Elias Henderson & Co följde aprikosernas väg mot snön

Elias Hendersson är en veteran i Friåkningssverige med flera minnesvärda insatser på bland annat NM i Riksgränsen. Men som filmmakare är han novis och har precis snott ihop sin allra första egna rulle som är inspelad under två månader i Schweiz förra vintern. Trailern släpptes för en vecka sedan och vi fick tag på Elias för en kort pratstund. 

Hej Elias! Vad gör du just nu?
– Hallå, just nu sitter jag och dricker en kopp kaffe och studerar lite innan det är dags att dra iväg till jobbet här i Tromsø.

För dem som inte känner dig: Berätta kort om vem du är som skidåkare!
– Jag är från Luleå, så blev mycket parkåkning under uppväxten, sedan gick jag Scott utbildningen i Orsa och tog sedan internationell skidlärarexamen. Efter det började väl mitt friåkningsintresse blomma ut på riktigt första säsongen i Verbier. Där blev det ytterligare 5 säsonger blandat med jobb och FWQ-tävlingar. Jag gillar de flesta aspekter inom skidåkning och är väl mer en lekfull åkare än en hård charger.

Du har precis gjort klart din första längre skidfilm: Hur känns det?
– Det känns inte så dumt faktiskt, är ju en klyscha att det är mer jobb än man tror. Men kan bara instämma med det. X antal timmar har det blivit framför skärmen för redigering och efterarbete. Speciellt för en som kanske inte har så mycket rutin att behandla större mängder material. Men jag är nöjd mer resultatet med tanke på materialet vi fick till i slutändan.

Vad är det för film?
– Planen med filmen var att göra en film utan så mycket snack liknande (powder is like floating on clouds) utan mer skidåkning. Man kan säga att det är en film som många kan känna igen sig i, det är helt utan budget. Jag köpte en begagnad kamera förra hösten med några objektiv. Sedan lånade Jani som var med, en drone från jobbet och så drog vi till Schweiz och satte igång. Ingen hade egentligen så mycket erfarenhet att filma innan. Så man kan säga att de blev ett och annat missat åk, men vi fick ihop det till slut och hoppas vi kan inspirera till skidglädje och pepp. Namnet kommer från vägen vi körde på nästan varje dag för att ta oss till skidåkningen, även att vi bodde på en aprikosfarm.

Hur kom det sig att du ville göra en film?
– Varför jag valde att göra en film just förra säsongen var att jag började bli lite less på att bara åka runt och jaga FWQ-poäng. Jag har alltid gillat att filma/bli filmad och kände att om jag inte tar tag i och prövar detta nu så kommer det inte att hända något.

Var har ni filmat någonstans?
– Det är bara filmat i Schweiz under två månader, i de lite mindre okända orterna och tur-områden.

Vilka åkare är med?
– Alla är från Finland förutom jag, så lite mixad grupp. (Föresten hade jag aldrig åkt skidor med någon av grabbarna innan förra säsongen): Mikko Jaakkola, Ilkka Grönberg, Oskari Raitanen, Jani Hujanen och Ville Vuori, (Laura Nevala skulle varit med men blev tyvärr skadad). Ja, och så åker jag själv också 🙂

Var kommer man att kunna se filmen?
– Filmen kommer att släppas online senare i höst, förmodligen på freeride också, men allt är inte klart. Vad som är klart är att den den visas i Rovaniemi under arctic weekend, för den som vill se jultomten, Finlad och min nya film:)

Hur ser dina planer för vintern ut?
– Vintern som kommer är fortfarande i planeringsstadiet, men jag är sugen på att prova att göra en ny film nu när jag vet lite mer hur det fungerar. Var det kommer att ske vet jag inte ännu. Kanske en sväng tillbaka till Schweiz, Ryssland vore spännande också. Kanske blir en eller annan FWQ-tävling också.

Trailer ”Route des Abricotiers” av Elias Henderson

>>> Uppdatering 18/12: Nu finns hela filmen här: https://www.freeride.se/video/62936/

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.