Världens första vikbara skida för pist

Klassiska slovenska skidmärket Elan har sedan 2017 arbetat med sina vikbara topptursskidor avsedda framförallt för militära bruk. Nu har samma konstruktion applicerats på en pistorienterad skida. Möt Elan Voyager som med några klick går från 172 cm till 93 cm. 

På världens största sportmässa ISPO i München för fyra år sedan visade slovenska Elan upp sin vikbara topptursskida Ibex Tactix.

Året därpå gick skidan i massproduktion, och vikten hade också kapats med ett helt kilo. Mittplattan hade konstruerats i kolfiber istället för aluminium.

Tanken från början med den vikbara skidan var för militärt ändamål. Att kunna utrusta jägare med vikbara skidor som gick att få med sig in i bland annat helikopter och sedan hoppas fallskärm med.

Nu har Elan tagit tekniken med vikbara skidor och applicerat den på en skida orienterad mot preparerade nedfarter. Den nya vikbara all mountain skidan heter Elan Voyager och taglinen är ”making the mountains closer”,  innovationen är icke gratis, ett par Voyager (som för övrigt kan fås i tre olika färger rosa, grön och svart) kostar motsvarande 13 000 kr (1299 Euro).

Voyager sägs vara en all mountain, men med midjan 78 mm under foten känns det mer som en pistskida. Längderna är också väldigt pistmässiga: 160, 166 och 172 cm. I den längre längden är svängradien 14,9 meter och måtten är 127-78-110 mm. Kärnan är laminerat trä, förstärkt med lite metall. Plattan som säkrar och låser skidan i åkläget är gjord i kolfiber.

I 160 cm väger skidorna 3400 g per skida, vilket är lite mer än de flesta pistskidor, men inte extremt tungt. Ta en populär skida som exempelvis Völkl Deacon 74 som väger 3100 gram. Elan prisades nyligen med en ISPO Gold Award på årets digitala mässa för de vikbara Voyager-skidorna.

Man får så klart lite Ole Bramserud vibbar a la Snowroller, men huruvida skidan är bra att åka på får vi be att återkomma till. 100 kilos killen Filip Flisar, slovensk skidåkare som bla vann världscupen i skicross 2015, verkar kunna åka på rejält med vikbara Voyager av denna tokroliga reklamfilm att döma i alla fall.

Fler nyheter på prylar som kommer till säsongen 2021/2022 ser du här i vår spellista ”ISPO 2021 på låtsas”.

>> Uppdatering 2 mars: Nu har vi teståkt Elan Voyager, här ser du det. 

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera