Best of Tyrol – Upplev Ischgl och St. Anton på en vecka!

Visst har vi alla någon gång befunnit oss i Alperna och undrat vad som händer i dalen på andra sidan bergen? Är nysnön djupare, pisterna bredare, afterskin vildare? Snöar det mer, tittar solen fram bakom molnen, är liftköerna kortare? Nu slipper du fundera och kan ta reda på det själv. 

Ofta är det ju så att man åker ner en vecka och stannar på samma ställe. Därför känns det extra spännande att det nu finns ett alternativ där man får uppleva två skidorter på en och samma vecka. Och inte vilka skidorter som helst. Nämligen två av Alpernas riktiga klassiker – Ischgl och St. Anton. Och som trots att de endast ligger 30 minuters bilresa från varandra har helt unika kvaliteter och samtidigt kompletterar varandra väl.

Det här är resan för dig som älskar att upptäcka nya saker på din skidsemester. Kanske har du varit på en av orterna och är nyfiken på den andra. Eller så har du inte varit på någon av dem men hört episka historier därifrån och känner att det är dags att ta reda på om allt som sagts verkligen stämmer (det gör det med största sannolikhet). 

I resan ingår flyg, transfer, boende med halvpension, liftkort, transport mellan orterna och självklart vår uppskattade guideservice på båda orterna. Du startar med tre dagar i antingen Ischgl eller St. Anton*. Där åker du skidor söndag till och med tisdag. När du har åkt färdigt tredje dagen kommer en taxi och hämtar dig och tar dig till ditt boende och tre dagars skidåkning i nästa ort. Du checkar in på hotellet, bär upp ditt bagage och går ner för att njuta av en härlig middag på ditt nya hotell. Sen är det bara att bege dig ut och jämföra med föregående ort. Större öl? Bättre shopping? Högre volym på dansgolvet? Vackrare vyer?

På båda orterna bor du på Lion Alpins egna Alpeffect Hotels. I Ischgl bor du på Hotel Abendrot med bästa läge i byn, knappt 150 meter till liften, 50m till pisten och gångavstånd till allt annat. Hotellet är modernt och fräscht med stora rum. Baren och loungeområdet är perfekta för skönt häng efter en dag på berget. Det finns även en wellnessavdelning med bland annat bastu. Halvpension ingår och du startar morgonen med en rejält tilltagen frukost. På kvällen serveras en härlig fyrarätters måltid.

I St. Anton bor du på det charmiga Hotel Rosanna. Hotellet ligger mitt i byn, granne med gågatan med caféer, barer och shopping. I hotellets populära cocktailbar, Rosanna Lounge, rundar du av dagens äventyr och planerar ditt nästa. För att orka stå på i backarna ingår halvpension. En gedigen frukost på morgonen och en läcker fyrarätters middag.

Oavsett om din resa börjar i Ischgl eller St. Anton så kommer du inte bli besviken på skidåkningen. Ischgl, som ingår i skidområdet Silvretta Arena tillsammans med Samnaun, är en modern by som lyckats behålla sin österrikiska charm. Här finns hela 238 km sammanhängande pist att upptäcka och över 90 % av systemet ligger på över 2 000 meters höjd. Många av backarna vetter mot norr och håller sig fina till långt in på eftermiddagen. Så oavsett om du vill ta det lite lugnare eller stå på rejält så kommer du hitta det du söker bland de 37 blåa, 34 röda och 10 svarta pisterna. Ischgl bjuder på många spännande äventyr. Det 11 km långa åket från Greitspitze ner till Ischgl, pist 14a med en lutning på upp till 70 %, en tur till Samnaun på den schweiziska sidan av systemet där du kan handla duty-free, Snowpark med kickers och halfpipe eller det klassiska offpistområde** som breder ut sig från toppen av Piz Val Gronda på 2 812 möh.

I liftkortet ingår även orterna Galtuer, Kappl och See som ger tillgång till ytterligare en stor mängd liftar, pister och offpist. Orterna är dock inte sammanlänkade med Silvretta Arena men det går gratis skidbussar som tar dig smidigt mellan systemen.

Två orter med skidåkning i världsklass

St. Anton ligger i det väldiga Ski Arlberg som också omfattar orterna St. Christoph, Stuben, Lech, Zürs, Warth och Schröcken. Skidsystemet är toppmodernt och väl utbyggt. Med sina 88 liftar, 305 km pist och 200 km offpistvarianter är det ett av Österrikes största. Här finns åkning för alla smaker och nivåer. Från soliga, breda pister till utmanande offpistturer**. Från byn tar man sig upp till mellanstationerna Galzig eller Gampen och fortsätter därifrån eller så börjar man på Rendl som på förmiddagen brukar vara folktomt och inbjuda till djupa carvingsvängar. Här hittar du också Stanton Park med hopp, table tops och rails i olika svårighetsgrad och om omständigheterna tillåter finns här gott om öppna ytor och små lekfulla skogsområden som bjuder på offpistmöjligheter. Ett klassiskt åk som är värt att kolla in är Hinter Rendl. Vill du stå på riktigt bra i pisten är det Run of Fame som gäller. En 85 kilometer lång tur med en sammanlagd fallhöjd på 18 000 meter som tar dig runt i alla orter som ingår i systemet.

