Freeride testar: 2020-års friåkningsskidor för hela berget

Testvinnare bland skidorna som kommer till säsongen 2019/2020 blev Black Crows Atris som fick full pott i betyg av samtliga teståkare! Vad vi tyckte om resten av de totalt nitton testade paren skidor i midjeintervallet 98-108 mm läser du nedan. 

Black Crows Atris och ”damskidan” som är samma skida, annan design, Atris Birdie fick idel 5:or i betyg av våra tre teståkare Max Hahne, Olle Stenbäck och Emma Lerider Harryson. I Vemdalen presenteras nästa års skidor för en inbjuden skara som arbetar i skidbranschen. Vi på Freeride var på plats i år igen och tänkte åka igenom så många skidor som möjligt i spannet 90 – 110 millimeter i midja. När vi nu summerar testet ser vi att smalaste skidan är 98 mm (Dynastar Menace och Rossignol Black Ops) och bredaste är 108 mm (Armada Tracer, Line Vision och Black Crows Atris).

På silverplats hittar vi Nordica Enforcer 104 Free som fick snittbetyget 4,83, en klassisk friåkningsskida som kommer i en ny bredd till nästa säsong och en skida som verkligen föll oss på läppen.

Bronspengen går till tyska Völkl och deras nya bredd 102 mm i Mantra-serien, precis som många andra tillverkare gör nu för tiden så har också Völkl valt att skilja mellan dam och herr även om konstruktionen är densamma, givetvis skiljer sig dock längderna där damskidorna går ner i kortare. Hur som haver: Völkl Mantra 102 och damskidan, som alltså är samma skida, Secret 102 fick 4,5 i snittbety och hamnar på tredjeplatsen i hela testet.

Varför åkte ni på just dessa 19 skidor? Även om man skulle vilja ha en skida till varje före och terräng är det en ekonomisk omöjlighet för de flesta. Ibland även en praktisk omöjlighet, man får inte plats med hur många skidor som helst i boxen/på planet. Då får man kompromissa och köpa en skida som i princip ska funka till allt. Av detta skäl testade vi friåkningsskidor med 100-ish midja.

Men i segmentet är skidorna ganska olika! Vi testade hårda chargers som fick underkroppen och benen att skratta av glädje i hög fart, men lämnade överkroppen och huvudet vettskrämt. Andra skidor var snärtiga, kvicka, några mjuka och inbjöd till smörigare små tricks i side hits och i lösssnön bland fjällbjörkarna.

Ja, men varför just dessa 19, finns ju fler i samma midjebredd! Det är inte alla skidmärken som är på plats i Vemdalen. Flera andra skidmärken har också kontaktat Freeride under året och velat att vi ska testa deras skidor. Men vi hinner inte göra allt, och i Vemdalen är tillräckligt många samlade för att vi ska få ett oerhört brett urval av olika märken. Det ska också tilläggas att skidtestet givetvis inte är sponsrat av något fabrikör, våra teståkare har så klart subjektiv smak men har inget ekonomiskt stöd, sponsorkontrakt eller liknande med något skidmärke.

Åk själv! Tänk på att smaken är som baken och se testet som en första vägledning. Vi rekommenderar alltid att ni själva testar skidorna innan köp. Passa på att åka på skidtestardagarna i november-december eller fråga butikerna om det finns möjlighet att testa skidorna innan köp. Om ni vill ha mer information om skidorna i testet rekommenderar vi Freerides pryldatabas. I höst kommer databasen att uppdateras med nästa års skidor och då finns också möjlighet för fler personer att lägga in recensioner av skidorna.

Var åkte ni? Testet genomfördes i Vemdalen, under Pro ski intro januari 2019 där sportbutiker får chansen att testa nästa års skidor. Alla skidorna testades med minst två åk av varje teståkare som uttalar sig. Vi åkte stolsliftarna G och H på Vemdalsskalet, i pist körde de röda och svarta backarna Stugbranten, Väst, Hovde, Turisten och Gamla puckeln. När teståkarna refererar till ”skogen” är det partierna mellan pisterna kring H-liften som avses. Det var fina testförhållanden mestadels, en råkall första dag med bra snö och molnigt väder följdes av en andra dag som bitvis var något soligare. Offpisten var ingen puderdröm, men det fanns lite fluff i skogen. Teståkarna hittade också en del sidehits och rollers att leka på. Pisterna var i toppform.

Möt skidtestarna

Olle Stenbäck

Ålder: 23 år
Vikt: 75 kg
Gillar: ganska hårda skidor, med snärt och lekfullhet i sig.
Skidbakgrund: racer från Västgötaslätten tills han var 17 år tog studenten och har sedan sässongat i St Anton, Japan, Kanada, och förra året påbörjade universitetsstudier men lyckades skrapa ihop 50 skiddagar.

Emma Lerider Harrysson

Ålder: 24 år
Vikt: 65 kg
Skidbakgrund: alpinracer, säsong i Alperna i Bad Gastein och sedan fyra år bosatt i Åre och åkt mycket friåkning. Det blir många skiddagar, så ofta det går. Även arbetat som skidlärare och coach för race kids när hon slutat tävla själv.

Max Hahne

Ålder: 23 år
Vikt:
70-71 kg
Skidbakgrund:
tävlade alpint tills han var 15 år, säsongat och friåkt mycket därefter i Kanada, Japan och Alperna Val d’Isers och Tignes. 
Bias: 
gillar Völkl, indoktrinerad av sin far att german engineering är the shit. Gillar styva och hårda skidor, vill inte trycka igenom skidan. Det ska finnas svar i skidan. Tycker samtidigt att leka runt i park, och på side hits. Har efter skidtestet i januari 2019 i Vemdalen insett att fransmän i Chamonix trots allt är lite roligare än tyska ingenjörer, då Max två toppbetyg i testet till Black Crows Atris och Völkl Mantra 102 i head to head match ändå visade sig att Atris ”är en roligare skida”.

Skidorna som ingår i vårt test 2019/2020, bokstavsordning:

Armada Tracer/Trace 108
Atomic Backland 107
Black Crows Atris/Atris Birdie
Black Diamond Boundary Pro 100
Blizzard Rustler 10
Dynastar Menace 98
Elan Ripstick Black Edition 106
Faction Prodigy 3.0
Fischer Ranger 99 Ti
Head Kore 99 Women
Head Kore 105
K2 Mindbender 99
Line Vision 108
Nordica Enforcer 104 Free
Rossignol Black Ops 98
Salomon QST 106
Salomon QST Stella 106
Völkl Mantra 102
Völkl Secret 102

Söker du mer generell information inför ditt skidköp? Läs vår köpguide skidor. 

Betygen som ges på varje skida är en sammanvägning av teståkarnas enskilda betyg. Vad varje teståkare tyckt om skidorna i sin helhet ser du i våra tjugo videos från skidtestet.

Nedan följer vårt skidtest, laggen kommer i bokstavsordning. Längst ned finns en lista med skidorna graderade efter betyg. Håll till godo! Och kommentera hemskt gärna vad ni gillar och ogillar!


Armada Tracer 108 och Trace 108 (2020)

Mått: 135-108-126,5mm
Radie: 20 m (188cm)
Om skidan: En allmountainskida mer åt offpisthållet, med fokus på prestanda nedför, enligt svenska agenten. Till i år har Tracer blivit ungefär 10 % lättare, bland annat genom en kärna av brasilianska träslaget Karuba. En relativt stor tip rocker, inge rocker bak. Ingen metal i skidan. Samma konstruktion dam och herr, längd skiljer bara. Vikt lite oklar, men kring 1700 gram.

Emma: –Jag körde 172 cm i modellen som heter Trace (dam). Den var fartstabil. Det är ganska mycket tip rocker på den, viss tendens till fladder när man kör fort men samtidigt en hård skida och det var kul att köra fort på den. Inte jättelätt att manövrera när det är lite knixigt, då krävs att man verkligen är på hugget. Jag tror att den skulle göra sig riktigt bra i lössnö.  Betyg 3.5.

Max: –  De var som ett par stabila bananer under fötterna! Stor rocker där fram. Roliga, lekfulla, åkte mycket och lekte på bakändan av dem. Carvade lite med dem och det var de kanske inte mest tänkta för. Men i hopp i sidorna var de grymt roliga, de känns lätta att snurra runt och hoppa med tack vare rocker. Tycker att det var helt okej i hög fart också! Betyg 4.

Olle: – Vi åkte upp i liften och var lite slitna i eftersom det var sista åken för dagen, och jag tänkte ”hur ska det här gå”. Men jag fick upp tagget och hade riktigt kul på dessa skidor! Jag hade lite fördomar om Armada och vilken typ av åkare som kör på dem, och att de inte skulle passa mig, men jag blev väldigt positivt överraskad! Jag hade svinkul på dessa! Det var bra tryck i skidan och funkade bra i hög fart, samtidigt skön och mjuk fram och bak gick bra att snurra och leka med. Betyg 4.5.

SNITTBETYG:  4


Atomic Backland 107 (2020)

Mått: 137-107-124
Radie: 18,5m (@182)
Vikt: 1550 g (@182)
Om skidan:  Atomic Backland 107 som kommer säsongen 2019/2020 har samma spoon i fronten som populära Bent Chetler-skidorna (”HRZN Tech Tip” som ska ge 10 % yta på tippen), rocker fram och bak med spann under foten, träkärna av Poppel och Karuba och förstärkt med ett längsgående infräst stav av kolfiber.

