fjäderskor är bra grejer, bästa försäsongsträningen. Persbrandt hörde faktist av sig och ville låna dom (jag  skojar inte). I övrigt hinner jag inte med så mycket annat. 

Vem vinner VM-kval i dödshopp 19 augusti denna sommar 2017?
– Jag hoppas Ted Svingstedt kommer i storform då han hade en lite dipp förra sommaren. En peppad Ted är svår att slå.

Skate, surf, snowboard – hur tog sig dessa åkdon in i ditt stadiga liv som skidåkare?
– Jag föll för grupptrycket!

Mer specifikt: Hur smög sig just surfet in i ditt skidåkarliv?
– Det var en polare som verkligen tjatade på mig att jag var tvungen att hänga med till Bali och lära mig att surfa. Jag var inte helt övertygad när han visade surffilmer, men är sjukt glad idag för att han tjatade på mig och att jag faktiskt åkte.

Minns du ditt första surf?
– Farsan hade en gammal Mistral vindsurfingbräda i stugan i Varberg, som jag släpade ner till Apelviken för att försöka plocka lite vågor med. Det var ingen succé, men det var ändå mitt första surf.

Vad är det för ställe som ni har köpt på Sri Lanka?
– Vi har två hus som ligger i byn SK Town (surfstranden Meddawatta) på södra Sri Lanka. Det är en liten mysig by med bra surf som passar för alla nivåer. Magiskt läge precis vid stranden. Vi kommer köra ett klassiskt surfcamp där vi fixar allt man behöver för att lära sig att surfa, eller utveckla sin surfing. 

Det är ju så sjukt svårt att surfa, som att rida på en levande vattenlavin hela tiden, hur lär man sig?
– Det gäller att ha ett sjukt tålamod och sedan är det bara nöta på, surfa med polare som kan surfa eller ta en kurs. Sedan skulle jag vilja säga att det är viktigt att välja ett ställe som är bra för nybörjare. Du behöver rätt förutsättningar för att lyckas. Så hoppa Torö utanför Stockholm om du ska känna peppet att fortsätta.

Har du hittat någon solkräm som håller ordentligt när du surfar?
– Har ett stash med solkräm som funkar riktigt bra i vatten, men fick det av en polare som skulle importera den men vilket inte blev av, så typ omöjlig att få tag på.

När drar ni igång ert surfhus på Sri Lanka?
– Vi öppnar upp första veckan i november 2017 och har öppet till mars 2018 ut.

Kommer ni enbart att spela M.I.A på surfhuset, eller har ni botaniserat och funnit något annat gött i den lankesiska musiken?
– Vi lyssnar på havet eller så sjunger jag när jag får feeling.

Till sist, det här är ju ändock en sajt om skidåkning, vilken är den bästa sommarskidåkningen som du har upplevt?
– Haft några riktigt slaskiga dagar i Stryn både på baksidan och i parken som är svåra att slå.

Adam Widén

Född Karlskoga 1986
Bor idag Skanstull Stockholm
Började åka skidor Vid 3års ålder
Tävlat på skidor? Alpint sedan 8 år gammal, första friåkningstävling som 19-åring
Drömresa skidor? Ryssland
Drömresa surf (Maldiverna och Sri Lanka är förbjudet som svar) Båttrip Island

Mer om Indian Ocean Surf Club (IOSC) på Sri Lanka

Vad?  Indianoceansurfclub är ett klassiskt surfcamp. Det är till för dig som vill lära dig att vågsurfa eller utveckla din surfing vidare.
Var? Surfhusen ligger i den mysiga lilla byn SK Town, Meddawatta, på södra Sri Lanka. Surfstrand för alla nivåer precis framför huset.
Pris? 5 000kr för en vecka (inkl boende, fruktost, 3 middagar, surflektioner, surfbrädor, surfguidning).
Resa? Från Stockholm via Doha till Sri Lankas huvudstad Colombo flyger du på cirka 12 timmar, från Göteborg via Amsterdam något längre restid.
När är det bäst vågor? November sägs vara bästa månaden, men surfet är bra hela öppetperioden november till och med mars
Hemsida: www.indianoceansurfclub.com
Adam Widen får felling i Indiska Oceanens vågor utanför södra Sri Lanka

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.