Tre skäl att montera en broms på din snowboard

Senast in på listan över ”saker vi inte visste att vi inte behövde” är snowboardbromsen. Kan någonting gott komma av denna märkliga uppfinning från södra halvklotet? Kolla och döm själva:

Viktigt meddelande till alla er som älskade Rax Skis – nu är stunden kommen för nästa obegripliga uppfinning i snösportsvärlden – snowboardbromsen!

Snowboardbromsen har utvecklats av företaget Boarder Kontrol i samarbete med skidskolan i den australiensiska skidorten Thredbo, i ett försök att locka fler att börja åka snowboard (för avsaknaden av broms är som vi alla vet ett extremt stort skäl att inte vilja åka snowboard).

Förutom den uppenbara funktionen att kunna bromsa har snowboardbromsen en annan fördel, nämligen att den får åkaren att hålla sin bakre arm bakom kroppen. Detta minskar risken för att åkaren vrider på axlarna och överkroppen och därigenom tappar balansen. Att dra i bromssnöret gör även att åkaren naturligt fördelar vikten med mer tyngd på sin främre fot, vilket hjälper dem att hitta rätt position på brädan. Många nybörjare gör misstaget att åka med bakvikt, vilket inte direkt gör det lättare att lära sig att svänga kontrollerat.

Med snowboardbromsen är tanken att åkaren ska slippa rädslan för den lilla fartökningen som kommer av en sväng, och istället kunna kontrollera farten och vid behov avbryta svängen utan att ramla. Allteftersom åkaren utvecklas kan hen vänja sig av med bromsen och istället åka på en vanlig bräda.

Enligt pressmeddelandet har snowboardbromsen potential att få fler nybörjare att ge snowboardåkning en chans, attrahera yngre och kvinnor, öka familjesammanhållningen och även locka folk som inte gillar att ta risker till sporten. Enligt redaktionen tog vi en extra titt på almanackan men nej, det är fortfarande juni. Inte april.

Vad tycker ni? Är snowboardbromsen här för att stanna? Kommer vi få se den på svenska skidorter?

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. snorkel
  0
  snorkel | 2014-06-22 20:09          

  Tvekade länge när jag läste artikeln på vem som skulle behöva broms på en snowboard men sedan kom svaret i form av ordet "hen".

 2. Jibberisch
  1
  Jibberisch | 2014-06-18 08:47          

  @charliethon
  Fernet är för fan bränsle. Raketbränsle. Bränsle till en raket.

 3. charliethon
  0
  charliethon | 2014-06-17 19:13          

  @jibberisch, känns spontant som att fernet är en broms för longboard och longboard en broms för fernet?

 4. serious
  0
  serious | 2014-06-17 12:11          

  01:56, med lite mer fart och ena handen på bromsen kommer faceplantsen regna

 5. DirtyPigeon
  1
  DirtyPigeon | 2014-06-17 08:31          

  Jag køpte mig en longboard. Den hade cruise och carve i namnet. Sweet, den går inte fort och jag kan træna carving med den. WROOONG, vem i helvete cruisar i 80km?? Inte min armbåge iaf.

  By the way, skidor har bromsar, de ær bara så smart konstruerade att de inte kan anvændas nær man har skidorna på och framfør allt nær man åker utfør. Thats engineering!!

 6. Jibberisch
  1
  Jibberisch | 2014-06-16 17:22          

  @Heddious äh, letar upp några av mina favoritbloggar istället.

  Longboards? Fernet? Fernet borde fan ha bromsar.

 7. Heddious
  0
  Heddious | 2014-06-16 17:20          

  @Jibberisch Nej. *ler elakt* Du får väl locka hit några andra om du vill ha ett verbalt slagsmål.

  On topic: Förslag på fler bromslösa fortskaffningsmedel som kan förses med onödiga bromsar?

