5 vassa tips för toppturen

Läs detta innan du ger dig uppför berget. 

Det är förstås jobbigare att gå på stighudar uppför en fjällsida än att ta liften, eller att åka helikopter för den delen. Men den som vill att livet ska vara enkelt kan ju lika gärna stanna hemma.

Att tjäna ihop sina egna höjdmeter ger en enorm tillfredsställelse – och med rätt förberedelser blir klättringen en del av kicken. Här är IFMGA-certifierade bergsguide Martin “Bruce” Lindbergs fem bästa tips till alla som har tänkt skida upp för backen.

1. Kolla allt, en gång till.

Innan du går, gör en sista check. Det händer alldeles för ofta att hudarna hänger kvar på tork, att transceivern ligger på köksbordet eller att extrahandskarna inte är med när de behövs som mest. Det är inte kul.

2. Klä dig tunnare

Ordspråket ”Be bold, start cold” är aldrig sannare är när det gäller toppturer på skidor. Om du är varm från början kommer du garanterat att börja svettas. Då blir du tyngre, långsammare och riskerar att börja frysa när du väl har nått toppen.  

3. Gå lagom brant

Det är långt till toppen. Men genvägar gör inte att det går snabbare, bara att hela upplevelsen blir mer ansträngande. Välj en lutning som gör att du kan hålla ett jämnt tempo utan att behöva stanna och hämta andan.

4. Vänta med hälhöjaren

Det vanligaste nybörjarmisstaget är att höja hälarna för mycket. Ju högre hälhöjare, desto kortare steg. Det kostar energi, balans och grepp. Erfarna bergsguider använder de högsta hälhöjarna nästan enbart när de spårar i djup snö.

5. Låt skidan glida

Spara på energin när du går upp – låt skidorna glida istället för att lyfta dem. Räta på ryggen, skjut fram höfterna och gör varje steg långt. Det kommer att kännas ovant i början, men är helt klart värt det i längden.

VASSI TOURING – EARN YOUR LINE

Hitta dina egna branter långt borta från liftsystemen. VASSI GTX TOURING är ett nytt friåkningsställ från Haglöfs – konstruerat specifikt för toppturer.

Det är lätt och bekvämt på vägen upp, och ger bra skydd på vägen ner. Banbrytande VASSI-design i GORE -TEX Active material som andas väl samtidigt som det är extremt vädertåligt.

Passformen är perfekt för både friåkning och turskidor – anpassad för ett varierande rörelsemönster – och både jackan och byxorna har mängder av genomtänkta lösningar. Bakom bröstfickorna finns stora ventilationsöppningar, diagonalt placerade för att inte täckas av ryggsäckens axelremmar.

Jackan har stora innerfickor med bälgöppning för att hålla handskar och hudar varma, och byxorna har långa ventilationsdragkedjor, Recco-reflektorer och andra funktioner. 

Hela VASSI-kollektionen finns ute nu på haglofs.se

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera