Salomon QST 106

Salomon QST 106
Kategori: All mountain
Nivå: Avancerad
Märke: Salomon
Årsmodell: 2020 - 2021
Mått (Nos/Midja/Bak): 140/106/126 mm Svängradie: 20.00 m Vikt: 2080 gram (181 cm)
Storlekar: 167,174,181,188 cm
Pris: 7000 Kr
Tillverkarens beskrivning
Årets QST 106 tar framgångsreceptet från tidigare årsmodeller och utvecklar det vidare. Kvar finns en skida med mer tiprocker än tailrocker, indragen skärning och sandwichkonstruktion. Det som är nytt för i år är en helt ny form som ger mjukare svänginitiering och bättre flyt. Därtill används en vidareutveckling av C/FX-väven som nu innehåller mer kolfiber än tidigare. I tip och tail finns nu cork damplifier som är tre gånger mer dämpande än tidigare använt material och tillsammans med Basalt gör det denna version av QST till den mest stabila och dämpade hittills. Det i kombination med ett för breddklassen osedvanligt bra flyt gör QST 106 till en extremt bra allroundskida.

(Officiell information från Salomon)


Forumämnen om Salomon QST 106

Salomon QST 106, bindning/tour?  »
Salomon QST 106 17/18 Längd?  »

Vad tycker du om Salomon QST 106?
5
4
3
2
1
free_fall
2020-01-02
Styrkor:
Fantastiskt allround.
Bra carvingegenskaper.
Flytet i puder i sin bredd.
Förhållandet mellan vikt och prestanda.

Svagheter:
Tipen fladdrar på hårt underlag i högre hastigheter.

Sammanfattning:
Skidan levererar prestanda i både pist och puder vilket är en svår ekvation att få ihop.
Den är väldigt rolig att carva med i pist samtidigt som den flyter bra i puder och är relativt stabil när det är ojämnt och uppkört.
Just kombinationen flyt, stabilitet och smidighet i puder tillsammans med carvingprestandan är det som gör skidan så bra.

Årsmodell: 2019
Åkstil: Offpist, Puder, Pist
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 100 kg
Åkarens längd: 180 cm


Johan
Johan (Gäst)
2019-12-11
Styrkor:
Allsidig

Svagheter:
Inga

Sammanfattning:
Bästa skidan jag ägt

Årsmodell: 2018
Åkstil: Pist, offpist och tur
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 73 kg
Åkarens längd: 177 cm

Freeride
2019-09-18
Om skidan: Salomon QST 106 har gjorts om till år 2019/2020. Nya mått och nya material. Fram och bak har man lagt i kork istället för tidigare bikupe-material (honeycomb). Lika vridstyv, men mer lättåkt enligt Salomon. I butik kommer den med färgmatchande Warden-binding.

Olle: – En snygg skida! Den är riktigt bra! I pisten är det fint före idag, det gick att åka snabbt med dem både i korta och långa svängar. Utanför gick den också bra, väldigt lättåkt. Väldigt mjuk fram och bak, lätt att leka runt på. I lite högre fart aningens instabil. Jag körde 181 cm och hade gärna haft den långa ängden. En riktigt allround skida! Betyg 4.

Max: – En jättekul skida, lekfull. Jag är nöjd med den! I pisten gillar jag att den är lekfull, mjuk i både topp och botten. Inte responsiv i hög fart och stora svängar, då är den inte snärtig och då hade jag velat ha mer respons. I kortare svängar var den kvick och kul. Utanför var flöt den bra och var lätt att åka med, grym att kryssa mellan svenska fjällbjörkar med. Betyg 4.

SNITTBETYG: 4

Årsmodell: 2020

callebalation
2019-02-10
Styrkor:
Lätt att köra på.
Funkar både i pisten och offpist.
Känns inte som att den är lika bred som den är.

Svagheter:
Tipsen fladdrar i högre farter men jag har inte märkt några svagheter med det. Något många har klagat om på 17/18 skidan.

Sammanfattning:
Lättkörd, funkar var som helst och bra pris.

Årsmodell: 2018
Testad längd: 181 cm

LawndartGustav
2019-01-01
Styrkor:
Bra överallt!
Bästa skida i denna bredd jag provat i puder!
Stabila
Lättsvängda både i och utanför pist

Svagheter:
Inte om man inser begränsningarna i en skida under 2kg jämfört med en som väger 2,5kg stycket.

Sammanfattning:
En grym allroundskida jag haft både i Åre och Alperna, fungerar bra som enda skida.
Lätt att få loss i dålig snö och är rolig i pist. Bästa skida i denna bredd jag provat i puder!
Funkar bra överallt utan att vara bäst på något vilket är exakt vad den ska göra!

Årsmodell: 2017
Åkstil: Offpist och enstaka piståk
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 73 kg
Åkarens längd: 178 cm

Martin kjellberg
Martin kjellberg (Gäst)
2018-11-30
Styrkor:
En väldigt rolig och snabb skida.
Trots den bredda midjan och långa radien är den ändå relativt snabb från kant till kant.
Fick även chansen att prova den i bättre puder där den flöt på väldigt fint.
allsidig skida som funkar i de flesta miljöer.
18/19-modell är väldigt snygg i min smak.

Svagheter:
Spetsen kunde bli något fladdrig i högre farter men såg inte det som något större problem.
Kräver en del från dig som åkare.

Sammanfattning:
Jag tycker Salomon har lyckats få fram en väldigt fin skida som är väldigt rolig och snabb i pisten, samtidigt som den förhåller sig väldigt fint utanför pisten. En skida som verkligen kan rekommenderas för den som har bra erfarenheter från berget och anser sig vara en bra skidåkare. Den är väldigt allsidig och funkar verkligen över hela berget. Som sagt så kräver den en del från dig som skidåkare för att du ska ha maximalt kul på dem.

Årsmodell: 2019
Åkstil: Pist/Puder
Testad längd: 181 cm
Åkarens vikt: 70 kg
Åkarens längd: 179 cm

Fredrik71
2018-03-30
Styrkor:
Lätt att komma upp i kant
Lättåkta
Stabila
Roliga

Svagheter:
Inga

Sammanfattning:
Grym allmountainskida

Åkstil: Pist 90%/puder10%
Testad längd: 181 cm
Åkarens vikt: 93 kg
Åkarens längd: 178 cm

Blommen1
2018-03-16
Styrkor:
Skidan har många styrkor och framförallt att den erbjuder all sorts skidåkning trots den breda midjan. Skidan klassificeras som en allmoutainskida och är i bredaste laget för en normal allmountainskida men kan garanterat klassificera sig som en med skidans lätthet och flexibilitet. Trots att midjan är relativt bred är den otroligt smidig att lägga på kant.

Svagheter:
Skidan kan vara svår för nybörjare med tanke på bredheten och det höga radien

Sammanfattning:
En utvecklad skida från Salomon som är enkel att ha att göra med. Allmountain skida som passar i alla skisbackar och anpassar sig efter förutsättningar.

Åkstil: Överallt
Testad längd: 188 cm
Åkarens vikt: 72 kg
Åkarens längd: 191 cm


SaMat
2018-02-26
Styrkor:
Mycket god prestanda i både pist och puder
Mångsidiga
Snabba
Lätta
Roliga

Svagheter:
Brister något i stabilitet på uppåkt underlag
Fladdrande topp

Sammanfattning:
När Borgafjäll leder snötoppen med sina 153 cm är det självklart dit man åker för att testa skidorna. På morgonen hade det precis slutat snöa och underlaget var fantastiskt.

Skidorna testades i pudret på en gång. Även om jag inte var ensam om att leta efter några fina svängar var det inga problem att hitta egna orörda linjer utför berget. I dessa förhållanden visade sig skidorna från sin bästa sida! De hade ett väldigt bra flyt för sin midja på 106 mm och jag upplevde aldrig några problem med att hålla topparna ovanför snöytan. De var stabila, snabba och roliga att åka på. Offpiståkningen i Borgafjäll är i princip enbart i skogsterräng och oavsett hastighet bland träden hade jag fullt förtroende för skidorna som skötte sig galant. Riktigt trevlig åkning! För en skida på 106 mm är prestandan i pudret riktigt imponerande.

Även i de mer uppåkta delarna av berget var skidorna trevliga att åka på. De dämpade vibrationerna på ett bra sätt och skar sig fram på underlaget utan större bekymmer. Även här var de snabba och överraskande roliga att åka på. Jag upplevde dock inte att det var här som skidorna utmärkte sig. Trots ett gott betyg tyckte jag att stabiliteten på skidorna inte alltid var på topp, särskilt då mer packad snö ibland kunde få dem att tappa stabiliteten. Det är ändå viktigt att poängtera att skidorna inte på något sätt underpresterade. Tvärtom tyckte jag att de bjöd på mycket trevlig åkning på uppåkt underlag och sammantaget får de ett bra betyg även i denna del, men de når tyvärr inte upp till full pott.

Vad gäller prestandan i pisten tycker jag att den var mycket bra. Jag upplevde aldrig att högre hastigheter var något bekymmer för skidorna. De var kvicka i svängarna och det gick att pressa dem utan problem. Nu testade jag skidorna under väldigt bra förhållanden och underlaget kunde väl knappast ha varit bättre, men upplevelsen är ändå att skidornas egenskaper i pisten är mycket goda. En nackdel värd att påpeka är dock den fladdrande skidtoppen som jag uppmärksammade flera gånger under åkningen. Prestandamässigt upplevde jag inte att detta påverkade skidorna, men det var definitivt någonting som drog till sig min uppmärksamhet flera gånger.

Sammanfattningsvis vill jag ge skidorna ett väldigt bra betyg. De är mycket bra konkurrenter till andra skidor med liknande midjebredd och kategori och att de är lätta gör dem till ett bra val för toppturer. Även om jag inte tycker att de briljerar på uppåkt underlag, är de väldigt mångsidiga och jag som föredrar puderåkning uppskattar deras goda flytförmåga. Under åkningen blev jag även överraskad över hur lekfulla skidorna var att åka på. Jag kommer definitivt att behålla dem och ser fram emot många fler trevliga åk. Bra jobbat Salomon!

Jag rekommenderar varmt skidorna för den som vill ha en mångsidig allmountainskida med god prestanda över hela berget, särskilt om man planerar att prioritera puderåkningen.

Åkstil: Pist 10% / Puder 85% / Topptur 5%
Testad längd: 181 cm
Åkarens vikt: 84 kg
Åkarens längd: 177 cm
Rajden
2018-02-26
Styrkor:
Riktigt rolig skida men många användningsområden.

Lekfullt lätt och enkelt kontrollerbar som tillåter fart.

(Snygga enl mig, oerhört objektivt dock. Men ändå)

Svagheter:
Denna skida förtjänar en 5a.

Hittade inte några under de åken jag hade på skidorna. Samt att det var en dag som skidorna var byggda för. Så under de (typiska svenska) förhållandena ger jag dom ett stort wow.

Sammanfattning:
En kort sammanfattning: För mig som är en tämligen lätt skidåkare (75kg) som åker rätt mångsidigt (10 säsongers bakgrund som instruktör och guide) och älskar varierad åkning så vart jag oerhört imponerad över hur lättåka dessa skidor var redan från första åket. Nämnvärt var att skidorna testades en dag med oerhört fina förhållanden i och utanför backarna. Mjukt överallt med ca 3-cm från snöfall från dagen innan.

Skidorna har en trevlig lång radie som med hjälp av det mjuka underlaget kunde böjas ner från 20 meters radie till ca 18 meter vilket är en oerhört mysig radie att ligga och carva på. Stod emot fart bra oh upplevdes inte sladdriga alls.

När de skulle styras och köras med i mindre och mer kontrollerade svängar så kändes skidan form med mycket spann rejält hjälpsam då de gav rejält med kantgrepp även i de mindre svängarna. Svängarna som skidorna ville erbjuda kändes oerhört under kontroll och fick mig att känna mig som hemma på laggen redan från åk 1.

Klarade av pucklar på laggen förvånande väl och de var inbjudande till att utmana balansen och ta skidorna upp i luften mellan pucklarna och det var där man märkte hur pass välbalanserade och lätta skidorna var.

Förstår varför skidorna har fått fin kritik i recensioner innan och ser fram emot att åka nästa års iteration som sägs ska droppas flera hundra gram. Ska bli spännande.

En toppenskida enl mig och passar för folk som vill åka varierat, direktionellt men i kontroll.

Passar lättare åkare med lite teknik skulle jag vilja säga.

Årsmodell: 2017
Åkstil: pist, offpist, uppkört och puckel
Testad längd: 181 cm
Åkarens vikt: 75 kg
Åkarens längd: 184 cm