The Mountain Studio – kvalitet, hållbarhet och perfektionism signerat Marcel Hirscher

The Mountain Studio är ett nystartad klädmärke med bas i Zermatt. Bakom märket hittar vi förutom den forna österrikiska alpina stjärnan Marcel Hirscher också svenska grundarna av Peak Performance, Stefan Engström och Peter Blom.

Under hösten har det tisslats och tasslats om ett nytt klädmärke inom skidåkning och hypen har varit stor kring detta företag som går under namnet The Mountain Studio. Och med tanke på vilka namn som ligger bakom denna nylanseringen så är uppmärksamheten minst sagt befogad.

Stefan Engström och Peter Blom, grundarna av Peak Performance

Bakom The Mountain Studio hittar vi Stefan Engström och Peter Blom, två välkända och meriterade namn inom mode- och outdoorbranschen. Deras historia börjar redan på 80-talet när de ville spendera mer tid i Åre för skidåkning samtidigt som de upplevde att utbudet av snygga funktionella skidkläder var högst begränsat. Stefan och Peter tog saken i egna händer och grundade helt sonika Peak Performance år 1986, resten är som vi säger – historia.

Utöver Peak Performance har Stefan Engström och Peter Blom också varit involverade på olika sätt i en rad välkända klädmärken inom sport och mode så som J Lindeberg, Snoot, Filippa K, Cross Sportswear och Stellar Equipment.

Men nu ligger fullt fokus på det nylanserade outdoormärket The Mountain Studio, som förutom Stefan och Peter har lyckats fått med sig ett till väletablerat namn på tåget, nämligen den forna österrikiska alpina stjärnan Marcel Hirscher. Eller om vi ska vara helt korrekta: Marcel Hirscher, ökänd för sin perfektions med sitt material under karriären, kontaktade Stefan och Peter men mer om det senare.

Marcel Hirscher är också med i projektet

Marcel Hirscher är utan överdrift en av världens genom tidernas bästa alpina skidåkare. Hans meritlista inkluderar åtta totala världscupsegrar, 67 världscupsegrar (bara Ingmar Stenmark har fler världscupsegrar segrar på herrarnas sida), sex slalom- och sex storslalomtitlar samt elva VM-medaljer, varav sju guld.

Under vinter-OS i Pyeong Chang 2018 satte han punkt för sin minst sagt fenomenal karriär, genom att ta sitt första och andra OS-guld, i storslalom och kombination, och året därpå meddelade stjärnan att han lägger raceskidorna på hyllan.

Med dessa makalösa meriter faller det sig givetvis naturligt att Marcel Hirscher blir ansiktet utåt för det klädmärke som han nu är en del av. Men en intressant del av historian bakom The Mountain Studio är att det var Marcel Hirscher själv som sökte upp Stefan och Peter när han hörde talas om projektet, inte tvärtom, och inom loppet av ett telefonsamtal från Hirscher i egen hög person så hade The Mountain Studio en ny partner.

Marcel Hirscher är en perfektionist av rang och han medger själv att han drivit flera leverantörer till vansinne med sina extremt detaljkänsliga ögon. Men det är dessa kritiska ögon som nu driver The Mountain Studio framåt på många vis. Marcel Hirscher har testat och utvecklat otaliga prototyper i alla tänkbara väder och förhållanden. Varje dragkedja och söm har granskats om och om igen för att det funktionella ska hålla allra högsta klass.

Zermatt som bas

The Mountain Studio har sin bas i schweiziska Zermatt, en av världens främsta skidorter, belägen på 1620 meters höjd över havet. Hela Zermatt by är fri från biltrafik och övervakas ständigt av en av världens mest kända och ikoniska bergstoppar, Matterhorn.

I Zermatt samsas alpina åkare med offpisträvar och övriga turister som njuter av tillvaron i den mysiga byn som försetts med flera hotell och shoppingstråk av allra högsta klass.

Skidsystemet har över 50 liftar och erbjuder mer än 360 kilometer preparerad pist. Zermatt omringas av fyra toppar som sträcker sig över 4000 meter över havet och den högalpina miljön kan förstås leverera friåkning av allra högsta klass. Tack vare glaciärer i såväl Zermatt som omkringliggande byar som Saas-Fee så går det i princip att åka skidor året runt i denna del av Schweiz.

Ja, det är alltså här som The Mountain Studio huserar. En bättre plats att driva ett klädmärke för skidåkning och outdoor får man nog leta efter och avståndet från högkvarterets dörr till backen är hör och häpna – fyra meter.

Hög funktion, brett användningsområde

Grundidéen hos The Mountain Studio är att ta fram produkter med kompromisslös kvalitet och tidlös design som täcker flera användningsområden. Och istället för att ständigt utveckla nya modeller kommer märket istället att förbättra och förfina redan befintliga modeller med nya färger och material efter hand.

Tanken är att kläder från The Mountain Studio ska ha ett brett användningsområde och en lång livstid. Kläderna ska kunna gå i arv och användas på berget lika väl som på stadens gator. Buy better, keep longer – det är hållbarhet i sin renaste form a la the Mountain Studio.

Små serier och specialkollektioner

Tanken med The Mountain Studio är att lansera små kollektioner med funktionella spetsprodukter för skidåkning och övriga outdooraktiviteter. I dagsläget finns redan ett brett sortiment presenterat på företagets hemsida bestående av små kollektioner av fodrade jackor och byxor, skalkläder, mellanlager, underställ, tröjor och accessoarer. Alla kläder är minimalistiska och stilrena i klassiska tidlösa färger och alla skalkläder är tillverkade av Gore-Tex Pro, som är det världsledande membranets allra mest slitstarka och tåliga variant.

The Mountain Studio fokuserar på små serier av kläder som istället är riktigt bra, kvalitet förre kvantitet helt enkelt. Men företaget kommer ändå lansera exklusiva drops framöver med specialkollektioner. Under vintern kommer exempelvis kollektionen MMWW – Marcel hirscher Work Wear att lanseras, som är en serie med freerideplagg utvecklade av Marcel själv.

Flera intressanta ambassadörer

Apropå forna alpina skidåkare som sadlat om till friåkning. Även vår svenska stolthet inom den grenen, Mattias Hargin, är ambassadör för The Mountain Studio sedan en tid tillbaka. Andra skidåkare som The Mountain Studio har knutit till sig är fd alpina åkaren, numera superskidcoachen, schweizaren Kili Weibel som är baserad i Engelberg, friåkaren Piers Solomon, svenska skidfotografen Oskar Enander och österrikaren Anne Wängleraserade.

Döma av historien så är nog The Mountain Studio ett klädmärke vi kommer få se mer av i framtiden, och det ser vi fram emot. För vem vill inte ha högkvalitativa, stilrena och hållbara kläder på sig under vintern?

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.