Emma: – Fick intrycket att den var väldigt fartstabil, en skida perfekt för stora åk och stora berg, man kan gasa på rejält. Håller också bra i pisten, bra i större svängar. Hellre större åk, än att shredda tight skog typ av skida. Den gick bra utanför pisten. Förvånansvärt lätt skida. I tight svensk skog var inte det optimala valet. Betyg 4

Olle: – Första åket så var jag skeptisk, kändes seg. Men sen kom jag in i den och vågade trycka på. Då blev det bättre, och den är hård men inte för hård och man kan stå ut svängarna samtidigt som den är lekfull. Men det är inget man smååker på, en bra Alpskida för offpist och långa piståk. I lössnön var den bra och fastnade inte eller någonting, utan flöt på bra! Betyg 4

Max: – En kul skida! När man trycker på så hänger den med bra, fartstabil. I offpisten så kunde jag ligga i en högre fart, känns chargig, passar en skidåkare som vill stå på i både pist och offpist. Fick runt den i skogen, men lite tyngre än tex Salomon QST, å andra sidan fick tog jag en rakare linje. I pist och hårt underlag så är radien på 18,5 m att den är rätt kvick när man trycker på.  Betyg 4.5

SNITTBETYG:  4.17


Black Crows Atris och Atris Birdie(2020)

Mått: 139-108-126 (@184)
Radie: 20 m
Längder :178, 184, 189 (Atris) 160, 169, 178 (Atris Birdie, dam = samma skida)
Vikt: 2000 g (@184cm) och 1775 g (@178cm)
Om skidan: Black Crows modell Atris imponerade på våra teståkare, skidan var den enda i vårt test som fick full pott av alla. Atris Birdie är damvarianten, samma skida men i kortare längder. Atris har rocker fram och bak med spann i mitten, är livlig och lekfull med ganska mycket sväng. ”En skida för den som vill vara ungdomlig utan att ha byxorna nere vid knäna”, enligt Jonas på Black Crows. En sandwichkonstruktion med kärna av poppelträ. En skida mer mot liftbaserad friåkning.

Olle: – Alltså här har vi en riktigt riktigt bra skida! Om du vågar stå på och vill ha en skida som utmanar så är det här rätt. Jag skulle kunna åka på den varje dag och över hela berget över allt. Den är hård, men lagom hård. Den är samtidigt mjuk bak och fram så att man kan göra coola, lekfulla saker med den. En skida med sjukt bra kontroll i pisten. Jag kan inte komma på något som inte går att göra med Black Crows Atris. Den är mångsidig. De har hittat de rätta måtten, så att helheten blir perfekt. Betyget blir klockrent full pott. Betyg 5.

Emma: – Det här är den bästa skivan jag har åkt på i det här testet, och även annars också kanske. Den är jättekul och ger mycket tillbaka till. Man måste ändå jobba för att få en härlig upplevelse med den. Det är ingen skida som man fiser runt med, men den ger så mycket tillbaka när man ligger på både i och utanför pist. Man ändå kan leka runt på den, den är lekfull men ändå stabil.  Stabil och riktigt grym. Det finns skäl till att det är en storsäljare. En solklar femma! Betyg 5.

Max: – Black Crows Atris utmanar, den är rolig! Jag har har åkt på både hårdare och mjukare skidor, men den här skidan har en spännande karaktär som jag gillar jättemycket. När man lägger en carvingsväng får man en skön skjuts ur svängen, det är en härlig rockerprofil på och den är stabil i hög fart. Den förtjänar en femma i betyg! Betyg 5. 

SNITTBETYG: 5 


Black Diamond Boundary Pro 100 (2020)

Mått: 132-100-119mm
Radie: 21 m (@180cm)
Längder: 172, 180 och 188 cm
Vikt
1,95 kg (@180)
Om skidan: Black Diamonds köttigare skidserie heter Boundary Pro och kommer i bredderna 100, 107 och 115. En charger som gillar höga farter! Påminner lite om Black Crows Corvus, enligt Lars på på svenska black Diamond: ”Underkroppen och benen skrattar av glädje när man drar på, överkroppen är livrädd!”. Vi körde 100 mm och det är årsmodell 2019/2020. Det är en skida som är byggd för kraftfull åkning i skidorten och litfbaserad offpist, kanske kortare turer. Rocker i tip och tail med klassiskt spann under foten, tillverkade i Österrike med glasfiber och poppelträ i kärnan.

Emma: – Den här skidan gick som bara den! Kändes som ett par storslalomlagg, de krävde mycket av en som åkare man måste stå i rätt position och utmana. Om man uppskattar det är den grym, annars är det nog inte rätt skida. Jag tyckte att den var kul eftersom man kan göra jättefort med den! Men det är det som den är bra på, den bjuder dock inte riktigt in till att leka runt på. Det blir stora svängar med den och hög fart direkt. Betyg 3.5.

Olle: –Det är lite av en medelskida för mig. Den gör sitt jobb, men ingen wow-känsla. Den var fartstabil, vilket var lite förvånande man tänker Black Diamod-topptur och lätt, men denna var rejäl. Betyg 3.

