Tre skäl att montera en broms på din snowboard

Senast in på listan över ”saker vi inte visste att vi inte behövde” är snowboardbromsen. Kan någonting gott komma av denna märkliga uppfinning från södra halvklotet? Kolla och döm själva:

Viktigt meddelande till alla er som älskade Rax Skis – nu är stunden kommen för nästa obegripliga uppfinning i snösportsvärlden – snowboardbromsen!

Snowboardbromsen har utvecklats av företaget Boarder Kontrol i samarbete med skidskolan i den australiensiska skidorten Thredbo, i ett försök att locka fler att börja åka snowboard (för avsaknaden av broms är som vi alla vet ett extremt stort skäl att inte vilja åka snowboard).

Förutom den uppenbara funktionen att kunna bromsa har snowboardbromsen en annan fördel, nämligen att den får åkaren att hålla sin bakre arm bakom kroppen. Detta minskar risken för att åkaren vrider på axlarna och överkroppen och därigenom tappar balansen. Att dra i bromssnöret gör även att åkaren naturligt fördelar vikten med mer tyngd på sin främre fot, vilket hjälper dem att hitta rätt position på brädan. Många nybörjare gör misstaget att åka med bakvikt, vilket inte direkt gör det lättare att lära sig att svänga kontrollerat.

Med snowboardbromsen är tanken att åkaren ska slippa rädslan för den lilla fartökningen som kommer av en sväng, och istället kunna kontrollera farten och vid behov avbryta svängen utan att ramla. Allteftersom åkaren utvecklas kan hen vänja sig av med bromsen och istället åka på en vanlig bräda.

Enligt pressmeddelandet har snowboardbromsen potential att få fler nybörjare att ge snowboardåkning en chans, attrahera yngre och kvinnor, öka familjesammanhållningen och även locka folk som inte gillar att ta risker till sporten. Enligt redaktionen tog vi en extra titt på almanackan men nej, det är fortfarande juni. Inte april.

Vad tycker ni? Är snowboardbromsen här för att stanna? Kommer vi få se den på svenska skidorter?

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
17 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (17)