Welcome to Gudauri

Vissa säger Asien, andra säger Europa. I själva verket får du både och när du besöker Georgien. I skidorten Gudauri får du uppleva Kaukasusbergen och dess dramatiska karaktär från första parkett. Gamarjobat!


För några år sedan var Iran ett av de hetaste resmålen för puderjägarna. Georgien har alla möjligheter att bli det ”nya Iran”, i alla fall om man ska tro artikelförfattaren. 

Take my breath away – befinner mig högst upp i skidsystemet, cirka 3270 meter över havet, på toppen av berget Sadzele i Georgien och får en första överblick av de Stora Kaukasusbergen. Jag ler, pustar ut och hackar ner stickorna i snön och far iväg ut över bomullsfältet. Ingen kamera på hjälmen jag måste ta hänsyn till, inga hörlurar inbyggda i hjälmen och inga vibrationsdämpare som håller laggen på plats. I helt orörd terräng lutar jag mig tillbaka, fäster blicken mot bergskammen ett par kilometer framför mig, och inser att jag fortfarande ler när jag tar min första paus på platån där bomullsfältet avtar och nästa tar vid.

Ödmjukast utgår jag ifrån att de flesta av er läsare inte har besökt Georgien. Det kan därför finnas anledning till att ringa in detta land på kartan, dels om du funderar på att åka hit men också för att dess position är en del av dess charm. Georgien förklarade sig självständigt 1991 efter den politiska upplösningen av Sovjetunionen i början av 1990-talet. Grannländerna är Turkiet, Armenien, Azerbajdzjan och Ryssland. 

Geografiskt är Georgien beläget i Kaukasus, ett landområde som delas upp i norra och södra där Kaukasusbergen skiljer dessa områden åt. Åsikterna brukar gå isär om Georgiens faktiska tillhörighet på världskartan. Vissa hävdar att Georgien tillhör Asien och vissa hävdar att det tillhör Europa. Vi skulle förenklat kunna påstå att Georgien är lite av bådadera. Georgien är både med i fotbolls-EM och Eurovision Song Contest men är inte medlem av EU, något de strävar efter. Georgien hamnade senast i det världspolitiska blickfånget 2008 då det så kallade femdagarskriget, mellan Georgien och Ryssland, bröt ut på samma dag som invigningen av Pekings sommar-OS.


Liftsystemet är förhållandevis modernt.

Ett oväntat inslag i Gudauri.


Vi besöker Gudauri
, mitt bland de så kallade Stora Kaukasusbergen, cirka 2200 meter över havet, ungefär två timmars bilkörning från huvudstaden Tbilisi. Landskapet är rent ut sagt dramatiskt och bergen är en starkt bidragande faktor till detta. Gudauri är beläget i Mtskheta/Mtianeti-regionen och vägen du färdas längs för att nå skidorten heter
the Georgian military highway. Vägen sträcker sig från Tbilisi i söder till Vladikavkaz i norr, i Ryssland. Den traditionella vägen har fått sitt namn genom att både inkräktare och handelsresande historiskt sett har brukat denna. 

I dag finns det tre fungerande skidorter i Georgien. I Samegrelo/Zemo Svaneti-regionen ligger Mestia som så sent som 2011 besöktes av den italienska skidgurun Alberto Tomba som då passade på att klämma lite lagg tillsammans med Georgiens president. Mestia är en kulturskatt som på grund av dess kyrkor och gamla vakttorn är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista. För att nå Mestia krävs en hel dags bilkörning från huvudstaden, om du inte tar inrikesflyget till Mestias egna flygplats.


Det är inte många som har upptäckt Georgiens skidområden än men de som har gjort det lär inte ha blivit besvikna.
Foto: Heliksir

En annan skidort
 är Bakuriani, i Samtskhe/Javakheti-regionen, belägen cirka tre timmars bilkörning från Tbilisi. Förutom hygglig skidåkning i lite mer förlåtande backar än i Mestia och Gudauri är Bakuriani kanske mest känt för att det är födelseorten för rodelåkaren Nodar Kumaritashvili, som under vinter-OS 2010 i Vancouver så tragiskt förolyckades i rodelbanan.

