Test: Tyrolia Ambition 12

Det kommer allt fler friåkningsbindningar med gåläge, och nu ökar utbudet även bland dem med lägre DIN-tal. Freerides testare drog till Riksgränsen för att testa om nya Tyrolia Ambition 12 håller måttet som topptursbindning.


Tyrolia Ambition 12 – finns i gladfärgat och mer modest svartvitt.

Allt fler märken hakar på toppturstrenden och utvecklar friåkningsbindningar. En i raden är Ambition 12, som är en del av Tyrolias AAA-serie med friåkningsbindningar. Ambition 12 är lättviktaren i AAA-familjen, som kompletteras med de lite biffigare men tyngre Adrenalin 13 och Adrenalin 16.


Bindningen i låst läge, gå-läge, 5 grader, 10 grader och 15 grader.
Foto: Niklas Rantzow
Ambition 12 har inte som sina större syskon och de flesta konkurrenter en traditionell ramkonstruktion, utan istället ett justerbart teleskoprör som förbinder tådel och häldel. Rent visuellt kan det se tunt och vingligt ut, men vridstyvheten är fantastiskt bra i gåläge. Även om jag försöker provocera bindningen med att sätta hälhöjaren i högsta läget och gå brant på skrå så visar sig Ambition 12 vara förvånansvärt vridstyv.

Bindningen är en av de mest lättmanövrerade jag provat. Från åkläge till gåläge krävs bara en enkel manöver med staven vid bindningens häldel. Här finns alltså inget behov av att ta av skidan för att sätta bindningen i gåläge. Att ändra hälhöjaren är busenkelt, och likaså att få skidan i åkläge igen. Hälhöjaren har flera lägen. 0, 5, 10 och 15 graders lutning finns att välja mellan.

Åkmässigt känns Ambition förvånansvärt solid för sin låga vikt. Oavsett piståkning eller offpist med solid och frusen vårsnö med ett minimalt nysnölager på toppen så känns vridstyvheten bra. Men det är å andra sidan en smal skida (98 milimeters midja) med spann, utan rocker och drygt 20 centimeter kortare längd än vad jag är van vid som jag testar bindningen med. I och med att bindningen sitter på en så pass liten skida blir det svårt att dra på och se vad bindningen går för.

Gissningsvis kommer dess låga vikt att visa sig negativt på en större och fetare skida genom att vridstyvhet och respons påverkas. Personligen anser jag att bindningen lämpar sig bäst för skidor upp till den här midjebredden. Ska man topptura med skidor över 100 milimeter är ofta nedförsåkningen en större prioritet, och då hade jag personligen valt en biffigare bindning, till exempel Tyrolia Adrenalin, Salomon Guardian eller Marker Duke. Alternativt hade jag övervägt någon form av tech-system.

En nackdel med bindningens konstruktion är att byte av sullängd mer än några få millimeter innebär att en ommontering kan bli nödvändig. På många andra rambindningar kommer bindningen i två olika storlekar, och hålbilden är alltid densamma för vardera storleken. Inom det intervall de olika bindningarna erbjuder går det att justera fritt fram och tillbaka. Ambition 12 kommer bara i en storlek som går att justera mellan 260 milimeter och 350 milimeters sullängd. Några milimeter hit eller dit går fint att justera med förspänningen, men byte av hela storlekar på pjäxan innebär att häldelen får om-monteras, och därmed blir det nya borrhål i skidan.

Prismässigt ligger Ambition 12 i klass med de bindningarna som konkurrerar med den. Rekommenderat utpris är som vanligt en riktlinje, och brukar halka ner rätt bra om man köper den tillsammans med en skida.

Sammanfattning

Ambition 12 är en lätt och relativt stabil bindning för den som tänker gå på tur med en lätt skida upp till 100 milimeter. Den är ett bra val om du inte har eller planerar köpa en pjäxa med tech-inserts men ändå prioriterar låg vikt.

Fakta Tyrolia Ambition 12


DIN:
4-12
Ståhöjd: 38mm
Vikt: 965 gram per bindning
Rekommenderat utpris i Sverige: 3650 kronor


Lättmanövrerad

Vridstyv i gåläget

Passar både alpina pjäxor och AT-pjäxor


Inget för riktigt feta skidor

Hög ståhöjd

Ommontering krävs vid storleksbyte av pjäxa

Text: Niklas Rantzow
Foto: Niklas Rantzow, Tyrolia
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.