Sveriges minsta skidfabrik

Har du någonsin drömt om att tillverka dina egna skidor? För Jan Persson var inte det en dröm i sig, men när han väl börjat tillverka egna lagg blev han ”hooked for life” som han själv uttrycker det.
– De som påstår att de kan allt om skidor utan att ha byggt egna har en bit kvar att lära sig, säger Jan med glimten i ögat.


Jan i sin skidfabrik
Foto: Alvaro Susena


Jan Persson
Foto: Alvaro Susena

I ett garage i Onsala, söder om Göteborg, har OAC Skis sitt säte. OAC står för Onsala Alpine Club och var en gång i tiden tänkt som en klubb med alpina resor på programmet, mest på ”skoj” (Onsala är ju inte direkt känt för sin alpina terräng). Idag är det varumärket på Sveriges förmodligen minsta skidfabrik. Ägaren och eldsjälen bakom OAC Skis är händige Jan Persson, en ingenjör med en bakgrund som tävlingsåkare på 80-talet.
– Jag har alltid gillat att fixa saker så jag surfade på nätet efter en bra gör-det-själv-hemsida av andra anledningar och hamnade av en slump på en artikel om att bygga sina egna skidor på skibuilders.com. Och på den vägen är det, berättar Jan.

Detta var sommaren 2007 och sedan dess har skidbyggandet blivit en allt starkare passion. Som ingenjör har Jan en del fördelar. Han kan CAD (Computer Aided Design, reds anm) som är nyckeln till dagens designjobb. Han är även van vid problemlösning, samt är noggrann med kvalitetskontroller.
– Det finns tre övergripande nivåer att bygga skidor på: hobbynivå, handgjorda skidor och kommersiell produktion. Nu har jag kommit så pass långt att jag kan säga att OAC Skis producerar handgjorda skidor. Det får inte bli för mycket hobby av det hela. Det är egentligen bara att följa vissa kvalitetsregler för att ta sig till nästa nivå, förklarar Jan.


Vakumbordet
Foto: Alvaro Susena

Efter att ha grubblat, testat sig fram och läst på massor om skidbyggandet lyckades Jan att tillverka ett par skidor som kändes bra. Vintern 2009 såg det första paret OAC 8 dagens ljus. Jan åkte då till skidåkningens huvudstad Chamonix för att testa dem.
– Det var nervöst att åka upp på Grand Montets och kliva i bindningarna. Jag tänkte att går de sönder direkt så får jag mig ett gott skratt men sitter sakerna kvar efter sex-sju svängarna är det helt ok. De fungerade över förväntan. De var följsamma och roliga att åka på, och håller än idag.
– Det var en jäkla känsla, som en mindre orgasm, skrattar Jan.


Foto: Alvaro Susena


Foto: Alvaro Susena
 
Foto: Alvaro Susena

Att bygga skidor småskaligt är svårt och kräver en hel del speciallverktyg, som till exempel en press, eller som i Jans fall, ett vakum-bord. Jan köper virket på utvalda brädgårdar som han besöker själv för att välja ut kvistfria plank. Stålkanter på rulle, plast till belag och epoxy med mera är material som är svåra att köpa i mindre kvantiteter så flera mindre skidtillverkare slår ihop sig på sådana inköp.
– Det finns vissa givna regler för hur man får ihop ett bra laminat men skidbyggandet är ingen exakt vetenskap och man kan variera i oändlighet. Till exempel kan man välja olika träkombinationer till kärnan, använda sig av olika dimensioner på stavarna som bildar kärnan, variera geometrin, spanet och så vidare. Det är det som gör det så spännande och som gör att handgjorda skidor blir unika, säger Jan.


Ett par olika skidor står fint uppradade
Foto: Alvaro Susena

Denna säsong har Jan hunnit tillverka relativt sett många par och levererat några till kunder. Bland annat har Peter Mattsson, den legendariska bergsguiden och delägaren till Bella Coola Heliskiing (läs artikeln om Peter the Swede här), fått ett eget par, som passande nog har fått namnet OAC Bella Coola.
– Målet är inte att växa så mycket, utan att utveckla roliga skidor som håller bra klass. avslutar Jan.

 

Skidorna från OAC:


OAC W, OAC 10 och OAC 8

OAC – 8
Finns med full camber, flat base och tip rocker + camber.
Längder: 170 cm, 178,cm
Mått: 132-84-111

OAC – 10
Finns med full camber, flat base och tip rocker + camber.
Längder: 176cm, 186cm
Mått: 142-107-130

OAC – 14
Full rocker
Mått: 164-140-154

OAC-w
Traditionellt camber
Längder: 154cm
Mått:130-80-110

Text: Alvaro Susena
Foto: Alvaro Susena
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.