Svensk dominans på FWT i Andorra

Första tävlingen av Freeride World Tour har gått av stapeln i Andorra och det är en minnesvärd sådan. Tre stycken svenskar på pallen och samtliga är debutanter i FWT.

Evelina Nilsson, 3:e plats skidor dam.
Christoffer Granbom, 2:a plats snowboard herr.
Kristofer Turdell, 1:a plats skidor herr.

Längsta strået drog Turdell som lyckades ta sig an giganterna på herrsidan och kliva längst upp på podiet! Herrarnas skidor var sist ut för dagen och Turdell hade startnummer 23, alltså nästan sist ut för dagen. De flesta trodde nog redan Jérémie Heitz hade tagit hem det med sitt fartfyllda åk som fick publiken att skrika. Men Turdell hade andra tankar.

Snabbt, stort (riktigt stort) och stomp sammanfattar man hans åk bäst. På mitten av tävlingsfacet avgjordes det, en gigantisk klippa som ingen tidigare vågat åka så stort på. Han la skidorna rätt en bit innan och spettade sedan rakt ut i full fart – som skjuten ur en kanon. Den långa luftfärden avslutades med ett ordentligt stomp och det såg ut som Gällivaresonen aldrig gjort något annat. Publiken var nog nästan lika adrenalinfylld som Turdell själv. Åket präglades sedan av lite mindre drop i kontrollerad fart och en lättad Turdell gled över mållinjen. 90,50 kom upp på poängtavlan och vi hade därmed krönt dagens kung.

För dig som missade tävlingen

Nu kan du återuppleva alla åk här nedan.

Text: Victor Daggberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.