Max: – En hård skida, som kräver lite fart för att få in i sväng. Trycker man på med hög fart får man storslalomkaraktär. Ganska snärtig när man får upp den i fart. Skön tip rocker, inte så mycket tail rocker, tror att det går att åka lite puder med! Hög fart även i offpisten skulle denna klara bra. En go skida! Betyg 4.

SNITTBETYG: 3.5


Blizzard Rustler 10 (2020)

Mått: 133-102-122.5mm
Radie: 17,5 m
Vikt 1831 gram
Om skidan: 
Blizzard Rustler-serien tog många skidåkare med storm när den kom, och just Blizzard Rustler 10 är kanske den mest mångsidiga. 102 mm under foten gör tian till en one quiver-kandidat. Lagom låg vikt, solida utförsegenskaper och konstruktion som klarar puder, packat och manchester. Rustler finns i tre bredder (9,10 och 11), lätta skidor i tip och tail och man kan gå upp lite i längd. Tip rocker är early rise så ganska lätt att få in i sväng. Passar medelgod upp till världsklass. Full träkärna med sidewalls, titanal i mitten. Rustler 10 är allmoutain-freeride skida mer orienterad mot offpist.

Olle: – Den kändes riktigt bra! En hård charger med titanal. Den gick att trycka på i pist, gick som ett spjut, men samtidigt bra i sväng gick inte bara rak. I fart känns den ändå rätt lekfull. Linkar Nordica Enforcer i karaktären. Lite trögare i offpisten kände jag efter första åket, i andra åket kändes den bättre även utanför. Betyg 4.

Max: – Det är en skida som har en styv konstruktion i mitten, och rätt styv baktill. Ett djur i pisten! Verkligen stadig där, gjorde sig riktigt bra! Utanför känns den lite småsvår att kasta runt, men riktigt kul på hårt i hög fart. Den stora tiprockern störde inte i hög fart. Betyg 4.5

SNITTBETYG:  4.25


Dynastar Menace 98 (2020)

Mått: 132-98-120mm
Radie: Radie 23 m (@181 cm)
Om skidan: Dynastar introducerar nästa vinter 2020 linjen Menace (80-118mm), med neonig och Miami Vice inspirerad grafik. Vi teståkte Menace 98, en twin tip med rocker fram och bak med spann under foten. Matig konstruktion, förstärkt med metall, som kräver sin åkare. Menace ersätter den tidigare serien Slicer . Vi hittade ”en parkskida på steroider” som vår teståkare Max uttryckte det. Richard Permin’s hårda skida Proto 118mm, som kom till 2019, är den största i linjen, och har till nästa år fått namnet Menace Proto.

Olle: – Den var svår att tycka till om. Den är bra mycket, men sämre på annat. Den är bra på att vara allround, går att stå på med i stora svängar. Den är rätt fartstabil, men det kändes lite orolig i slutet på svängen, ingången kändes lätt. Tailen är mjuk vilket påverkar. Den var lätthanterlig utanför pisten, men kanske lite smal för att åka puder i Alperna. Betyg 4.

Max: – Den är schysst, gillar grafiken – den är snygg! Jättestyv skida, en riktigt värsting. En parkskida på steroider. Man ska åka fort på den! Tailen är lite mjuk, vilket ger lite lekfullhet. Karaktären känns mycket park, är en twin tip. Betyg 3.5.

SNITTBETYG: 3.75


Elan Ripstick Black Edition 106 (2020)

Mått: 140/106/122

Längder
 161, 174, 181, 188 cm
Om skidan: En hårdare version av Elans omåttligt populära Ripstick. Ny till säsongen 2019/2020 kommer denna Black Edition 106. Black Edition-kollektionen får alltså en ny bredd, tidigare fanns 96 mm. Black Edition har lite mer kolfiber och är mer vridstyv. Skidorna är asymmetriska ”Amphibio” med höger och vänsterskida, där innerkanten har spann medan ytterkanten har rocker. Ingen titanal i skidan, utan två kolfibertuber ”som två fiskespön” i längsled, en lätt träkärna i mitten förstärkt med glasfiber och nämnda kolfiber. En lätt skida som funkar för att tura, cirka 1,5 kg.

Olle: – Den kändes riktigt bra! En uppdaterad version av Ripstick 102 Fr, liknande men hårdare. Jag gillade förra Ripstick men denna var ännu bättre i hög fart! Tappar lite lekfullhet eftersom den är hårdare. Den var grym i pisten och i hård snö, där får man ut mest av skidan. Den som vill kunna köra på hårt, i stora berg och inte kräver bc-lekfullhet och hoppa och liknande, ska sikta på Black Edition. Betyg 4.

Emma: – Jag upplever den som responsiv och fartstabil. Den var bra i pist, hårdare än den andra Ripstick Fr. Den påminner lite om Atomic Backland 107. Denna är också bra i stora svängar, och skulle vara bra i stora åk. Man kan ösa på i offpisten, men den känns inte så kvick, men rolig! Betyg 4. 

