Adam Widén – Det hänger på skjortan

Det sägs att han bär alltid skjorta under skidkläderna, att han har droppat den högsta klippan i NM:s historia och att tjejer svimmar när han går förbi. Freeride tog några sköna svängar i Hemsedal med stilikonen Adam Widén.


Adam Widén
Foto: Alvaro Susena

Karlskogasonen Adam Widén är inte den typen som gör mycket väsen av sig eller gillar att stå i centrum. Privat, vill säga. Med skidorna på släpper han loss och drar till sig blickarna. Inte minst i Unpublished, den senaste Free Radicals-rullen, där han fått en egen del. Han kör cleant, stilrent och kraftfullt. Droppar och landar och åker vidare.
– Att filma med Free Radicals är höjdpunkten på min skidåkarkarriär hittills. Man får åka mycket, på många olika ställen och med duktiga och trevliga åkare, säger Adam.

Ja, att få en sån höjdpunkt så tidigt på en karriär är inte fy skam. Adam har inte varit med i gamet särskilt länge. Eller det beror på hur man tolkar det. Han började åka skidor redan vid tre årsåldern och gick med i Karlskogas Slalomklubb redan när han fyllt sex. Sen blev det en del tävlingar upp till distriktsnivå.
– Det var en rolig tid, syrran tävlade också så vi flängde runt med familjen och tränade och tävlade, säger Adam smånostalgiskt.

På något sätt kan man säga att Adams karriär började då och det på klassiskt manér. Först blev han en skolad, duktig alpinåkare. Sen kom tonåren och Adam upptäckte parken, hoppen, snurren och adrenalinkickarna.
– På gymnasiet blev det mera och mera park, vi hängde i Sälen och Kläppen och nötte. Sen kom ju White Trash och förändrade allting. Man blev inspirerad, så ville man åka, berättar Adam.

Foto: Hannes Söderlund

Föga skulle han ana att några år senare han själv skulle vara en av stjärnorna. Efter gymnasiet drog han till Verbier säsongen 05/06 för att jobba och få så mycket åkning som möjligt. Bilderna från White Trash hade etsat sig fast på hornhinnan. Med en bakgrund som parkråtta var det nära till hands att utnyttja terrängen för att få luft under fötterna. Han började droppa klippor, hoppa och snurra ut i backcountryn.
– De första åken i puder var nåt helt nytt, en skön känsla samtidigt som det var lite lagom galet. Jag blev helt fast, säger Adam och fortsätter:
– Jag kör fortfarande en hel del i parken, för att det är en skön känsla att ta med sig tricken ute i offpist.

Men hans första puderdag kunde lätt ha slutat i katastrof.
– Vi hängde med en fransman som varit med länge, så vi litade på honom och gjorde som han sade. Vi hade så lite koll och fattade ingenting, men efter att han utlöst den tredje lavinen började vi känna att det inte stod rätt till. Så vi skaffade oss kunskap och bättre puderkamrater under säsongen, säger Adam och ler.


Foto: Hannes Söderlund

Foto: Hannes Söderlund

Jag träffade Adam första gången tidigt på vintern 2007. Han var okänd då men hade redan fått sponsorer tack vare talangscouten Sara Orrensjö. Sara såg Adam och hans kompis Niklas Kull i Verbier och förstod direkt vilka duktiga åkare de var. Så hon signade de till Elan. När jag mötte dem i Funäsdalen hade jag en foto-idé. Jag ville köra upp en Volvo XC70 i parken och fota några som hoppade över det. Till min hjälp hade jag Gösta Fries bakom kameran. Adam och Niklas nappade direkt och det blev en galen session med galet snygga bilder. Jag, liksom Sara, märkte direkt att de här killarna kommer att komma långt som skidåkare. Men ödet ville annat med Niklas, han kom in på en utbildning och satsade på att läsa.
– Jag kommer också att plugga så småningom, något med produktutveckling så jag kan jobba kvar inom skidbranschen. Eller så blir jag hårfrisör som farsan, ler Adam.

Foto: Hannes Söderlund

Samma säsong började han tävla på NM i Riksgränsen med en femte plats 2009 som bästa resultat hittills. I årets upplaga kom han på tionde plats. Men 2009 droppade Adam en klippa som tros vara den största i NM:s historia, något som bevittnades av Bergman, Free Radicals berömde filmare. Den enorma klippan gav en direktbiljett till inspelningen av Unpublished.

Denna säsong kommer Adam att ägna mycket tid åt att filma, men han ser på friåkningstävlingar som nästa steg att fortsätta utvecklas som skidåkare.
–Jag vill utveckla mitt tävlande, det trivs jag med och jag åker som bäst när jag måste prestera. I år satsar jag på tre kvaltävlingar till Freeride World Tour och hoppas få komma med. Det skulle vara toppen, menar Adam.

Adam om skidåkning:
Skidåkningen har betytt jättemycket för mig och min familj. Vi har rest runt och haft roligt ihop, det har gjort vår relation väldigt stark.
 
Mamma Ing-Marie Widén om Adam:
Som person:
Han är väldigt ödmjuk för att vara en pojke och hålla på med det han gör. Sedan han var liten har han haft fruktansvärt mod.
 
Som skidåkare:
Familjen har åkt ihop hela livet, han har tävlat och alltid varit en duktig skidåkare. Nu när han håller på och gör farliga saker utanför pisten litar jag på att han tänker sig för innan han gör något och inte tar onödiga risker.
 
Adams sponsorer:
SOS
KASK
KOMBI
SWIX
ELAN

Text: Alvaro Susena
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.