 8. Jibberisch
  0
  Jibberisch | 2014-06-16 17:17          

  @Heddious
  Va fan! Kan du hugga lite på mina försök att provocera elle?! =)

 9. Heddious
  0
  Heddious | 2014-06-16 15:56          

  OT @Jibberisch: Japp, jag vet. Min hänvisning till rosa ludd hade mest med Jarles utbrott i Björk-tråden att göra. Mitt ifrågasättande av pressmeddelandeskribentens genustänk var mer riktat mot hur han helt krasst klumpar ihop tjejer med barn och "folk som inte gillar att ta risker", vilket känns brutalt förlegat, oberoende av färgen på eventuella luddiga knäskydd. Typ.

  ON-T: Den där bromsen har potential att göra potatisfåror av pisten.

 10. Jibberisch
  0
  Jibberisch | 2014-06-16 12:32          

  Offtopic som fan:
  @Heddious Genusa mig hit och genusa mig dit.

  Rosa var/är historiskt sett en "manlig" färg. Enligt vad jag hört på internetz. Likaså högklackade skor.
  Dessa började bland annat slaktare med, som tillvardags, kände ett behov av att komma upp lite från sörjan de skapade på "kontoret". Detta anammades sedan av adeln under någon area där det ansågs häftigt bland de rika att framstå som ett med pöbeln. (Vägrar ange källa, då jag möjligen kan ha drömt det.)

  Dessa två "fenomen" övertogs sedan av den kvinnliga delen av vår planets befolkning. Varför vet jag inte riktigt, det kan jag bara spekulera i, men jag väljer att absolut inte göra så. Vilket kön som är häftigast tycker jag dock inte är relevant egentligen. (Eftersom jag tillhör det häftigaste)

  Men det är viktigt att uppmärksamma att allting som går i cirklar, hamnar där det en gång startade och påbörjade sin färd. Alltså, tillbaka i knät hos människan. Hos folk. Och folk är folk och folk är idioter.

  Det går därför egentligen inte att förändra någonting så länge det är människor som ska förändras, tycka och tänka saker. Se bara på inbakade pizzor. Vad i helvete hände där?

  Ontopic:
  Vad gäller broms på snöbrädor, förstår jag inte syftet? Jag har aldrig sett en snöbrädeåkare, åka så fort att denne skulle gynnas av en broms.

  Potatis och ärtor.

 11. Jarle
  0
  Jarle | 2014-06-16 12:01          

  Det är egentligen Kim Jong Un som ligger bakom produkterna som har utvecklats i samarbete med Bush-familjen och Putin. Skydden kommer inte att finnas utan rosa fjärilar för tjejer, killarnas diton kommer att ha blåa bilar (även herrvarianten kommer dock att vara mjuk och fluffig på Putins begäran).

  Stålkanterna funkar ju uppenbarligen inte när man åker rakt fram Hedda. Duh.

 12. Heddious
  1
  Heddious | 2014-06-16 11:54          

  @Carled - precis min tanke. känns som att hen som skrev pressmeddelandet inte är helt uppdaterad i sitt genustänk. nu kan jag iofs bara tala för mig själv, men jag har aldrig upplevt behov av någon broms på snowboard.. är det inte det man ska ha stålkanterna till?

 13. FilleJ
  0
  FilleJ | 2014-06-16 11:48          

  Varför har han solbrillor när det inte är sol?

 14. Carled
  0
  Carled | 2014-06-16 11:40          

  "attrahera yngre och kvinnor"... Nice move!

 15. Heddious
  0
  Heddious | 2014-06-16 11:39          

  @Jarle - jag visste det! du är i maskopi med någon, oklart vem, men helt klart definierbar som fienden!!1

  hur fluffiga är skydden? finns de med rosa fjärilar på?

 16. Jarle
  3
  Jarle | 2014-06-16 11:37          

  Det ryktas redan om att företaget i fråga jobbar på en alpinbindning med inbyggd GPS som löser ut om man åker fortare än 15 km/h. Kommer att komma med DIN 0,2-1 samt 0,5-1,5 för de lite mer extrema åkarna. Det är ännu oklart om fluffiga skydd ska ingå eller vara en tilläggsprodukt.

 17. johan
  0
  johan | 2014-06-16 11:20          

  Kommer vi få se den på skidor också?