Vinterns smartaste lavinpryl – transceivern som talar med dig

Ortovox har tagit fram en nya produkt för att hålla dig säkrare i bergen: transceivern Diract Voice som ger dig tydliga röstkommandon.

Ortovox Diract Voice – transceivern som talar med dig

En lavinsituation innebär en extrem stress på de inblandade skidåkarna som på kort ska försöka lokalisera och gräva upp en av sina vänner som ligger där under snön. Oavsett om du är van vid att hantera en transceiver så finns det en radmänskliga och djupt underliggande orsaker som gör att du kanske inte reagerar och beter dig som du borde eller har tränat på. Du är stressad, rädd och orolig – med all rätt. Din kognitiva förmåga är helt enkelt rubbad och all hjälp du kan få är välkommen.

För att hjälpa till lite ytterligare i en söksituation har Ortovox utvecklat världens första transceiver som använder röstkommandon för att dirigera användaren rätt under den korta tid som du har på dig att hitta ett lavinoffer vid liv. Den säger helt enkelt åt dig vad du ska göra. Samtidigt får du tydliga riktningspilar på den stora displayen som gör det ännu enklare att hitta fram till lavinoffret snabbt.

Ortovox Diract Voice använder sig av tydliga, enkla röstkommandon i kombination med en stor och tydlig display med enbart den mest nödvändiga informationen synlig. Switchen till sökläget är utformad så att den ska fungera bra även med tjocka handskar på händerna. Det här är alltså en transceiver där fokus ligger på användarvänlighet och ett snabbt sök.

Ortovox Diract Voice

Röstkommandon Finns på nio olika språk, inklusive svenska.
Antenner Tre stycken
Räckvidd 50 meter
Avflaggningsfunktion Ja. För upp till fyra lavinoffer.
Batteri Inbyggt Lithium-ion. Laddas med medföljande USB-C-kabel.
Vikt och tjocklek 210 gram, 23 mm tunn.
Övriga detaljer Bärsele med inbyggd Recco-reflektor. Transceivern är vattentät.
Pris 4 500 kronor

Läs mer om Ortovox Diract Voice

Lär dig mer om lavinkunskap

Bra säkerhetsutrustning är självklart viktigt där ute i bergen men det allra viktigaste är att du har rätt kunskap och vet hur du använder den i praktiken. Just därför har Ortovox skapat Safety Academy Lab Snow tillsammans med den tyska bergsguideorganisationen VDBS.

Safety Academy Lab Snow är en digital träningsplattform för friåkning och toppturer där du på ett interaktivt och spännande sätt kan lära dig mer om grundläggande lavinkunskap, turplanering, riskbedömning och kamraträddning.

Komplettera med praktisk träning med din transceiver samt hur du sonderar och gräver, och du är en bit på vägen till en säkrare skidåkning där ute i bergen.

Ortovox – lavinexperter sedan 1976

Det tyska företaget Ortovox grundades 1976 och lanserade fyra år senare, 1980, den första kompletta lavinsäkerhetsutrustningen med moderna transceivers, eller lavinsändare. Sedan dess har säkerhet på berget alltid varit högsta prioritet tillsammans med funktion och användarvänlighet. Passionen för vintern och skidåkning i orörd terräng är något som alltid stått i centrum för företaget.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.