När det börjar kurra i magen

Både i Ischgl och St. Anton kan du njuta av matupplevelser av högsta klass, från klassisk österrikisk husmanskost till fine dining. Så det är bara att hugga in och prova dig fram. Kanske är gulasch på Hospiz Alm mustigare än den på Paznauner Thaya i Ischgl. Och Wiener Schnitzel kan möjligtvis vara något större på Idalp – Panorama än på Rodel-Alm i St. Anton. Och vilken ort servera den bästa Apfelstrudeln?

Party i världsklass

När det kommer till afterski och party så har både Ischgl och St. Anton ett välförtjänt gott rykte. Båda orterna bjuder på mängder av barer, caféer och klubbar i alla storlekar och inriktningar. Så oavsett om du föredrar ett glas vin i stilla lugn miljö eller vill dansa pjäxdans till långt in på natten så är utbudet enormt.

Paznauner Thaya i Ischgl, går du rakt in dansgolvet och drar igång pjäxdansen. Ett annat populärt ställe är Trofana Alm. Här utlovas klassisk afterski med allsång och ompa ompa. Bredvid ligger Champagnerhütte. Lite lyxigare, lite dyrare, lite mindre ompa ompa. Och missa inte klassikern Kuhstall. Här festar du till långt in på småtimmarna och pjäxdans och allsång blandas i en härlig röra.

I St. Anton är det nästan ett måste att åtminstone en gång under semestern kliva in på Krazy Kanguruh. Här har festen pågått sedan 1965 och de lockar en lite yngre publik. Vägg i vägg ligger Taps. Lite äldre publik och något lägre volym men inte mindre party för det. Och när du hör The Final Countdown eka över dalen vet du vad klockan är slagen. 15:30 och det ultimata partyt drar igång på afterskins mecka MooserWirt. Men glöm inte bort att det är en dag imorgon också. Med fler äventyr, mer skidåkning och nya ställen att upptäcka.

Så om du vill ut på ett unikt skidäventyr och är sugen på att under en vecka uppleva två av Alpernas klarast lysande stjärnor är det dag att börja gå igenom skidprylarna redan nu.   

*Praktiskt om Best of Tyrol

Resan kan börja antingen i Ischgl eller St Anton, vi förbehåller oss rätten att bestämma i vilken ordning du besöker orterna för att kunna optimera vår logistik. Alla kostnader för boende, halvpension, liftkort på båda orterna, transfer till/från flygplats samt byte av ort ingår. Resan går enbart att boka med flyg och avgår under vecka 5 och 11 vintern 2023.

Fakta om Ischgl

Var: Ischgl ligger i Paznaundalen och ingår i skidområdet Silvretta Arena tillsammans med orten Samnaun.

Säsong: December–april. 

Pister och liftar: I området finns 45 liftar och 238 km pist för både barnfamiljer, nybörjaren och experten. Liftarna håller öppet mellan 08.30 och 16.00.

Resa dit: Lion Alpin flyger från Arlanda, Landvetter och Kastrup.

Transfer: Flyger du från Arlanda och Kastrup landar du i Innsbruck och därifrån tar det ca 1 timme och 30 minuter till Ischgl. Flyger du från Landvetter landar du i St. Gallen/Altenrhein och har en transfer på ca 1 timme och 50 minuter.

Service på plats: Vi har guider på plats i Ischgl som ser till att din resa blir den bästa möjliga. De kan svara på frågor om det mesta och vet allt om byn, skidåkning och afterski. De hjälper dig även att boka skidskola och offpistguide.

Skidhyra: Det finns ett stort antal sportbutiker i Ischgl som hyr ut både skid- och snowboardutrustning. Ska du åka med guide kan du också hyra turskidor och lavinutrustning. När du åker med Lion Alpin kan du förboka din utrustning så att den är klar att hämta ut när du är på plats. 

Skidskola: Med oss bokar du Skischule Ischgl. De undervisar både privat och i grupp och tar lika väl hand om nybörjare som dig som vill droppa klippor.

Läs mer om Ischgl

Fakta om St. Anton

Var: St. Anton är beläget i skidområdet Ski Arlberg som även innefattar orterna St. Christoph, Stuben, Lech, Zürs, Warth och Schröcken.

Säsong: December–april.

Pister och liftar: I området finns 88 liftar och 305 km pist som både passar nybörjaren och utmanar experten. Alla liftar som tar dig upp till mellanstationer öppnar 08:30. De flesta liftar stänger mellan 16:00 och 16:30.

Resa dit: Lion Alpin flyger från Arlanda, Landvetter och Kastrup. 

Transfer: Flyger du från Arlanda och Kastrup landar du i Innsbruck och därifrån tar det ca 1 timme och 15 minuter till St. Anton. Flyger du från Landvetter landar du i St. Gallen/Altenrhein och har en transfer på ca 1 timme och 30 minuter.

Service på plats: Vi har guider på plats i St. Anton som ser till att din resa blir den bästa möjliga. De kan svara på frågor om det mesta och vet allt om byn, skidåkning och afterski. De hjälper dig även att boka skidskola och offpistguide.

Skidhyra: Det finns ett stort antal sportbutiker i St. Anton som hyr ut både skid- och snowboardutrustning. Ska du åka med guide kan du också hyra turskidor och lavinutrusting. När du åker med Lion Alpin kan du förboka din utrustning så att den är klar att hämta ut när du är på plats.

Skidskola: Med oss bokar du Arlberg Skischule. De undervisar både privat och i grupp och tar lika väl hand om nybörjare som dig som vill droppa klippor.

Läs mer om St Anton

**Åk alltid med lavinutrustning som du och dina kompisar har tränat med, åk aldrig ensam, åk helst med en lokal guide och kolla lavinprognosen dagligen.

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.