Bjarte Hollevik: Historien bakom ljuset

Har du någon gång klagat på din utrustning? Vad har du gjort åt det? Köpt nytt? Ibland finns inte tillräckligt bra saker att köpa. Bjarte Hollevik bor i mörka Nordnorge och ville ha bättre pannlampor för skidåkning. Han startade Moonlight Mountain Gear och spred ljus över bergen. 

Två månader om året är det mörkt dygnet runt, det finns inget liftsystem i närheten och temperaturen kan sjunka till – 25 grader. Byn Burfjord ligger nästan så långt upp i Norge man kan komma, utanför staden Alta. I sitt lokala extrema klimat har Bjarte Hollevik utvecklat ny utrustning som gör det möjligt att få en skidupplevelse även under de två helt mörka månaderna i Nordnorge, utan dagsljus. I ett klimat som krävde bättre utrustning än vad som existerade på marknaden grundade Bjarte Hollevik företaget Moonlight Mountain Gear.

Historien började med att Bjarte ville kunna vara utomhus och åka skidor eller cykla på dagen, även under de två månaderna i Burfjord då det är helt mörkt. Ett jobb på den lokala banken tog honom för 9 år sedan upp till Burfjord och i den lilla byn tog han upp skidintresset och började med toppturer. Han köpte en pannlampa från Kina för att kunna vara ute i mörkret, men i denn arktiska kylan gick den sönder.

Då gick Bjarte och köpte den dyraste och bästa lampan på marknaden. Även här blev han besviken då han kraschade in i träd, två gånger! Ljusspridningen på lampan var inte tillräckligt stor. Dessutom var själva linsutformningen för dålig och det blev skuggor i ljusbilden – skuggor som gjorde att det var svårt att skilja på just skuggor och träd.

På sjukhus efter trädkrasch nummer två bestämde sig Bjarte sig för att försöka utveckla en bättre lampa. Tillsammans med en ingenjör började de utveckla lampan ”Bright As Day” som idag är världens starkaste pannlampa på marknaden. En vän som fick testa lampan sade att det var som att åka i dagsljus. Där tillkom namnet:
– Upplevelsen av att stå på en topp i mörkret är häftig. Världen är helt stilla. Norrsken som lyser över himlen. Att  få lov att bara vara där. Det är något extra. Att sedan kunna tända pannlampan, få starkt och spritt ljus som gör att man kan åka skidor rejält nedför, gör hela saken ännu bättre, säger Bjarte Hollevik.

En kombination av låg vikt, starkt ljus och kylsystem gör lampan till vad den är. Tänk er storleken på en tennisboll, vikten av 1,5 dl nysnö och ett strålkastarljus på 10 000 lumen. Lampan hade kokat i -20 grader om det inte hade varit för det inbyggda kylsystemet. Använd ditt GoPro-fäste för att sätta fast lampan på hjälmen.

Blir man inte bländad av snön vid så starkt ljus?
– Vi har lagt ner massor av tid på att utveckla spridningen av ljuset. Detta gör att det går helt fint att använda lampan utan att behöva bli bländad av snön, men man ska aldrig lysa en vän i ansiktet – ja, inte ovän heller ha ha! Och inte heller rätt ner i snön framför sig, förklarar Bjarte Hollevik.

Lampserien Bright As Day blev klar till förra vintern 2016/2017 och just nu används lampan mest i Nordnorge. De har även börjat användas i de södra delarna av lusekoftornas förlovade land. I Sogndal syns inte sällan på kvällsåkningen ett antal pannlampor lysa upp offpisten i utkanten av de små skidorterna Hodlekve (Sogndal Skisenster) och Hafslo (Sogn Skisenter). Lamporna har också  börjat sprida sitt ljus över de nordiska grannarna Sverige och Finland. Italien har än så länge beställt över 200 lampor och Brigth As Day har även börjat säljas till Tyskland, Schweiz och USA.

Men Bjarte har inte stannat vid att bara tillverka lampor. Eftersom det inte finns något skidsystem i Burfjord får man tura upp för bergen och det är viktigt med lätt utrustning.
– När utrustningen du provar inte håller för det du vill att den ska göra, så får du göra din egen, säger Bjarte Hollevik.
Detta är Bjartes förklaring till varför han även har tagit fram världens lättaste skida i deras Carbon Race serie. Skidorna som Moonlight Mountain Gear gör produceras idag på svensk mark i Åres skidfabrik, som bland annat även tillverkar märkena Extrem och CMD. Bjarte har också utvecklat en lätt bindning som kombinerar alpint och telemark. Bjarte förklarar att den enda nackdelen är att det är extremt dyrt att bygga lätt eftersom det är svårt att tillverka sakerna, och många av komponenter är dyra och behöver specialbehandling.

Just det relativt höga priset är kanske det som är lamporna Bright As Days största nackdel. Instegsmodellen kostar 2000 kronor och för lamporna med 5000 och 10 000 lumen får du hosta upp 4500 kronor respektive 8500 kronor. Detta kan viktas mot andra lite starkare lampor som säljs för exempelvis för cykling och kostar mellan 500 – 2000 kronor, beroende på prestanda.

Frågan en skidåkande lampköpare ska ställa sig är kanske: hur mycket ska jag åka med pannlampan, hur fort vill jag kunna åka och var ska jag åka skidor? En billigare lampa fungerar utmärkt för dig som gör några få mörka turer per år och som mer vill ha ett ok ledljus ned för berget. Ska du åka ofta, snabbt och i krävande förhållanden så kan Brigth As Day vara melodin som bäst trallar fram ljuset där du ska lägga dina skidsvängar.

Lamporna som Moonlight Mountain Gear utvecklar har en lokal föränkring till det arktiska klimat som råder i Burfjord. Det tror Bjarte är en framgångsfaktor och en kvalitetsstämpel:
– Det som är bra är att fungerar lamporna här uppe så fungerar de överallt i världen. Kvalitet och låg vikt är det som Moonlight Mountain Gear bygger på.

Moonlight Mountain Gear och grundaren Bjarte Hollevik

Bor: Burfjord, by utanför staden Alta, Norge

Uppväxt: Bergen, Norge

Familj: Två barn & gift

Utbildad: Ekonom

Jobb innan Moonlight Moutntain Gear: Jobbade på bank

Intressen: Förutom skidor så är mountain biking ett stort intresse: ”– Cykla i mörker är en upplevelse. Alla sinnen stärks och det är möjligt att cykla lika fort som på dagen med rätt ljus.”

Lamporna: Bright As Day heter lamporna och är på ljusstyrkorna 2000, 5000 och 10 000 lumen. Priserna är 2000 kr, 4500 kr och 8500 kr.

Webb: www.moonlightmountaingear.com

Text: Sofia Lewerin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer