11 smulor med Lucas Stål Madison

Googlar du ”Inne-pinne” eller ”So hot right now” så kommer du få upp multipla träffar. Både på The Bunch i allmänhet och Lucas Stål Madison i synnerhet. Vi har länge som många andra sökt svaret efter denna snökonstnärs X-faktor som lett till att kids över hela jorden åker med stora tumvantar släpandes i snön. Det har vi länge gjort utan framgång. Tills nu.

I Andres ”Ante” Olofssons mästerliga porträtt av Lucas – Not Constant – finner vi svaret om vi tar oss friheten att se mellan raderna. I det 17 minuter långa manifestet deklarerar Stål Madison sin konstnärliga approach till skidåkningen vilken han fördjupar oss i med intervjuer. Filmen som är extremt sevärd kan ni se i sin helhet i botten av posten.

Vi är såklart superimponerade över hans omisskännliga talang i likhet med resten av världen, men det är något som imponerar på oss ännu mer.  Och här tror jag vi har svaret på varför Lucas & c:o anses vara det mest trendiga sedan Peter Siepen la taktpinnen på hyllan (nåja).

Följ med på en resa där vi kikar närmare på Lucas Stål Madisons flerfaldiga huvudbonads-epos. Alla bilder tagna från den 17 minuter långa ”Not Constant” och vi hyllar filmen unisont på redaktionen och ställer oss frågan om det är just hans huvudbonader det åsyftats med titeln (fritt översatt) ”Ej konstant”.

1.

Glesbygds-smulan

Den inlånade norrländska ”jag dricker T-röd-stilen” har blivit en av de mest vanliga för Lucas senaste tiden. Som nämnt i filmen är han en natur-ivrare och detta material i mössan bygger upp broar mellan jibbers och andra kottplockare.

2.

Skogs-pralinen

Denna mer traditionella huvudbonad som med största sannolikhet inhandlats på en bensinmack längs med E4an (mellan Umeå och Sundsvall) sitter vanligtvis på skogsivrare med antingen en bärplockare eller hagelbrakare i handen. ”Jag har minsann kvävt en björn med snusdosan-stilen” är nu på jibbscenen och det är just därför LSM är en sådan stilikon. Lucas förnyar användningsområdet för den när han jibbar ut för en mur och skickar nödvändigt kapital till bensinmacksägarna i glesbygden.

3.

Björnsnippan

Pälsmössan som Davy Crocket satte på kartan under 1800-talet flyttade på 1900-talet till St Moritz och Aspen. Likt Robin Hood återtar LSM huvudbonaden från de rika och tar den till gatan. ”Jag kan göra eld med en kopp vatten-stilen” blir extra effektfull då pälsen och håret flyter samman i symbios och påvisar att skidförnyaren verkligen är en schaman.

4.

B&E-smecken

Om du ska lifta i galaxen bör du veta var du har din handduk. Ska du köra ett streetrail gör du bäst i att ha koll på fiskarhatten. Inte ens Justin Bieber hade kunnat sätta en trend starkare än hattrenden, som Henrik Harlaut och Phil Casabon lanserade som kommande standard för alla parkåkare några år tillbaka i tiden. Nu är ju Lucas själv en trendsetter så vi fattar att det är en stilren homage till sin svenske kollega. ”Jag kan göra nollie över ett radhus-stilen” är passande och stilsäker.

5.

Ninja-tomten

Detta kan mycket väl komma att kallas LSM-stilen om några år eller veckor. När världens alla sportföretag lägger pannorna i djupa veck över problematiken att kombinera funktion och fashion skrattar LSM i mjugg med han med största komfort glider förbi i bakstänkan ute i kylan. ”Jag hittar alla mina mössor i containrar bakom Coop-stilen” är här för att stanna!

6.

G-swag

Den något mer traditionella stilen med en turtleneck över käften och svallande hår försökte Clayton Vila patentera några år bak i tiden. Vad han inte visste var att denna stil bär anor från 60-talet innan man kommit på att det blir varmare med en mössa över öronen. Lucas maximerar stilen med en slapp tischa och signalerar omgivningen att han aldrig har missat varesig en blunt eller cuban.

7.

SoFo

”Jag betalar mina skulder på gatan-stilen”

Söder-hipstern är en stil som i sällsynta fall även kan bekläda Stål Madison. Märk väl att han (som ett proffs) matchar med en stilriktig skjorta av bästa icke funktionsmaterial. Helt rätt för hipstern och här markerar han sitt Skandinaviska arv i full flärd.

8.

YO! MTV Raps

”Det är jag som bestämmer vad som är en mössa-stilen”

Denna referens kanske flög vissa av er över huvudet, men programmet som på 90-talet visade den bästa (nåja) hip-hopen hjälpte till att lansera kondommössan som sedermera kom att svepa runt jordklotet. Sedan dess var den varit lika ovanlig som en solig vindstilla dag i Åre. Tills nu. LSM spelar inte efter några (stil)regler förutom sina egna. (Bonus: kompisen som kombinerar fiskarhatt OVANPÅ luvan = swag swag swag!)

9.

Clark Kent

Ibland måste även superhjältar klä sig i ödmjukhetens dova färger. Likt Clark Kent som förställer sig som en vanlig kutryggad kontorsknekt på the Daily Planet måste ibland Lucas Stål Madison besöka berget som ett vanlig enkelt proffs. Här ser vi honom fraternisera och smälta in med omgivningen med en simpel brun mössa.

10.

Swag Au Natural

”Mina lockar betalar mina räkningar-stilen”

Ständigt i förändring. När han plötsligt för en stund låter mössan falla till marken har han en kalufs i världsklass, värdig  ett reportage i ett modemagasin. Ståpäls!

11.

LOL-swag

”Jag hör hemma på catwalken i Paris och Milano-stilen”

Stilen vi valt att kalla LOL-swag är också den vi gillar bäst. Inte sedan Niklas Karlström virkade sitt eget underställ (och bar det tre år i sträck) har vi sett något så malplacerat men samtidigt så rätt. Vi vill med denna avslutande stil hedra Lucas Stål Madison och hoppas på nya huvudbonader som är ännu konstigare.

Not Constant

a portrait of Lucas Stål Madison

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.