Backcountry festival i Davos-Klosters

Backcountry Festival i Davos går för andra året i början av februari 2018. Och om du tar dig till östra delarna av Schweiz : missa inte heller att besöka SLF där lavinforskning har bedrivits i över sju decennier. 

Den 1 till 4 februari, 2018 är det dags för den andra upplagan av Davos Backcountry Festival. Då ligger fokus på vintersport utanför bergens preparerade delar. Detta är en festival som erbjuder; skidturer, freeride-, teknik- och lavinkurser, prova på de senaste inom skidutrustning, och en rad andra aktiviteter som exempelvis raclette- och fonduekvällar tillsammans med de andra deltagarna nere i base camp.

Kurserna leds av lokala bergsguider. För offpiståkare erbjuds fördjupningskurser som kräver viss förkunskap inom exempelvis skidåkning i pow-pow. Är man intresserad av att prova på för första gången, finns också snällare kurser med skidåkning på en lugn nivå.


David Hefti, bergsguide i Davos Klosters bjuder på tips i området:

  • Pischa är helt inriktad på freeride och skitouring och det finns inga preparerade backar i området. Pischa är början på underbart långa åk ner till Laret och även hela vägen till Klosters.
  • Parsenn, skidortens största område, bjuder på olika möjligheter. Från lättillgänglig offpist mellan backarna till långa freerideåk hela vägen till exempelvis Fideris eller Jenaz i regionen Prättigau.
  • Jakobshorn och Rinerhorn är berg med speciellt vackra åk som leder ner till dalgångarna Dischma och Sertig. En shuttlebuss kör skidåkarna tillbaka till Davos.
  • Schatzalp och Strela har precis öppnat upp igen och är regionens oexploaterade skatter, dock är höjd läger knappt 2000 meter.
  • I de soliga backarna högt över Klosters ligger Madrisa. Här erbjuds fina offpistrutter på framsidan men det är också här som ”Madrisa rund-tour” startar som är många ortsbors favorit. Med stighudar tar man sig till österrikiska gränsen och fin, långa åk ner till Gargellens skidområde och liftar. Efter en kort paus och liftåk så är det en kortare stigning tillbaka till det Schweiziska St Antönien.

Fler gratisaktiviteter för besökare i Davos-Klosters

Backcountry festivalen i Davos är en del av det större aktivitetsprogrammet ”Davos Klosters Inside”, som är ett stort antal kostnadsfria aktiviteter att prova på när du är på plats i Davos-Klosters. En häftig punkt i programmet är den guidade turen i Institute for Snow and Avalanche Research (SLF) i Davos där forskning kring snö och laviner har bedrivits i över 70 (!) år.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.