Max: – Den här skidan smakade sött och gott under fötterna. Den är responsiv, det gillar jag mest med den. Den är styv på ett skönt sätt, den följer pisten och underlaget och känns säker att åka på. När man åker fort med den carvar den bra. Jag gillar den. Den påminner om Atomic Backland 107, lite samma profil och karaktär – bägge stabila i höga farter. Inte så mycket tail rocker, vilket gör den mer chargig snarare än lekfull. Betyg 4.5.

SNITTBETYG:  4.17


Faction Prodigy 3.0 (2020)

Mått: 128-104-120 mm
Radie: 22 m (@183cm)
Längder: 177 och 183 cm
Vikt:
1 860 gram (@183 cm)
Om skidan:  Vi teståkte Faction Prodigy 3.0 som kommer till säsongen 2019/2020. En twintip för hela berget, med jibbig och skön feeling. Lekfull, allsidig och rolig. Samma konstruktion som Prodigy 4.0, men smalare. Poppel- och askträ i kärnan, linfibrer som löper i längsled istället för glasfiber, vilket sparar lite vikt. Medium rocker i tip och tail, spann under foten.

Max: – En mjuk skida jämfört med de flesta andra i testet. En lekfull skida, mjuk fram och bak, man vill åka till parken med den och utanför! Men lite för mjuk för pisten, fladdrade aldrig i pisten men den är mjuk och har mycket rocker och därför inte lika stabil. Är man en åkare som inte trycker jättemycket så är det en grym skida. Den är bra på sitt användningsområde! Betyg 4.

Olle: – Jag gillar inte riktigt grafiken. Men det är en riktigt rolig skida som går att göra allt på! Kul i pisten, jag tyckte att jag kunde trycka på och rolig utanför. I hög fart är den lite fladdrig, men med tanke på lekfullheten drar det inte ner så mycket. Betyg 4. 

Emma: – Den här är lekfull, en kul skida! Funkade skitbra på sidehits och i skogen. Trycker man på rejält i sväng i pisten vill man ha något hårdare. Betyg 4.

SNITTBETYG: 4


Fischer Ranger 99 Ti (2020)

Mått: 132-99-123 mm
Radie: 19 m (@171)
Om skidan:  Fischer Ranger 99 Ti en skida som är mer fartorienterad än lekfull. Matig skida som är race:ig i karaktären. Titanal i mitten på skidan, lättare material i toppen. Fischers andra linje FR är mer lekfull och poppig, men Ti-serien är bättre på hårdare underlag. En perfekt skida för varje dag i exempelvis Åre.

Emma: – En kul skida. Jag åkte på denna direkt efter Black Diamond Boundary Pro 100 och upplever de lite liknande. Men jag gillar denna bättre. Man kan ösa på oavsett om det är slätt eller uppåkt, ingen freeride-upplevelse, utan känns hård och fartstabil. Ingen tail rocker på den. En skida som känns bäst i pist och hård snö. En fartstabil skida som klarar alla typer av pist. Betyg 4. 

Max: – Riktigt styva, säger jag alltid, men de var de! Känns som en allmountain skida som behöver mycket fart. Hade velat ha dem om jag skulle köra NM typ, alltså isig offpist skulle de briljera på. Betyg 3.5

Olle: – Den här går som tåget, dagens charger! Man ville hemma och byta till riktiga race pjäxor för att få ner kraften i dessa skidor. Jag tyckte man kunde stå på stenhårt med dessa och vågar trycka igenom dem. Det var dålig sikt så vet ej hur de går utanför pist, men just för att jag inte vet det så får de 4.5 i betyg.

SNITTBETYG: 4 


Head Kore 99 Women (2020)

Mått: 129-95-115 (@162)
Radie: 13,2 m
Längder: 153, 162 och 171 cm (171, 180 och 189 i unisex)
Om skidan: Vi teståkte nya Head Kore Women 99 i årsmodell 2019/2020. Till nästa år kommer Head med två damskidor i Kore-serien (Kore W 99 och Kore W 93). Vi kikade närmare på skidan med 99 mm (fast de kortare längderna har faktiskt inte det midjemåttet…) i midjan, som är byggd på samma sett som herrskida men man har dragit fram den rekommendera monteringspunkten något, ändrat grafisk design och erbjuder kortare längder. Kärnan i skidan är konstruerad i Karuba som är ett brasilianskt träslag – lätt och dämpat. Skidan är därefter byggd i en grafen-koroyd-kolfiber sandwich cap-konstruktion.

Emma: – Det känns som en lätt skida, lättmanövererad. Den var bättre utanför pisten än i pisten. Utanför var den lätt att leka runt på och hade bra flow. Lite liknande mot Salomon QST Stella. Vill man ha en lättåkt skida är detta ett grymt alternativ. Betyg 3.5. 

SNITTBETYG: 3.5 


Head Kore 105 (2020)

Mått: 135-105-125 mm
Radie: 17.8 m
Om skidan:  En ren freeride skida, som funkar över hela berget. Lätt byggd 1800 gram per skida och hyfsat styv. Sedan förra året har man förstärkt side wall för att den ska hålla lite bättre, den är lite mer dämpad. Många kan åka på denna skida, lätt att manövrera och leka med. Ingen metall i skidan, utan trä i form av Karuba i kärnan, dessutom kolfiber, grafen och koroyd i skidan.

Olle: – Jag är kluven till dessa. Det är en bra skida, den är mjuk och följsam och går att stå på i bra fart med. Men den lämnar en lite oberörd, man får inget extra, ingen kick. Jag tror att den är grym på djupa dager med snö, den har mycket rocker. I vårt test med rätt mycket pist och svenska skog gör den sig kanske inte allra bäst. Betyg 3.

Max: – Först hade jag svårt att förstå dem, första och andra åket förstod jag inte. De är mjuka, och snabba, kort radie. Lite för mjuk för att åka snabbt med. Tredje åket började jag leka på dem, tail pressa och annat och då var de riktigt bra! I skogen var de lätta, och snabba att få runt. Det är en förlåtande skida som sväljer underlaget bra, hyfsat isgrepp i mellansnabb fart. En skida som ska lekas på, bättre utanför pisten än i. Betyg 4.

SNITTBETYG: 3.5 


K2 Mindbender 99 (2020)

Mått: 138-99-123 mm
Radie: 18,5 m
Längder: 170, 177, 184, 191 cm
Om skidan:
”All Terrain Rocker” (tip & tail, spann under foten) Kärna: träkärna med lönn och asp Mindbender 99Ti: ”The one ski to rule them all”, enligt K2:s marknadsförare som uppenbarligen gillar Tolkien (+ 1 på det!). Byggd med ”Titanal Beam Technology” med metalllegeringen Titanal som består mest av aluminium i form av en stämgaffel, hårdare i fronten, lite lekfullare och mjukare baktill. Den köttigaste skidan i Mindbender-serien, vad gäller styvhet och fartstabilitet. Nya Mindbender-serien som kommer till 2019/2020 kommer också bestå av en 108 och 90 mm, plus Mindbender 98 och 88 Alliance för dam. Serien verkar därefter, kommande år, få ännu fler syskon.

Olle: – En av de skidorna som känns mest allround, bra på allt. Hård med bra tryck, samtidigt mjuk fram och bak och lekfull. Aningen rocker bak och fram, men samtidigt köttig. I hög fart är den superstabil körde full fart ner i Hovde-backen här. Tror att den funkar fint utanför också! Helheten gör att den får 4,5 i betyg. 

Emma: – Jättekul skida. En skida som svarar och som håller när man kör fort. Ingen skida för att semesteråka på. En skida som utmanar, men samtidigt är den inte riktigt lika hårda som vissa andra i testet. Känns som en skida som passar allt man utsätter den för. Betyg 4.5

Max: – Det var fantastiska åk vi hade med denna skida. Mycket spann med tip och tail, kul att åka på i pisten och svarar bra. Den gör allt som en allmountain-skida ska göra. Lekte på lite rollers i pisten och rockern gör att den ändå är lite lekfull. Betyg 4.

SNITTBETYG: 4.33 


Line Vision 108 (2020)

Mått: 142-108-128mm
Längder:
175, 183, 189 cm
Radie: 19,5 m
Vikt: 1605 g
Om skidan:  Vi testade sprillans nya Line Vision 108, en modell som kommer till 2019/2020. Styv, lätt och rolig eller? Hör vad våra teståkare tycker efter att ha kört dom. Beskrivning från Line: ”Vi presenterar den skida som du önskar att du hade igår. En friåkningsskida som kan mosa pillows ena dagen, för att utforska det högalpina nästa dag. Med nya THC.konstruktionen visar Line Vision 108 vad som är möjligt för lätta friåkningsskidor, stabil i hög fart, lätta i luften och enkla att shredda och slasha med”, enligt Line. Vad är denna THC- konstruktion? Genom att kombinera tre olika laminat – aramid, kol och glasfiber som resonerar vid olika frekvenser, har Line skapat en dämpande konstruktion som också är lätt. Ingen studsig och nervös kolfiberkänsla, utan bara smidig skida i en lätt förpackning.

Olle: – En freerideskida som är mer lättvikt än klassiska Sir Francis Bacon. Första åket kändes det som en lattjig skida som gick att leka runt på. Kändes lite mjuk och fladdrig när jag körde i pisten. Utanför var den riktigt kul! Mjuk bak och fram, hård under foten. Betyg 4. 

Emma: – Den kändes bra. Det här är en skida som nog passar de flesta. Lättåkt och tacksam i de flesta situationer, går samtidigt att trycka på med lite grann men man måste inte dunka ner massa kraft. Kräver inte massor av skidåkaren. Den klarade sig ändå bra i hög fart. Rolig att leka runt på och hoppa, där gjorde den sig bäst. Betyg 4.

