Sveriges nya skidmärke heter Hendryx

Hendryx är den nya svenska skidtillverkaren som specialiserar sig på friåkningsskidor av det mer extrema slaget. Freeride pratade med Henrik Luthman som står bakom Hendryx om hans tankar kring hur riktiga skidor ska byggas.

Varför startar man ett nytt skidmärke?
Jag blev inspirerad av Johan Olofssons fantastiska åk i snowboardfilmen TB5 för tio år sedan. Han körde 1000 fallhöjdsmeter på 38 sekunder i Alaska. Det jag ser idag är att skidåkare fortfarande har problem att åka på detta vis. Som surfare kände jag även att jag inte utnyttjade terrängen som jag ville på skidor. Jag började fundera på varför skidor var designade som dom var och insåg att friåkningskidorna inte är helt och hållet designade för dessa förhållanden, utan snarare är modifierade raceskidor. Jag vill helt enkelt ge skidåkarna de verktyg dom behöver för att kunna utnyttja ett berg maximalt.

På vilket sätt kan man ge skidorna mer surfegenskaper?
Trenden inom skiddesign har varit att ju längre och ju styvare skidorna är, desto stabilare är dom. Tankesättet kommer från racingindustrin men gäller bara för vissa typer av fören och åkstilar. Raceinspirerade friåkningsskidor har absolut sina starka sidor men när det blir mjukare snö fungerar de inte alls bra.
Om man tänker sig att man skulle försöka åka vattenskidor på ett par helt raka träplankor inser man direkt att om spetsarna går under vatten dyker man på näsan. Därför har vattenskidor och surfbrädor en flackt uppböjd nos. På wakeboards och kitsurfbrädor finns istället en så kallad tailrocker och lite noslyft för att låta bakdelen på brädan sjunka ned och lyfta spetsen ur vattnet. Tailrocker är i det här fallet ungefär som omvänt spann.
En del av detta kan föras över på skidkonstruktionen. Om man tänker sig dagens skidor har många ganska stort spann, dom är nästan lika breda bak som fram och har en liten framspets. Egenskaperna på en sådan skida blir att spannet trycker upp bakspetsarna istället för att låta dem sjunka ner i snön. Framspetsen har för dåligt lyft och arean fram på skidorna blir för liten i förhållande till hela skidan. Det här resulterar i att skidorna vill dyka, särskilt när snön blir tung.
Om jag skulle beskriva mina skidor skulle jag säga att jag tagit delar av surf, snowboard, skidor och skate och kört det hela genom en köttkvarn.

Men, lite mer konkret, vad liknar dina skidor och vad har dom för mått?
Jag har gjort tre linjer med skidor. Alla är friåkningsskidor men med lite olika inriktningar. Skidorna är lite kortare och bredare än vanliga skidor. Alla kommer med full eller semi twintip och framspetsen är längre och flackare än på andra skidor.
Allroundmodellen Voodo Child är en skida med lite mer skärning som är måttligt bred under foten. Du kan lägga djupa svängar i pisten men den tar sig an offpiståkning som betydligt fetare skidor.
Rhino Chaser är en riktig stora-bergsskida. Skärningen ligger runt 23 meter beroende på skidlängd och midjan på 103-108 mm. Den har en rejäl spets som förhindrar att skidan dyker.
Sist men inte minst har vi en kombinerad park- och stora-bergskida. Det är en skida som du kan frammontera utan att den störtdyker i lössnö eftersom framspetsen är dubbelt så lång som bakspetsen. När bindningen är mittmonterad är den det i förhållande till åkytan, när du sedan åker ut i lössnön gör den långa framspetsen att skidan ”växer” mer framåt än bakåt när den sjunker i snön.

Vad är det för konstruktion och vad använder du dig av för material?
Jag bygger skidorna i sandwichkonstruktion och det är glasfiberepoxilaminat med träkärna och ABS-sidokanter. Stålkanter är av snowboardtyp för att dom sitter bättre samt att det finns mer att slipa på. Sedan så har jag ett par hemligheter i konstruktionen som jag inte vill avslöja. Men så mycket kan jag säga att spetsarna kan man stå på utan att det ens knakar och kanterna tål väldigt mycket.

Men är inte glasfiber lite omodernt i dessa dagar när allt är gjort av kolfiber och andra ”hightech” material?
Man kan tycka det men jag har valt glasfiber därför att det har egenskaper som passar skidtillverkning ypperligt. Jag vill påstå att glasfiber är det absolut bästa materialet att bygga skidor i, i alla fall friåkningsskidor som ska tåla extremt stora belastningar. Kolfiber i all ära, men det är ett mycket speciellt material som är ypperligt att bygga racingbilar i. Men inte skidor om du frågar mig.

Hur tillverkar du skidorna?
Jag har en verkstad där jag tillverkar allt för hand än så länge. Det är en liten men väldigt flexibel produktionsanläggning där jag vakuumlaminerar skidorna. Jag härdar skidorna i rumstemperatur vilket gör att jag kan bygga glasfiberskidor med ett väldigt lågt spann. Vid vanlig skidtillverkning härdar man skidorna vid över hundra grader för att det ska gå fort, men man får också mycket spänningar i skidorna som gör att det är svårt att sätta snäva toleranser på spannet. Därför har nästan alla skidor på tok för mycket spann.

Men då kan inte produktionstakten bli så hög?
Nej, produktionstakten är låg än så länge. Längre fram hoppas jag kunna öka takten. Fördelen är att jag kan ta fram en ny skida på en vecka ungefär. Jag kan anpassa skidorna efter specifika önskemål hos kunden och kan ta fram en skida idag som dom stora tillverkarna tidigast kan sätta i produktion om två år. Förutom dom tre första serierna med skidor har jag redan en ny modell i pipeline samt skisser och tankar på en mycket speciell skida, något som slår allt annat du sett.

Hur ser du på framtiden för dina skidor?
Jag skulle gärna se att Hendryx blev som ett surfmärke där man kan köpa antingen en standardmodell eller en customskida. Ungefär som surfmärkena som har fabrik och butik i ett och kan ta fram en ny bräda på några dagar eller att man kan tillgodose kunder som har vissa specifika önskemål.

Voodo Child
Voodo Child

Rhino Chaser
Rhino Chaser

Funkallistic
Funkallistic

Fakta: Hendryx Skis

Allroundmodellen Voodo Child
192 cm, r=19 m, 141-95-126mm
182 cm, r=17 m, 141-95-126mm
172 cm, r=15 m, 136-92-121 mm

Offpistskidan Rhino Chaser
192 cm, r=25 m, 146-108-126 mm
182 cm, r=23 m, 146-108-126 mm
170 cm, r=21 m, 141-103-121 mm

Bigmountain/Backcountry-jibb skidan Funkallistic
184 cm, r=19 m, 141-103-136 mm
172 cm, r=17 m, 136-99-131 mm
162 cm, r=15 m, 131-95-126 mm

Text: Dan-Marcus Pethrus
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.