De 8 bästa nya skidprylarna 2020

Efter fyra dagar av världens största sport mässa ISPO i München, Tyskland i början av februari fick vi se många coola nyheter inom skidvärlden. Av de nära tretusen (!) utställarnas alla produkter valde vi ut de 8 som vi tyckte var allra bäst. 

K2 – Mindbender ski boots

Till nästa vinter kommer K2 med en ny serie friåkningspjäxor: Mindbender. En kombination av tech, gåläge, prestanda och låg vikt. Flex från 100-130 i herr, vikt på 1650 gram (stl 26,5, flex 120 och 130), lästbredd 100 mm, grip walk-sulor och nya ”Powerlock Spyne”, som är K2:s låsmekanism som låter dig byta mellan åk- och gåläge.

Till denna vinter lanserades Recon och Luv som är klassiska alpina pjäxor, men i kraftfull lätt design, läs mer här  eller kolla mer här.


Split Skis

Polska Split Skis vann ”brand new award” på ISPO-mässan i år. Tanken är att det ska vara lättare att resa med skidorna, klättra med dem och till och med hoppa fallskärm med dem.


Flaxta – Behold

Nystartade svenska märket ”Flaxta” har utvecklat en ny typ av ryggskydd. Nope, det är inte en dörrmatta, utan världens tunnaste, mest flexibla och mest ventilerade ryggskyddet hittills. Skyddet är integrerat i en maskintvättbar väst och kommer till hösten 2019, priset är satt till 150 € för vuxenskyddet.

Flaxta släpper också hjälmar och goggles till hösten.


Sweet Protection – Interstellar

Det norska varumärket Sweet Protection beträder ny mark nästa vinter och kastar sig in i den mördande konkurrensutsatta marknaden för goggles. Deras toppmodell som heter ”Interstellar” som kommer hösten 2019.

Interstellar är utformad för friåkning. Gogglarna har både mekanisk och magnetisk låsmekanism, kallad ”ExcenterLock Lens Change”, ramen är kolfiberförstärkt och linsen är så kallad RIG-teknik, vilket är Sweet Protections lösning för att göra synfältet ut ur glasögonen mer kontrastrikt utan att förvränga färgerna.

Det finns ett stort linsprogram för olika förhållanden, totalt 8 linser där 5 är RIG-teknik. Interstellar goggles med linsen RIG Amethyst är prissatt till 199 €, och samma ram och två linser (RIG Amethyst Light och RIG Topaz eller RIG Sapphire) är priset 250 €.

Andra ramar från Sweet Protection denna första vintern 2019/2020 kommer att vara Firewall (vardaglig användning, lite billigare) och Clockwork (race). Sweet’s take på detta goggles-projektet är enkel, deras filosofi är att goggles också är en del av en skidåkares skydd. Sweet har gjort bra hjälmar och andra skyddsdetaljer för skidåkare under lång tid och tar all den kunskapen in i sitt nya goggle äventyr.

Åh, nämnde vi att linserna är skottsäkra? Linserna har testats genom att skjuta olika projektiler vid olika hastigheter (608 -720km) och vinklar. Framförallt den yttre linsen är på grund av detta tjockare än många andra på marknaden, varför man lagt ett ventilationshål med Gore protective vent emellan inre och yttre lins, tanken är att släppa luft emellan om tex trycket ändras snabbt (tänk kabinen Aiguille du Midi från ca 1000 meter till nära 4000 meters höjd i Chamonix…)


Head – Radar

Har Head klarat av mästerstycket att faktiskt göra en visirhjälm som inte är sjukt ful? Nya Radar är i vart fall här, döm själv vad gäller det visuella…

Funktionsmässig kommer den med en silverlins i kategori 2 (klarar de flesta ljusförhållanden), ett tillpassningssytem som de kallar ”Sphere Fit”, det är justerbar ventilation, du kan byta linsen kvickt och lätt (men får köpa till andra linser (finns i kategori 1 gul, för dåligt ljus och kategori 3, kromad spegellins för stenhård blue bird), kommer i XS/S, M/L och XL/XXL. I dam heter modellen Rachel.


Bluebird Mountain – PowderBee

– Vi behöver 9 miljoner till vår lavindrönare , berättade Konstation på Bluebird Mountain för oss nere på ISPO i februari 2019. 
PowderBee är en lavindrönare som letar efter transceivers. Lilla tyska företaget Bluebird Mountain har utvecklat den gula drönaren, och är på jakt efter finansiärer.


B*A*M – Pindung

Redan för tre år sedan visades ”Pindung”, en binding som är tech uppför och alpin nedför. Känns konceptet igen? Förra året kom Shift från Salomon. Men nu är även B*A*M som tillverkar Pindung klara och släpper sin binding till hösten, en tung utmanare på 1,3 kilo per enhet och DIN 5-14.

  • DIN 5-14
  • Weight 1300+ gram per unit
  • One climbing aid at 8 degrees
  • Price 499 €
  • 25mm elasticity in front & 12 mm in back

Black Diamond – JetForce Ultralight

Black Diamond´s mest minimalistiska lavinryggsäck är JetForce Ultralight, också kallad ”JetForce UL”. Väger under två kilo och består av ett system med två små, förseglade patroner med kvävgas respektive koldioxid.

Flygvänlig enligt Black Diamond, och samma typ av system som blåser upp räddningsvästarna som finns i flygplan. Vi träffade Petter från Black Diamond på ISPO-mässan i München i början av februari 2019 för att prata mer om denna ryggsäck och se hur den fungerar. Mer Black Diamonds och deras JetForce-serie med lavinryggor:


Videoinslag:
– 8 bästa nya skidprylarna 2020

Nyfiken på fler nya skidprylar som kommer till 2020? Freerides spellista med inslag från ISPO 2019 hittar du här. I skrivande stund finns det 17 inslag, men vi publicerar nya hela tiden och kommer att landa på en bit över trettio videos från årets mässa.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.