Max: – Mjuk och lekfull skida, kul! Skidan gjorde jobbet själv! Mjuk där bak att poppa runt på. Jag behövde inte ta i och anstränga mig så mycket. Vi tog en sväng i skogsbrynet och åkte bra där, i pisten blev den lite orolig med rockern i riktigt hög fart. I lägre fart i pisten var den rolig, svänger mycket. Betyg 4. 

SNITTBETYG:  4


Nordica Enforcer 104 Free (2020)

Mått: 135-104-124mm
Radie: 18,5 (@186cm)
Om skidan: Ny bredd på Enforcer-serien för nästa vinter. Den är byggd som Enforcer 110 och 115, rocker bak. Lite mindre material i tip vilket gör den lite mjukare och enklare att få in i sväng. En freeride-känsla i denna skida. En skida som passar säsongar, de som vill åka mycket utanför och vill åka öppna fält och skog, en skön skida. Men den driver även bra på hårdare underlag. Det är träkärna och dubbla laget metal så ingen utpräglad turskida, kortare turer med hybridbidning funkar den. En varje-dag skida under säsong.

Olle: – Grymma skidor! Den där allroundskidan som vi jämt snackar om, som klarar allt! går att blåsa på med full fart, carva i hög fart, även i låg fart. Ganska mjuk i toppen och rocker, vilket gjorde den lättkörd i offpisten. Lite hård i tailen, kanske att tyngre åkare kör den bättre, men för mig som är lätt så är den pyttelite för trög. Betyg 5. 

Emma: – En härlig skida, gillade den jättemycket! Tog med den ut i olika terräng – pist, side hits och skog. Den pallade trycket överallt. En allroundskida med fokus på freeride. Stabil i stora, snabba svängar. I sidehits och utanför pisten är den kul, den känns bra överallt. Betyg 5.

Max: –Trevlig, kul, extas faktiskt efter första åket. Svarar snabbt när man svänger, bjuder in till lek! Känner lite att den är styv i tailen, men den lilla negativa grejen är marginell. Nordica har lyckats här, den är verkligen allround. En väldigt bra skida, vill säga något negativt men det är svårt! Hade jag fått den lite mindre lugn och mer skjuts ur svägne så hade den fått en femma. Men den e grym! Betyg 4.5. 

SNITTBETYG: 4.83 


Rossignol Black Ops 98(2020)

Mått: ?-98-?
Radie: ? 
Om skidan: Vi har teståkt Rossignol Black Ops 98 som kommer till säsongen 2019/2020. Skidan kom förra vintern men var då limiterade och kördes i princip av Rossignols sponsrade åkare. Konstruktionen är fortfarande hemlig, midjemåttet 98 mm och längden (182 och 192 cm i herr, 162 och 172 cm i dam) är det ända som har avslöjats…. cliffhanger eller PR-trick? Hur som helst: Jacob Wester åker på skidorna och gillar dem skarpt. En backcountry, jibb-skida som ska funga grym att åka med, rekommenderade med en lite mer (men inte helt) mittmonterad bindning.

Olle: – Inte så mycket rocker på den, man får trycka på för att den ska svänga och påminner då om riktiga pistlagg. Samtidigt jibbig och mjuk fram och bak, lekfull trots allt. Den funkar bra utanför, men man får jobba lite mer utanför. En bra skida för en parkåkare som ska över och åka freeride-offpist. Jag skulle vilja åka den här mer egentligen, tror den har mer att ge än vad jag får ut av den. Är därför lite snål med betyget nu. Betyg 3.

Max: – Det var ett äventyr! Inte så van att åka en såpass mittmonterad skida, konstigt första åket sen kom jag mer in i det. Man kommer fram på skidan och man kommer därför lättare in i sväng. Men en skida svår att bedöma. En styv skida som man ändå vill leka på, man dras ut mot kanterna och vill hoppa. En cool skida. Betyg 4. 

SNITTBETYG:  3.5


Salomon QST 106 (2020)

Mått: 139-105-15mm
Radie: 22 m (@181cm)
Längder: 174, 181 och 188cm
Om skidan:  Salomon QST 106 har gjorts om till år 2019/2020. Nya mått och nya material. Fram och bak har man lagt i kork istället för tidigare bikupe-material (honeycomb). Lika vridstyv, men mer lättåkt enligt Salomon. I butik kommer den med färgmatchande Warden-binding.

Olle: – En snygg skida! Den är riktigt bra! I pisten är det fint före idag, det gick att åka snabbt med dem både i korta och långa svängar. Utanför gick den också bra, väldigt lättåkt. Väldigt mjuk fram och bak, lätt att leka runt på. I lite högre fart aningens instabil. Jag körde 181 cm och hade gärna haft den långa ängden. En riktigt allround skida! Betyg 4.

