Team Sweden på Nya Zeeland

Sommarabstinens, någon? Sommarskidåknin vid Lake Wanaka har blivit allt mer populärt de senaste åren. På somrarna vallfärdar hela jibbeliten hit för att åka skidor. Så även Team Sweden. Här är Adam Falks resedagbok från i somras.


Foto: Adam Falk

16 augusti visar kalendern idag. Vi är på väg ut till Arlanda, jag Adam Falk, Henrik Harlaut och Oscar Harlaut. Vi är alla lite nervösa när vi går fram till inchecknignsdisken. Nya Zeeland ligger inte direkt runt hörnet. Efter att ha tagit avsked av våra päron går vi igenom säkerhetskontrollen och går ombord på vårt första plan som ska ta oss till London, första stoppet på resan. När vi landar visar det sig att vårt plan var något försenat och vi blir eskorterad av en liten racerbuss till nästa plan genom den enorma flygplatsen. Nästa stopp blir Bangkok där vi stannar till för lite thaimat, sedan Sydney och slutligen Queenstown på Nya Zeeland. Väl framme hoppar vi på en buss som tar oss till slutstationen Wanaka och efter 40 timmars resande är vi äntligen framme.


Foto: Adam Falk

Foto: Adam Falk

05:00 vaknar vi dagen därpå, jetlaggade och förvirrade. Första dagen på andra sidan jorden. Vi bestämmer oss för att vila och anpassa oss till tidsrytmen här borta innan vi börjar åka skidor. Eftermiddagen ängnar vi åt att utforska denna skidby som till storleken liknar Åre något. Wanaka visar sig vara en jättemysig, gästvänlig, trevlig stad och kan rekomenderas till alla skidentusiaster.


Foto: Adam Falk

Nu var det dags att gå på jakt efter ett boende, vi bokade ett rum på en vandrarhem för att sova på första dagen för att sedan hitta något bättre. Vi går runt bland husen och överallt hittar vi skyltar med texten “Motel” och efter att ha kollat in ett par stycken lyckadas vi få tag i en lägenhet som är fullt utrustad för 150 nz dollar per dag för oss tre (motsvarar ca 250 kr natten per person). Vår nya lägenhet låg mitt inne i stan. Ny lägenhet, ny stad, nytt land, efter alla dessa intryck var vi nu väldigt trötta och somnade som små lam klockan sju på kvällen för att drömma om skidåkningen vi skulle få uppleva dagen efter.

Yo, whats up, playin the game… och så vidare hör jag någon säga rytmiskt, jag kryper ur min säng och ser att det bara är Henke som övar in några nya rymes i vardagsrummet kl 07 på morgonen. Idag var det dags att åka skidor och vi var alla väldigt uppjagade och förväntansfulla över hur skidåknigen skulle vara här borta på andra sidan jorden. Något senare har vi alla vaknat och är påklädda. Vi beger oss ner till stan för att ta oss till backen, grejen är bara den att vi inte riktigt vet var backen är eller hur vi ska ta oss dit. Vi går runt i någon timme utan större framgång. Till slut träffar vi några locals som berättar att det bästa och billigaste sättet är att lifta upp och att liftarspotet ligger nån kilometer bort. Väl framme står det redan ett gäng människor där och det blir en tuff battel om vems tumme som ska upp först.


Foto: Adam Falk

Några tummar senare sitter vi äntligen i en bil på väg upp till berget och avnjuter ett otroligt vackert landskap som pryds av sjukt många lurviga får. 40 minuter tog resan upp till Snow Park som backen heter och här står vi nu och tittar ut över en sjukt grym skidbacke och det tar inte lång tid förrän vi ligger och kör massa rails och hopp. Nu när vi väl sitter här i liften med solen och den klar blå himlen framför oss finns det inte så mycket att klaga över, det blir helt enkelt inte bättre än så här.


Foto: Adam Falk

Foto: Adam Falk


Foto: Adam Falk

Efter en heldag i backen med grymt väder är vi alla sjukt stokade på Snow Park. Vi tar oss tillbaka till lägenheten och där väntar Team Swedens Jacob Wester som ska flytta in i vårt crib. Jacob som har varit här på Nya Zeeland två gånger tidigare ska visa oss runt i byn lite mer grundligt. MOt slutet visar Jacob oss sitt favoritmatställe som vi kom att kalla för ”Billiga Indinen” där man för 35 kronor får Nya Zeelands bästa indiska mat. Med magen full av kulinarisk indiskt mat avsluta vi denna trevliga dag med en mysig hemma kväll framför tv:n.

Vi börjar nu anpassa oss efter tidsrytmen här nere och för en gångs skull är man trött när väckarklockan ringer och det känns skönt att få snooza några minuter. Det är fullt hus idag när jag kliver upp, Oskar gör lite musik på sin dator, Jacob lagar gröt och äggröra och Henke äter flingor och kollar barnprogram. Efter frukosten är det dags att ta sig till liftarstället. Väl uppe i backen visar det sig att det inte var så fint väder, så Jacob och Oskar bestämer sig för att åka ner igen. Men Henke och jag gjorde det bästa av saken och hade en rätt rolig session där uppe.


Foto: Adam Falk

Foto: Adam Falk


Foto: Adam Falk

Foto: Adam Falk

Efter backen bestämmer vi oss för att gå på bio. Vi går in i bion och förväntar oss en vanlig bio, men icke sa Nicke. Vi har nog kommit till biosarnas bio, den absolut bästa bion någonsin. Jag och Henke köper oss varsin biljett till nya Harry Potter som Henke redan har sett 7 gånger på sin dator men han vill se den på bio också. Vi beställer även in hemgjord pizza som personalen kommer in med lagom tills filmen ska börja, vi slår oss ner i sofforna som pryder bion och avnjuter en Harry med lite pizza. Och så här kom våra dagar att se ut till och från de kommande veckorna. Fast en dag var lite speciell faktiskt.


Foto: Adam Falk

Klockan ringer som vanligt och jag stiger upp ur den otorligt sköna sängen som har inbyggda värmeslingor för att göra lite frukost och där sitter vi, Team Sweden vid frukostbordet. Börjar nästan kännas som en liten familj det här. Vi blickar ut över himlen och det ser inte lovande ut men Jacob är rätt bra på att spå väder och han tror att det nog kan vara rätt schysst där uppe trots allt. Vi litar på Jacobs meteorologkunskaper och beger oss upp. Det visade sig att det var mycket värt att åka upp just idag, 20 cm nysnö i hela parken är inte helt fel.


Foto: Adam Falk

Foto: Adam Falk

Dagarna gick och helt plötsligt hade en månad gått och det var dags för Team Sweden att bege sig norrut. Nya Zeeland var verkligen ett upplevelse och vi kan rekommendera alla att åka hit. Snow Park är perfekt för sommarskidåkning kombinerat med en semester, det finns så otroligt mycket att göra och uppleva här i NZ. Nu står vi här och väntar på bussen som ska ta oss ett steg närmare hem. Det är lite tråkigt att åka hem men vi är helt säkra på att vi kommer att återvända till Wanka nästa år, då hoppas vi att det är mer svenskar här!

Bildspecial: Team Sweden på Nya Zeeland

Text: Adam Falk

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.