Zai gör världens dyraste skidor

Är det dyrt, är det bra. Om man ska följa den devisen är det inget snack om vilka skidor man ska ha. Det schweiziska skidmärket Zai gör världens dyraste skidor.

Skidmärket Zai kommer från den lilla konservativa byn Disentis i Schweiz, som även är en känd puderhåla för svenska skidåkare. Zai håller på traditionerna, namnet är nämligen rätoromanska och står för resistent. Det ser inte mycket ut för världen när jag på bakgården av tågstationen ska träffa grundaren Simon Jacomet.  Väl inne i fabriken faller bitarna på plats, detta är ingen okänslig massproduktion. Här är det ett hantverk man jobbar med, eller kanske rent av konst. Vilket väl reflekterar Simons bakgrund som konststudent i Florence. Efter jobb som utvecklare för Völkl och Salomon var det dags att förverkliga sina innovationer och 2003 startade han Zai.

Det är också en hel del udda grejor som Zai presenterar, både i form, material och tillbehör. Vad sägs om de exklusiva materialen; gnejs, vulkaniserat naturgummi, cederträlaminat, kolfiber i flera olika riktningar, nanobelag och oljad valnöt. Detta förpackat i en stilren och minimalistisk design, långt ifrån en färgexplosion. De valda matrialen gör att skidorna är lätta, vilket ligger rätt i tiden med rådande vikthysteri. Priset avspeglar dock inte rådande lågkonjunktur i Sydeuropa, var beredd att slanta upp mellan 4230 och 8640 euro för ett par Zai-skidor.

Utbudet består främst av pistskidor och det är troligen där Zai har sina kunder. Men det går även att välja offpist-skidan Laisa. En märklig skapelse med ett midjemått på 99 millimeter. I frambrättena är skidorna kraftigt avsmalande till en lång nos. I offpisten får man associationen av en elefantsnabel som dyker upp ur snön. Frågan är om Zai tagit rocker-tekniken till en ny nivå eller om det bara är för mycket stroh rum på firmafesten. Systemet heter double tip, där böjen ska hjälpa den andra rockern till att lättare lyfta i puder.

Zais skidor köps i paket, med tillhörande bindningar och stavar. Allt detta snyggt förpackat i en exklusiv väska. Rädslan att investeringen kan gå förlorad täcks av en väl tilltagande garanti på fem år. Inte ens repor på ytan behöver förekomma. Det är inte ovanligt att kunden sätter sig i bilen och kör de två timmarna från Zürich till fabriken för att få sin allround-service på sina vinterleksaker, givetvis packade i Zais skidväska. Allround-servicen som ingår vid ägande av ett par skidor är minst sagt noggrann, vaxning och polering är en självklarhet.

Om detta inte är tillräckligt i societetsracet går det att välja en mer limiterad modell. Vad sägs om Zai for Bentley. Handgjorda skidor med en arbetstid på 30 timmar per par. Istället för kolfiber i sju olika riktningar levereras denna med nio. Toppen pryds av Bentleys ”flying B-logga”. Skidorna är begränsade till 100 par och kostar 8640 euro per par. Zai-entusiasten behöver inte vara orolig. Här får man också skidorna i ett paket, men märkt med ett ”Bentley-B” istället. Frågan vi i skidåkarproletariatet ställer oss är: Man ska väl ha pist- och puder-skidor?

Ur sortimentet…

Zai Testa
Längder: 150, 160, 174 cm
Mått: 122-73-102 mm (160 cm)
Radie: 16 meter
Pris: 4230 Euro

Zai Spada
En skida mer för avancerade skidåkare. Kärna i Gnejs från traktens berg.
Längder: 160, 174 cm
Mått: 122-73-103 mm (160 cm)
Radie: 16 meter
Pris: 5850 Euro

Zai Laisa 
Zais friåkningsskida med låg vikt. Men den patenterade tipen ”Double Tip” för maximalt flyt i puder.
Längder: 188 cm
Mått 129-99-116 millimeter
Radie: 20 meter
Pris: 4320 Euro

Zai for Bentley 
Limiterad skida i endast 100 exemplar. Bara de bästa materialen.
Längd: 172 cm
Mått: 130,5-80-110,4 mm
Radie: 16/19
Pris: 8640 Euro

Text: Petter Berggren
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.