Max: – En jättekul skida, lekfull. Jag är nöjd med den! I pisten gillar jag att den är lekfull, mjuk i både topp och botten. Inte responsiv i hög fart och stora svängar, då är den inte snärtig och då hade jag velat ha mer respons. I kortare svängar var den kvick och kul. Utanför var flöt den bra och var lätt att åka med, grym att kryssa mellan svenska fjällbjörkar med. Betyg 4. 

SNITTBETYG: 4 


Salomon QST Stella 106 (2020)

Mått: 138-105-124mm  
Radie: 18 m (@17cm)  
Om skidan: Salomons skida QST Stella 106 i årsmodell 2019/2020. Vi har teståkt denna friåkningsskida för damer. En lekfull och lättmanövrerad skida enligt teståkaren Emma: ”-En skida som passar de flesta”. Detta är samma skida som unisex-/herrvarianten QST 106, Stella erbjuds i kortare längder vilket är skillnaden.

Emma: – Kommer direkt från Atomic Backland 107, vilket blir en kontrast. Qst Stella är lätt att manövrera, en lekfull skidar som är lite mjukare än den nämnda tidigare skidan. Här åkte jag på 174 cm och hade kanske velat ha lite längre. Den här skidan passar nog de flesta! En skida att leka på både i och utanför pisten. Betyg 3.5. 

SNITTBETYG:  3.5


Völkl Mantra 102 (2020)

Mått: 140-102-123 mm
Längd och radie: 170 cm (18.1m), 177cm (20.1m), 184 cm (21.4m ), 191 cm (23.5m )
Vikt:
2035 gr. (@177cm)
Om skidan:
 Mantra kommer i ny bredd till vintern 2020. Mantra 96 mm får nu en bredare polare i och med 102 mm. Titanal Frame, 3 Radius Sidecut, Carbon Tips, Full Sidewall, Base: P-Tex 2100, Multi Layer Woodcore Vi har teståkt nya Völkl mantra 102 som kommer till säsongen 2019/2020.

Olle: – Här har vi ett riktigt järnspett. Sjukt bra isgrepp. Även fast det är en stor och rejäl skida så känns den lättåkt. Det går att åka hur snabbt som helst med den, släpper inte alls, riktigt bra i hög fart. Utanför får man nog gå rätt stort för att göra sig bra, ingen skida för Trollskogen i Sälen. Betyg 4. 

Max: – En riktigt vridstyv skida, den passar min åkning. Lättare än vad tidigare Mantra var. Tålde mycket fart. Utanför pisten var den också lätt att åka med. Ganska snabbsvängd skida om man ligger fram och trycker. Den kräver tryck ner i skidan. En skida som gillar att åka fort. Betyg 5.

SNITTBETYG: 4.5 


Völkl Secret 102 (2020)

Mått: 140-102-123mm
Radie: 23/17/22
Om skidan: Vi har åkt på nya damskidan Völkl Secret 102. Det är nästa års modell, för säsongen 2019/2020 och en ny bredd i Secret-serien som lanserades till denna säsong (Secret 92 mm var det). Völkl Secret 102 har Titanal Frame (1,5 lager metal, titanal ligger i en ram i andra lagret), Multilayer Woodcore Tip & Tail rocker. 3-radius, tre olika radier – lång radie fram och bak, men tightare i mitten under foten. Så i lägre fart, eller hårt underlag, går det att få kortare svängar i pist. När man åker fortare så blir åkytan ett genomsnitt av de tre olika radierna, dvs lite längre och lite lugnare som de flesta åkare vill ha det. Samma skida som Mantra 102, bara olika längder och grafik.

Emma: – En jätterolig skida. Jag tycker att den här svarar väldigt bra i sväng, kräver lite mer av åkaren. En rolig skida att köra. Bra i pisten, korta chargiga svängar gick den grymt i. Gick också bra utanför! Betyg 4.5 

SNITTBETYG:  4.5


Ranking utifrån snittbetyg, skidtest 2020

 1. Black Crows Atris/Atris Birdie – 5
 2. Nordica Enforcer 104 Free – 4,83
 3. Völkl Mantra 102 – 4,5
  Völkl Secret 102 – 4,5
 4. K2 Mindbender 99 – 4,33
 5. Blizzard Rustler 10 – 4,25
 6. Atomic Backland 107 – 4,17
  Elan Ripstick Black Edition 106 – 4,17
 7. Armada Tracer/Trace 108 – 4
  Faction Prodigy 3.0 – 4
  Fischer Ranger 99 Ti – 4
  Line Vision 108 – 4
  Salomon QST 106 – 4
 8. Dynastar Menace 98 – 3,75
 9. Black Diamond Boundary Pro 100 – 3,5
  Head Kore 99 Women – 3,5
  Head Kore 105 – 3,5
  Rossignol Black Ops 98 – 3,5
  Salomon QST Stella 106 – 3,5
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.