William Larsson tar sommarlov efter kraschfritt NM

William Larsson går på sommarlov efter att äntligen ha stått på benen under NM för första gången sedan han blev Årets Rookie för fyra år sedan. 

Uppvuxen i Skellefteå, skolad på Kirunas Vinteridrottsgymnasium och Rookie of the Year på NM 2014. Så sammanfattas William Larssons bakgrund som skidåkare i en mening.

Peaken 2014, då Skellefteåsonen utsågs till den bästa icke etablerade skidåkaren under NM, har varit svår att toppa. Den nu etablerade skidåkaren har sedan dess radat upp en lång räcka med krascher senaste åren.

I år lyckades William bättre och slutade på en fin sjätteplats. Nu efter besöket i Riksgränsen har han lagt skidorna på hylla och inlett sommarsäsongen. En säsong som kommer att domineras av arbete i blåställ.

Vad har du för dig just nu?
– Nu har jag packat undan alla skidgrejer jag släpat på under de senaste 5 månaderna och tagit fram badbyxorna. Nu ska det solas. Eller nja.. så är det inte riktigt. Har i stället försökt leta reda på arbetskläderna, förra veckan stämplade jag nämligen in på ett pappersbruk i Norrköping.

Williams liv som skidåkare har kretsat mycket kring Riksgränsen. Inte minst sedan tiden på gymnasiet i Kiruna. När inte Luossabacken i Kiruna räckte till begav sig de skidåkande gymnasisterna till Riksgränsen för att träna. Men historien går längre tillbaka i tiden än så.

Vad har du för relation till Riksgränsen som skidort?
– Oj, ja det var någon gång när jag tävlade i alpint som jag började spendera tid där uppe. Ett årligt avslutningsläger för alpinåkare i Norr- och Västerbottens regionerna brukade arrangeras där. Man samlades för att ta vara på det sista av vintern tillsammans och så har det fortsatt sedan dess.

Alpina avslutningsläger i Riksgränsen är numera utbytta mot tävlingar i friåkning. Tävlingar under vilka William tidigare blandat högt med lågt. Frågan hur William ser på relationen till NM får ett svar som berättar om ett struligt förhållande med Nordiska mästerskapen i friåkning.
– ”Komplicerat” hade det stått på Facebook om min relation med NM. Det har gått både väldigt bra och väldigt dåligt för mig i just det tävlingssammanhanget. Men sammanfattningsvis har tävlingen betytt otroligt mycket, både för mig och för sporten.

Delvis tack vare det mycket lyckade resultatet 2014 landade William ett kontrakt med den kanske tyngsta och mets inflytelserika klädtillverkaren i skidsverige. Men det är mer än bara tävlingen under NM som betyder mycket.

Vad är tjusningen med att åka till Riksgränsen för att tävla när våren är i full blom i resten av landet?
– För mig är det väl inte bara tävlingen i sig som för mig till Gränsen, utan det är allt runtomkring. Vännerna, hänget och skidåkningen. Men tävlingen blir ju lite som knutpunkten i det hela.

Hur upplevde du årets upplaga 2018 av NM?
– Det var grymt. Som vanligt så steppas nivån upp för varje år och i år var det inget undantag. Med tanke på snötillgångarna så blev själva skidåkningen och tekniken på skidorna avgörande. Man behövde göra något ”extra” för att sticka ut. Man skulle kunna säga att skidåkningen i sig var väldigt svår att bemästra. Framför allt på kvalet och det märktes med tanke på alla som kraschade bort sig första dagen.


Filmen om William Larssons NM 2018 ser du här

Nu är det slut på vintern för William och istället inleds förberedelserna inför kommande säsong. Hårt jobb lägger grunden ekonomiskt för att kunna leva som skidåkare, hur ser sommarplanerna ut då?
– Jobb! Det gäller att försöka få ihop till en ny säsong. Det är målet varje sommar. Eller, man jobbar ju för att leva! rundar William av.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.