Stavanger – en hårdhudad surfdestination

Vårt grannland i väst har i skidkretsar sedan många år tillbaka haft ryktet om sig att krylla av levererande surfspots. Stavanger är för många en outforskad surfstad men Mats Kahlström har kikat närmare på surfmöjligheterna.


Soluppgång i Stavanger
Foto: Mats Kahlström

Med Nordsjöns vågor piskandes upp längs den avlånga och klippbeklädda kusten har bland annat Lofoten varit en surfklassiker som fått mycket uppmärksamhet tillsammans med Stadt. Ett mer lättillgängligt alternativ, som kanske inte är fullt lika uppmärksammat, är en kustremsa en bra bit söderut. Stavanger bjuder på kilometervis med sandstränder som huserar ett stort antal vågor åt både höger och vänster.  

Jæren heter kustremsan som söder om Stavanger löper som ett lågland mättat med bondgårdar, sanddynor, vindkraftverk och omringat av fjällmassiv i fjärran. Längst med kusten varvas sandstränderna med småbåtshamnar och klippstränder vilket ger upphov till en hel del olika typer av bryt. Längst söderut ligger Brusand, en sandstrand som vetter rakt mot söder. Kustremsan avslutas uppe vid Stavangers flygplats där Solastranden är belägen, 15 minuters bilfärd från centrum.


Den portabla surfuthyrningen har parkerat vid Borestranden och hyr ut brädor till en skolklass från Oslo.
Foto: Mats Kahlström

Den enda riktiga uthyrningen av brädor och våtdräkter sköts av Surfschool.no. Rune Lye heter mannen som köpt en lastbil som han fyllt med surfbrädor och våtdräkter. 200 norska kronor per dag, och 100 kronor för nästföljande dag, kostar det att hyra bräda och våtdräkt, vilket är väldigt prisvärt. Född och uppvuxen på Jæren har Rune bra koll på vilka breaks som för dagen bryter bäst och står ofta parkerad på en av de många stränderna.

Den bästa säsongen för att få till bra sufring är då kylan knackar på dörren och mellan oktober och mars rullar vågorna som bäst. Det underlättar att regionen erbjuder tre kustfronter som kan snappa upp swell från sydlig till nordlig riktning.


En stor dag!
Foto: Eivind Andaas

Blåsten och regnet är ett alltid ihållande fenomen som man måste acceptera. Dock bjuds det ibland på fina dagar där solen glimtar fram och vindarna mojnat. Sommarmånaderna är stökigast, men framåt hösten och senare in på vintern blir perioderna längre, vågorna större och vattnet kallare. 

Ett stort bakslag för surfingen i Stavanger inträffade då delar av kustremsan blev omgjort till ett fågelskyddsområde mellan oktober och april. Dock finns det fortfarande en hel del vågor att surfa på även vintertid. Chansen att bli tagen av fylkesmannens arga uppsyn verkar rätt liten …


Foto: Eivind Andaas


Camping på stranden
Foto: Mats Kahlström
 
Sol, regn och vind. Allt på en gång ute vid Solastranden.
Foto: Eivind Andaas


Det krävs en del bensin för att köra fram över Jæren, bensinstationen i Klepp brukar ha billigast bensin på söndagkvällarna.
Foto: Mats Kahlström

Bil är en smärre nödvändighet när det kommer till att surfa på Jæren. Det går att campa vid flertalet stränder om sommaren men för att nå många av bryten krävs det en del bilkörning. Tåget stannar utanför Brusandstranden, den stranden som fungerar bra på sommaren. Värt att notera är att det första breaket finns direkt utanför flygplatsens avspärrningar vilket gör surfingen relativt centralt belägen trots allt.

Det gäller även att ha lite koll på alla markägare som lätt kan ilskna till om man kör ner längs deras vägar till stränderna utan tillstånd. Vissa markägare tar ut en årlig avgift för att surfare skall få köra ner och parkera precis vid vattnet. Vid de större stränderna är det inga problem då campingarna har parkeringar och stränderna är betydligt mer lättillgängliga. Håll även utkik för norska fiskare. Ryktet går att det var en surfare som blev skjuten med harpun då denne blev misstagen för att vara en säl.


Foto: Eivind Andaas

Till Stavanger kommer du antingen med direktflyg, stopover i Oslo, bil, tåg eller båt. Det är relativt dyrt här, men mot vintern blir vågorna större och räds man inte för några droppar kallt vatten är Stavanger ett roligt och smidigt alternativ. Det går även bra att kombinera surfresan med några dagar på snö då skidorter som till exempel Röldal och liftsystemen i Sirdalen bara är några timmars bilfärd bort. Stadskärnan bjuder inte på vågor men istället en drös sköna barer och sightseeing-möjligheter vid det norska Oljemuséet.

Väderrapporter
www.yr.no

Magic Seaweed – Vågrapporter
www.magicseaweed.com/

Uthyrning Surfschool.no
www.surfschool.no

Text: Mats Kahlström
Foto: Mats Kahlström & Eivind Andaas
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.