5 tips för dig som ska åka skidor i lavinterräng

I dag publiceras vinterns första nationella lavinprognoser för säsongen 2021/2022. Samtidigt kommer fem handfasta tips till dig som ska ge dig ut i lavinterräng.

Lavinprognoser.se ger dagliga bedömningar av lavinfaran för sex välbesökta svenska fjällområden. Sammanlagt publicerades 730 lavinprognoser förra vintern. Minst 70 skidåkare och snöskoterförare var inblandade i lavintillbud den gångna vintern.

– Intresset för skidåkning som inte kan nås med skidliftar har vuxit under de senaste åren. Det är skidåkning som ställer särskilda krav på förberedelser och omdöme. Lavinprognoser erbjuder beslutsunderlag för smarta val i lavinterräng anpassat efter aktuell lavinfara, säger Mattias Tarestad, lavinexpert vid Naturvårdsverket.

En studie som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd och Freeride.se genomförde i december 2020 med 1 503 personer som definierar sig som offpistskidåkare visar att användningen av lavinprognoser växer. Sju av tio (69 procent) svarar att de läser den aktuella lavinprognosen för att ta reda på lavinfaran i det område där de ska åka offpist en viss dag. När motsvarande undersökning genomfördes 2017 svarade knappt hälften (47 procent) att de läser den aktuella lavinprognosen. 

– Det är glädjande att användningen av lavinprognoser fortsätter att öka. En särskilt angelägen grupp att nå är svenska snöskoterförare. Två av de tre senaste omkomna i lavinolyckor i Sverige är snöskoterförare. Därför är det positivt att nu allt fler snöskoterförare väljer att delta i lavinutbildningar, säger Mattias Tarestad.

Lavinprognoser vintern 2021/2022:

Från 16 december till 1 maj:

  • Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags
  • Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna
  • Västra Vindelfjällen: norr och söder om Hemavan/Tärnaby
  • Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll, Saxnäs/Marsfjället, Gitsfjället och Borgafjällsområdet 

Från 14 januari till 8 maj:

  • Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen 

Från 3 mars till 24 april:

  • Kebnekaisefjällen

5 tips för dig som ska ge dig ut i lavinterräng

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst har ställt samman ett antal råd till den som planerar för en tur i lavinterräng:

  1. Gå en lavinutbildning – grunden för ett säkert beteende är god kunskap. En lavinutbildning ger kunskap om lavinterräng, hur säkra turer kan planeras och hur effektiv kamraträddning genomförs.
  2. Ha alltid med säkerhetsutrustning – i packningen bör alltid lavinutrustning finnas, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel.
  3. Läs lavin- och väderprognos – lavinprognosen ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen är den ett viktigt beslutsunderlag för säkrare fjällvistelser.
  4. Planera tillsammans med åkkamrater – diskutera hur brant det är säkert att åka en viss dag, om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.
  5. Var beredd att ändra er – att ha en plan är viktigt men också att kunna ändra sig. Var uppmärksam på väder- och snöförändringar som går emot er plan.

Vad är Lavinprognoser.se för något?

Sveriges nationella lavinprognoser introducerades vintern 2015/2016, efter ett regeringsbeslut i februari 2015. Det är lavinexperter vid Naturvårdsverkets kontor i Östersund som publicerar prognoserna, baserat på information från lokala observatörer och detaljerade lokala väderprognoser från SMHI. Bedömningarna av lavinfaran, som gäller för två dagar framåt, kombineras med råd om hur man kan färdas i lavinterräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Lavinprognoserna publiceras på www.lavinprognoser.se 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.