...

10 år sedan det ofrivilliga världsrekordet

Det är i år 10 år sedan Fred Syversen satte det ofrivilliga världsrekordet när han droppade en 107 meter hög klippa på skidor, och överlevde fallet.

Under en inspelning med den legendariska actionsportfilmaren Thierry Donard och hans Nuit de la Glisse våren 2008 kör Fred fel och tvingas hantera faktumet att han nu faller handlöst.
– Jag trodde jag skulle dö, berättar Fred i en intervju ett år efter hoppet när han beskriver ögonblicket precis efter han lämnat klippan.

Fred Syversen, den norska freerideåkaren född 1966, som figurerat i de flesta stora sammanhang inom skidåkningen, var en rutinerad räv 2008.  Med en rad topplaceringar på diverse friåkningstävlingar och med ett antal framträdande i svenska Free Radicals filmer var han ett av de tyngre namnen inom branschen.

Rutinen från tidigare bedrifter på skidor verkar hjälpt honom i den knepiga situationen han satte sig själv i den där speciella dagen. Tävlingsmentaliteten och erfarenheterna från förr höll Fred kall och han kunde samla tankarna i den mest extrema situation en skidåkare kan försätta sig i.
– När jag såg att jag skulle landa i snö förändrades allt, fortsätter Fred. Jag gick in i överlevnads-mode och tänkte, “Nej, jag kommer inte att dö idag”.

Karste Gefle, Freds norska skidåkarkollega, berättar att han visste att något var fel när helikoptern inte kom för att plocka upp honom efter Freds åk, men att det hade gått så fel kunde han inte föreställa sig.

Begravd under en meter snö kämpar Fred för att komma loss och åter andas frisk luft. Hans ena hand sticker upp genom snön och han kan signalera till filmteamet att han, trotts det extrema fallet på 107 meter, är vid liv och vid medvetande.
– Jag var under snön och kunde inte andas, för en sekund var jag panikslagen och försökte komma loss. Jag åt snö för att få en utrymme att andas i, berättar Fred när Nuit de la Glisse träffar honom i sjuksängen efter hans makalösa fall.

Med en delvis kollapsad lunga och med skador på levern som enda skråmor efter bravaden hade Fred en änglavakt utöver det vanliga. Han överlevde hoppet och har delvis sadlat om från livet som professionell skidåkare i samband att han 2013 köpte Folven Camping i Stryn.

Freeride lyfter på hatten åt prestationen att överleva hoppet från 107 meter och vill rikta en liten varning till mer dödliga skidåkare; detta stunt utfördes av professionella atleter under kontrollerade omständigheter, försök inte att upprepa hoppet på egen hand.

Fler makalösa klippdropp på skidor

Världsrekordet som Fred slog sattes av Jamie Pierre. Pierre hoppade en 78 meter hög klippa framför Teton Gravity Research kamera år 2006

Invert utför ett 64 meter högt stup. Julian Carr hävdar ett detta är det bekväma sättet att ta en stor klippa på.

Den stora revanschen. Tom-Oliver Hedvall bröt ryggen i Engelberg för sju år sedan när han skulle droppa ut för ett isfall. I år återvände han för att utkräva revansch.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.