Ana, som är snowboardinstruktör i Gudauri, berättar att många av skidortens besökare kommer från Tbilisi. Eftersom huvudstaden ligger så pass nära väljer många av besökarna att åka hem till sitt när liftsystemet har stängt för dagen. 

Det innebär två saker om du väljer att stanna kvar över natten; först och främst är avsaknaden av after ski påtaglig. Däremot är restaurangerna i backen välfyllda på dagarna och tanken på att vissa enbart har valt att sätta på sig Gore Tex-uniformen just av denna anledningen etsar sig fast. Mer utrymme i backarna tänker vi. 


För det andra
innebär det att när skidsystemet drar igång på morgonen är det inte några längre liftköer. Samtidigt som vi tar första liften upp sitter folk i bilkö i stället. Mer utrymme i backarna tänker vi igen.  

Vi har tur den här helgen. Liften upp på toppen av berget Sadzele har stått stilla sedan starten av vintersäsongen men nu har rätt reservdelar anlänt och liften har börjat gå igen. Väljer du skiers left när du hoppar av liften får du ett brett och brant snötäcke framför dig. Då vi inte har fått tag i en lokal guide för dagen går vi all in skiers right istället. Inte fel det heller; lika brett och nästan lika brant, men kanske aningen fler spår i terrängen. Men vad gör det? Det är inte direkt trängsel på berget. 

Vi åker både spårat och ospårat hela förmiddagen och tar oss upp med samma lift hela tiden. Ja, det går bara en lift upp till toppen på Sadzele. Ungefär halvvägs upp slår det oss hur skrämmande högt sittliften når, men utsikten är sanslöst vacker. Vi inser att de flesta skidåkare som besöker Gudauri faktiskt håller sig kvar i den lägre delen av systemet, mest hela dagen. Av någon märklig anledning har vi inte bråttom ner.


DJ-killen i Gudari kan mycket väl vara en säsongare som vintertid håller till i Georgien och sommartid på Ibiza.

Det är dags att äta lunch. Vi tar fart i sista åket nedför pisten Sadzele Front och sträcker ut ordentligt för att glida över platån ända fram till lunchrestaurangen. Vi jackar av oss laggen och möts av ett stycke utomhus-DJ, en grillmästare med hårfönen i högsta hugg och en samling sköna solstolar uppradade mot en spektakulär ridå av snöklädda berg. Musiken är Ibiza-hög, maten mättar mun, solen gassar gott och latschen är nästan onödigt. Som vanligt är det svårt att sitta still för länge när laggen står och väntar på oss. 

Vi spenderar eftermiddagen på Kudebi, 3007 meter över havet, som erbjuder skidåkning i tre väderstreck. Det fjärde väderstrecket hoppar vi över, det åket leder rätt ut i vildmarken och det hade sannolikt inneburit flera timmars traskande för att nå dalstationen igen. Som sagt, vi blir kvar på Kudebi och nöter den enda liften som tar oss upp. I februari 2012 stod Gudauri värd för Georgiens första internationella snowboardtävling. Huvudarrangör var det internationella skidförbundet FIS och evenemanget drog till sig nationer som till exempel Japan, Slovenien och Georgien. På grund av undertecknads anmälning blev Sverige den tjugonde och sista nationen att anmäla sig till tävlingarna slalom och storslalom. Dragplåstret till årets tävlingar var slovenen Rok Flander, som blev världsmästare 2007 i parallellstorslalom, dock utan förstaplacering i Gudauri. Det märktes att georgierna var stolta över sitt första FIS-mästerskap. Presskonferensen var välbesökt och tv-kanalerna fulla av reportage, för att uttrycka det milt.


För de flesta svenskarna är Georgien ett svart hål på kartan – än så länge.
Foto: Heliksir

Det är inte
svårt att förstå varför Kaukasusbergen står som värd för vinter-OS 2014. Sochi ligger ungefär 63 mil från Gudauri. Det är inte svårt att förstå varför man träffar tillresta skidåkare från Ukraina, Dubai och Frankrike i Gudauri. Det är inte svårt att förstå skidortens slogan; Gudauri – Good aura. Gudauri är helt enkelt en annorlunda skidort med uniformerade vakter som hjälper dig med liftkortet om det skulle krångla. Gudauri är helt enkelt en annorlunda skidort med goda snöförhållanden som gav mig och mina vänner skiddagar vi inte upplevt tidigare. Det är annorlunda helt enkelt, och därför åker vi hit igen. Jag ler, pustar ut och hackar ner stickorna i snön igen och far iväg ut över bomullsfältet.


Pistkarta över Gudauri

Fakta Gudauri


Flyg
En flygbiljett t/r till den georgiska huvudstaden Tbilisi kostar någonstans mellan 2500 och 4500 kronor beroende på hur lång tid i förväg du beställer din biljett och vilket flygbolag du använder dig av. Från Stockholm flyger man med Air Baltic via Riga, LOT via Warzawa, Lufthansa via Munchen, Turkish Airlines och Pegasus Airlines via Istanbul.

Transfer
Det billigaste, cirka 40 kronor, men krångligaste alternativet att ta sig till Gudauri från Didube busstation i Tbilisi är med en småbuss kallad Marschrutka. Men detta alternativ kräver att du tar dig till busstationen från flygplatsen först. Det skall också tilläggas att en Marschutkas kvalité kan variera oerhört. De flesta hotell erbjuder transport till och från flygplatsen. Priset ligger på ungefär upp till 1500 kronor t/r för upp till fyra personer i en bil och de använder sig ofta av Mitsubishi Delica eller motsvarande. Ett tredje alternativ är att helt enkelt ta en taxi för cirka 500 kronor enkel väg upp till Gudauri, turen tar ungefär två timmar. Se till att göra upp med priset innan avfärd till Gudauri.


Boende

Hotel Gudauri Marco Polo (www.hotelgudauri.com) ligger i direkt anslutning till liften. Ett dubbelrum kostar cirka 1400 kronor natten och då ingår frukost, middag samt besök i hotellets pool och bastu. Hotellet har även skiduthyrning, biljardhall, bar och nattklubb.

Hotel Carpe Diem (www.carpediem.ge) ligger i direkt anslutning till liften. Ett dubbelrum kostar cirka 1200 kronor per natt och då ingår frukost.

Hotel Gudauri Hut (www.gudaurihut.com) ligger fem minuters promenad bort från skidbacken. Ett dubbelrum kostar cirka 800 kronor per natt och då ingår både frukost och middag. En av de som driver hotellet är bergsguide och kan hjälpa till att arrangera det mesta inom skidåkning runt om i Gudauri och Kaukasusbergen.

Det går också att hyra lägenheter i Gudauri. Alla dessa alternativ ligger inom inom kortare promenadavstånd från skidsystemet. Ett lägenhetsexempel med 3-4 bäddar kostar cirka 550 kronor natten. Det brukar oftast finnas enklare matlagningsmöjligheter och balkong. Det finns mängder med lägenheter och en god start får du genom Info Gudauri (www.gudauri.info).

Växla pengar
Enklast tar du ut pengar i någon av bankomaterna på Tbilisi flygplats eller på Hotel Gudauri Marco Polo i Gudauri. Har du med utländsk valuta går det bra att växla på flygplatsen. Valutan i Georgien heter lari (GEL). 1 GEL är cirka 4 svenska kronor. Att betala med kort i Gudauri går utmärkt på de flesta hotell, bensinmacken, den nyöppnade mataffären och för att skaffa liftkort.

Liftkort
En dags liftkort kostar cirka 120 kronor. Från och med tre dagar och uppåt blir det något billigare per dag.

RideThePlanet: Georgia Filmat i Gudauri och Svanetia i februari 2012.

Text: Mattias Ridung
Foto: Mattias Ridung
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
7 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (7)