368 toppar på 365 dagar – Skantz är i mål

För ett år sedan stod målet klart för Mattias Skantz. Han skulle bestiga 366 unika toppar på lika många dagar. På annandagen hade han nått sitt mål. Söndagen den 30 december var det dags för årets sista topp som skulle bli hans 368:e. Freeride följde med upp för att fira.


Många av de 368 topparna har Mattias Skantz bestigit ensam. Annat var det när han avslutade projektet på Välliste.
Foto: Andreas Lalantha Jansson

Förhållandena på Välliste (1025 möh) kunde varit mer gynnsamma. Det snöblandade regnet lägger sig som vita klumpar på kläderna och sikten är inte mer än 20-30 meter. Det vill säga när det går se då inte vindbyarna sopar de vätskefyllda isbitarna rakt in i ansiktet och ögonen ber om nåd.
-Det här är ju perfekta förhållanden säger Mattias Skantz och skrattar. Jag vill ju att ni ska få känna på hur jag har haft det på många av mina turer.

Han borrar ner stavarna i den fuktiga snön och kisar uppåt för backen. Ett stadigt sällskap på 19 personer har bestämt sig för att följa med honom upp på hans sista topp, Välliste.
-Jag valde att spara denna topp till sist då det i princip är omöjligt att misslyckas. Den är lättillgänglig och många kan följa med upp och jag vill ju ha så många vänner med mig som möjligt.


Bergspris till en bergsget.
Än är vi
inte uppe och vinden piskar på bra och man kan ana vilken påfrestning Mattias Skantz har utsatt sin kropp och psyke för. När han besteg Tysklands högsta topp Zugspitze (2962 möh) var det 29 minusgrader och hård vind. Men det är egentligen inte toppen i sig som är målet.
-I grund och botten gör jag det här för att få åka så mycket skidor som möjligt. Det handlar om att hitta orörd snö och rolig åkning.

Mina ögonlock börjar få en känsla av att de hellre vill vara stängde än öppna. Mattias
uppmanar oss att hålla ihop i grupper om tre personer.
-Vore ju tråkigt om vi skulle tappa bort någon på den här sista turen, säger Mattias Skantz, som försöker överösta vinden.

Han rör sig medvetet långsamt uppåt. För att nå målet 366 toppar har han gjort 205 027 höjdmeter vilket motsvarar att gå uppför Kebnekaise 97 gånger! Han vet vikten av att röra sig i rätt hastighet och ha rätt utrustning. Mattias Skantz toppfilosofi: Gå långa dagsturer med liten och lätt utrustning. Då går det att gå mycket snabbare och längre sträckor eftersom man inte behöver övernattningsutrustning och så mycket mat med sig.


Efter att den sista toppen var nådd blev det fest i toppstugan.
Även fast han
varit upp på Välliste flera gånger tidigare så kollar han på sin GPS för att hålla koll på om vi går i rätt riktning i snöstormen. Nu skymtar toppen lite längre fram på platån. Ett toppröse som sticker upp några meter ovanför marken. Han möts av en ljudande fanfar (trumpet) och ett välkomstteam som står beredd med skumpa och jubel.
-Det känns oerhört gött. Kul att så många blev med på turen. Nu väntar 365 nya toppar, säger Mattias Skantz, samtidigt som han torkar snöklet från munnen och tar en klunk av skumpan.

Inne i toppstugan blir det snabbt trångt och varmt nära alla ska trängas och få plats. Här berättar Mattias Skantz lite olika sköna anekdoter från alla hans äventyr på bergen det här året. Det blev några stycken. Hela 368 stycken. Freeride lyfter hatten för årets bergsget och önskar Mattias lycka till med framtida projekt. 

Mattias Skantz projekt i siffror:

 
368 godkända toppar
249 på skidor
112 till fots
7 med mountainbike till toppen
 
Totalt har han avverkat:
205 027 höjdmeter
3 555 kilometer
761:54 timmar fysisk aktivitet
 
Maxhastighet:
Skidor: 66,2 km/h
Mountainbike: 57,2 km/h 
Löpning: 17,6 km/h 
Text: Andreas Lalantha Jansson
Foto: Andreas Lalantha Jansson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.