Världscuplaget i puckelpist uttaget

Nu är världscuplaget i puckel uttaget. Fem åkare har kört så pass bra under försäsongen att de tar en startplats i Ruka, Finland, den 10 december.

De som är klara är Anton Axellie, Örebro SK, Clara Månsson, Landskrona Ski-Club, Ludvig Fjällström, Åre SLK, Felix Elofsson, Landskrona Ski-Club och Walter Wallberg, Åre SLK.

Både Felix och Ludvig är rutinerade på världscuptouren och de är laddade inför säsongen.
– Det känns stabilt. Jag har dragit ner på träningsmängden lite nu inför premiären för att vara fräsch till Ruka, men det känns som att allt jag gör är på en hög nivå. Jag ska satsa lite mer på fart och tänja mina gränser nu de sista dagarna så jag är helt tävlingsredo, men överlag känner jag mig i bra form, berättar Ludvig.

Walter, som förra året tog silver
i Junior-VM på hemmaplan i Åre, samt vann hela europacupen, har visat så pass bra åkning att han får chansen i Ruka. Han startade i Ruka även förra året men fokuserade sedan på europacupen.

Under försäsongen har han lagt mycket energi på att höja sin åkning, och på det sista träningslägret inför säsongen, i Kaprun, Österrike, har saker och ting fallit på plats.
– Det känns riktigt bra inför säsongen. Hoppningen har släppt lite under lägret i Kaprun så jag är riktigt nöjd med min form. Jag är ordentligt laddad på att köra världscup. Det ska bli så kul att testa nya backar och att köra mot de bästa grabbarna i världen, berättar Walter.

Clara visade också bra stabilitet under fjolåret när hon kom tvåa i europacupen, och får alltså nu chansen att representera Sverige i första världscuptävlingen efter att bland annat ha tagit en femteplats på en internationell tävling i samband med träningslägret i Kaprun.

Laget har många nya namn
som tagit steget upp och det vittnar om en stark framtid inom svensk puckel. Men bara för att det är unga åkare betyder det inte att nivån är låg.
– Hela laget har verkligen sett starkt ut under försäsongen och många har mycket mer stabilitet än innan, säger Ludvig.

Anton Axellie är ett av namnen som är nytt inför årets säsong. I våras blev han uttagen till landslaget och har under försäsongen presterat så pass bra att han förtjänat en världscupstart.

Det svenska laget fortsätter samarbetet med det norska puckellaget genom att ha gemensamma träningar och en övergripande huvudtränare i Lasse Fahlén, och på tävlingen i Kaprun lyckades de svenska och norska åkarna ta ordentligt med plats genom att knipa samtliga pallplatser. Ludvig tog förstaplatsen, Tevje Lie Andersen, Norge, blev tvåa och Walter trea.

Men det var inte bara på pallen som det var svensk representation. Felix kom femma och Anton lyckades ta en åttondeplats bland de andra världsåkarna, något som imponerade på Lasse Fahlén.
– Anton har överraskat i ärlighetens namn. Ibland är det tillfälligheter men han har verkligen åkt bra. Olika bitar börjar passa ihop och han kvalade in till andra åket som fyra, berättar Lasse.

Han känner att laget ligger på en bra nivå inför säsongen. Många saker som faller på plats och det är bra stabilitet i träningen.
– Jag ser verkligen fram emot säsongen. Många åker stabilt och sätter ner flera bra åk efter varandra. De har kunnat få många åk på träningarna och det höjer direkt nivån, samtidigt som att vi utöver toppåkarna har flera yngre åkare som bara kommer bli duktigare och duktigare. De triggar varandra och hjälps åt att bli bättre, fortsätter Lasse.

I början av december åker laget åker till Ruka för att få in ytterligare träning inför premiären. Under tre dagar kommer de få möjlighet att träna i träningsbacken, för att sen precis innan tävling köra ytterligare två träningsdagar i en annan backe.

Text: Freeride / Pressrelease

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.