Speedskieliten intar Idre

Den 22-26 mars samlas världseliten inom Speedski i Idre. Detta för att först göra upp om pallplatser i världscupen och sedan om medaljer i speedski-VM 2017. Utspelsplats för galenskaperna står nordens brantaste backe för, Chocken.

Med fartdräkter som sitter likt korvskinn och specialdesignade hjälmar på huvudet kommer världens absoluta elit att kasta sig ut för nordens brantaste backe, chocken i hopp om att ta medalj.

I vanlig ordning gör åkarna upp i olika klasser. I specialklassen handlar det om gummidräkter och aerodynamiska hjälmar medan man i standardklassen kör i störtloppskläder.

Under hela veckan bjuds det på fartfyllda aktiviteter och upplevelser så ta med dig familj samt vänner och heja fram svenskarna i deras jakt på att ta medalj och förhoppningsvis slå ett fartrekord.

vad är speedski ?

I Speedski åker man rakt nerför en backe med målsättningen att uppnå högsta möjliga hastighet. Inga hopp och inga svängar. Åkaren har först en lång accelerationsfas nerför den ofta mycket branta backen och därefter mäts hastigheten i en så kallad ”timingzone” på 100 meter i slutet av backen. Resultatet som anges i km/h kan uppgå i hastigheter på över 200 km/h. Skidorna som används är 238 cm långa och har en svängradie på 100 meter.

Schema för veckan:

Tisdag 21 mars:
Svenska mästerskapen i Speedski avgörs. Svenska landslaget kommer vara på plats. Möt även italienaren Ivan Origone som har det manliga världsrekordet på 254 km/h och valentina Greggio som har det kvinnliga rekordet på 247 km/h.

Onsdag 22 Mars – Torsdag 23 mars
Världscupstävling i Speedski. Testa på Speedski i Chocken. I Målområde finns mat och dryck till försäljning.

Fredag 24 mars – Lördag 25 mars
Världsmästerskapen i Speedski avgörs. Afterski i tältet mitt i Västbacken med liveband

 

Text: Johan Björck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla0   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER: ,