Bygg din egen pjäxtork

Byggbeskrivning på en pjäxtork som använder kall-luft.

Jo, anledningen till denna artikeln är mina nya pjäxor som jag köpte för ett tag sedan. Jag hade ett par av typen ”bakisteg” förut och i de var det lätt att dra ut innerskon för att torka dom efter en dags åkning.
Sen köpte jag ett par Tecnica TNT8, såna där tighta racingpjuck, vilka gjorde under för min skidåkning, men det var inte det jag skulle prata om…

Grejen var att innerskon satt fast så hårt att det nästan var risk för att skada den vid varje utdragning/insättning. Då dök idén upp om att fixa en ”skotork”, det skulle vara lösningen. Hade för länge sedan haft såna där värmestavar för att torka stövlar med, men de hade pajat med tiden. Dessutom hade jag sett rätt så smart konstruktioner i olika utländska skidtidningar, med enbart fläkt och några slangar/rör som man tryckte ner i pjäxorna utan att ta ut innerskon. Sån ville jag ha, men priset var högt och dessutom hittade jag ingen sån i de lokala affärerna.

Hem och fundera, hade en gammal pc-fläkt hemma liggandes, gammal modell gjord för 220VAC. Den var inte stor, ca 10x10cm, precis lagom! Tog den och tryckte ner den i en plastburk, har för mig det var en typ frysbox, lite större än fläkten. Gjorde hål för fläktutblåset och skruvade fast den i botten på burken. Tog sen och gjorde två hål i locket till burken där jag fäste två plastslangar(med diameter på ca 3cm) – längd ca 40-50cm styck, tätade igen hela burken med limpistol/smältlim och sen var den klar. Såg ut som fan, men det blåste faktisk lite luft ut ur slangarna när man slog på eländet! 🙂

Har nu använt den pjäxtorken i två år, den torkar pjäxorna helt genomtorra UTAN att ta ut innerskon på ca 4-5 timmar!!! Det gör lite skillnad att gå ut i backen på morgonen med torra pjäxor!

Att bara använda sig av kall-luft gör att pjäxorna inte skadas av värme vid torkning, sen har jag hört att värme kan ”baka” in den fina doften av fotsvett(!). Vissa av dagens pjäxor är ju tom av typen som formar sig efter foten, då är det smartare att torka de utan värme.

Projektet kräver lite kunskaper i el/elektronik, så koppla inte med högspänningar själv om du känner dig osäker, men annars är det lättbyggt och billigt! Lycka till!

Text:
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.