”– Stabila, snabba och roliga att åka på”

Nu har vår testpilot Sasha kört på sina Salomon QST 106. Här ser du vad han tyckte om skidorna. 

När Borgafjäll leder snötoppen med sina 153 cm är det självklart dit man åker för att testa skidorna. På morgonen hade det precis slutat snöa och underlaget var fantastiskt.

Skidorna testades i pudret på en gång. Även om jag inte var ensam om att leta efter några fina svängar var det inga problem att hitta egna orörda linjer utför berget. I dessa förhållanden visade sig skidorna från sin bästa sida! De hade ett väldigt bra flyt för sin midja på 106 mm och jag upplevde aldrig några problem med att hålla topparna ovanför snöytan. De var stabila, snabba och roliga att åka på. Offpiståkningen i Borgafjäll är i princip enbart i skogsterräng och oavsett hastighet bland träden hade jag fullt förtroende för skidorna som skötte sig galant. Riktigt trevlig åkning! För en skida på 106 mm är prestandan i pudret riktigt imponerande.

”Sammanfattningsvis vill jag ge skidorna ett väldigt bra betyg. De är mycket bra konkurrenter till andra skidor med liknande midjebredd och kategori och att de är lätta gör dem till ett bra val för toppturer.”

Även i de mer uppåkta delarna av berget var skidorna trevliga att åka på. De dämpade vibrationerna på ett bra sätt och skar sig fram på underlaget utan större bekymmer. Även här var de snabba och överraskande roliga att åka på. Jag upplevde dock inte att det var här som skidorna utmärkte sig.

Trots ett gott betyg tyckte jag att stabiliteten på skidorna inte alltid var på topp, särskilt då mer packad snö ibland kunde få dem att tappa stabiliteten. Det är ändå viktigt att poängtera att skidorna inte på något sätt underpresterade. Tvärtom tyckte jag att de bjöd på mycket trevlig åkning på uppåkt underlag och sammantaget får de ett bra betyg även i denna del, men de når tyvärr inte upp till full pott.

Salomon QST 106 enligt testpiloten

Betyg: 5/5

Styrkor:
* Mycket god prestanda i både pist och puder
*Mångsidiga
* Snabba
* Lätta
* Roliga

Svagheter:
* Brister något i stabilitet på uppåkt underlag
* Fladdrande topp

Vad gäller prestandan i pisten tycker jag att den var mycket bra. Jag upplevde aldrig att högre hastigheter var något bekymmer för skidorna. De var kvicka i svängarna och det gick att pressa dem utan problem. Nu testade jag skidorna under väldigt bra förhållanden och underlaget kunde väl knappast ha varit bättre, men upplevelsen är ändå att skidornas egenskaper i pisten är mycket goda. En nackdel värd att påpeka är dock den fladdrande skidtoppen som jag uppmärksammade flera gånger under åkningen. Prestandamässigt upplevde jag inte att detta påverkade skidorna, men det var definitivt någonting som drog till sig min uppmärksamhet flera gånger.

Sammanfattningsvis vill jag ge skidorna ett väldigt bra betyg. De är mycket bra konkurrenter till andra skidor med liknande midjebredd och kategori och att de är lätta gör dem till ett bra val för toppturer. Även om jag inte tycker att de briljerar på uppåkt underlag, är de väldigt mångsidiga och jag som föredrar puderåkning uppskattar deras goda flytförmåga. Under åkningen blev jag även överraskad över hur lekfulla skidorna var att åka på. Jag kommer definitivt att behålla dem och ser fram emot många fler trevliga åk. Bra jobbat Salomon!

Jag rekommenderar varmt skidorna för den som vill ha en mångsidig allmountainskida med god prestanda över hela berget, särskilt om man planerar att prioritera puderåkningen.

Om åkaren 

Åkstil: Pist 10% / Puder 85% / Topptur 5%
Testad längd: 181 cm
Åkarens vikt: 84 kg
Åkarens längd: 177 cm


Har testpiloten rätt, vad säger du som har åkt Salomon QST 106 i 2018-års version?

Vad tycker du om Salomon QST 106?
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.