En av Sveriges bästa skidbutiker fyller 70 år

Några av Sveriges allra bästa skidbutiker fyller jämt i år. Udéns sport i Göteborg firar 40 år och i huvudstaden har Alpingaraget silvriga festballonger som visar på  25 år i branschen. Men i Åre, Skidsveriges epicentrum där man alltid är lite längre fram än i storstäderna, fyller Åre Skidsport 70 år.  

Alla som någon gång har satt sin fot i Sveriges mest hajpade skidby har någon slags relation till den om möjligt än mer omtalade butiken Åre Skidsport. Här har det klämt och känts på materiella nyheter inom skidvärlden och tuggats snösnack i över sju decennium. Svettiga fötter har tryckts ned i pjäxor, kaffekoppar har druckits och skidor har slipats. Nu har vi kommit fram till den dagen då den mytomspunna butiken på Åretorg fyller jämnt, nämligen hela 70 år. Fram med finkavajen, polera pjäxorna och kamma luggen för nu på lördag 23 november 2019, då jäklar vankas det tårtkalas.

Det hela började egentligen år 1941 med att en Årebo vid namn Gustav Larsson startade en blygsam skidverkstad i Sporthotellets källare. Efter ett gäng år, nämligen år 1949, byggde Gustav sig ett eget hus på Åre torg (på den tiden kunde alltså även vanligt folk bygga hus i centrala Åre. Lyckostar.) och flyttade sin verksamhet dit. Det är därmed 70 år sedan Skidsport hittade hem, till de fyra väggarna och tak som skulle visa sig bli ett nav för en hel by.

Hoppar vi fram tre generationer hittar vi fortfarande Åre Skidsport i samma lokal. Rakt in till höger ligger fortfarande skidverkstaden, där det än idag muttras, snusas och fipplas med diverse bindningar. Här sticker byns alla skidåkare in huvudet titt som tätt, allt från gamla skidlegender till rebelliska tonåringar och får sina skidor slipade, antingen mot en gammal hederlig byteshandel eller för några billiga riksdaler.

Saken med Åre Skidsport, och anledningen till att butiken har överlevt genom alla år, är att det inte tummas på kvalitén. Personalen finner stolthet i kunskap och skulle aldrig sälja någonting som de inte helhjärtat tror är rätt för kunden. Det kan låta självklart, men det är långt ifrån en självklarhet i dagens konsumtionssamhälle. Det är prestigefullt att arbeta i den lilla butiken av en anledning, en anställning här betyder att du kan din skit. Punkt. Varje anställd har nördat ner sig i någonting, den enas livskärlek är puderlagg och den andre kan inte sluta snacka om downhillcykling.

Personalen är ett litet, tajt gäng som verkar göra det mesta tillsammans. Stämningen är familjär och oavsett om du är här som första besökare eller som en inbiten stammis blir du bemött med samma intresse. Fjädern i hatten är såklart deras kunskap om pjäxor och boots. På övervåningen i butiken sitter det ett gäng jämtlänningar och mäter fötter, trycker inneskor, fräser skal och inspekterar sunkiga strumpor med en precision som kan liknas vid rymdfysiker med fotfetisch. Märkligt, men givande, då dina pjäxor sitter som gjutna efter besöket.

Idag är det Gustavs barnbarn, Daniel Larsson, som driver familjeföretaget framåt. Som tonåring trodde han aldrig att han skulle ta över efter sin pappa, han ville bli framgångsrik puckelåkare eller eventuellt veterinär. Men efter bland annat en säsong i baren på Dippan (idag kallat Verandan) och med en period som SFOR-soldat i Bosnien i ryggen, återvände han till hembyn och såg med nya ögon på den lilla butiken. Daniel förklarar:

– Att jobba med farsan stod inte högst upp på önskelistan när jag var yngre, men så kom den där perioden i livet när jag inte riktigt visste vad jag skulle göra. Jag hade gått skidgymnasiet och var skidåkare i grunden så jag tänkte att: äh! Jag testar väl! Jag bestämde mig för att ge det några år och se hur det skulle gå. Så jag arbetade tillsammans med pappa i drygt två år innan jag från år 2004 tog över ansvaret helt, säger Daniel Larsson.

Under de 16 åren som har gått sedan Daniel lärde sig sin pappas alla trick och själv axlade ansvaret har Åre Skidsport gjort en enorm resa. Under dessa år har företaget gått från att omsätta drygt 3-4 miljoner per år och vara öppet december till maj, till att omsätta 23 miljoner per år och vara öppet året runt. Mycket har hänt på vägen och mer kommer definitivt att hända.

När jag frågar honom om rövarhistorier från åren som har gått låter han lurig och säger att det kommer att dras historier både högt och lågt på det vankande tårtkalaset. På lördag, den 23/11, slår de upp dörrarna som vanligt vid 10 och kommer att fira födelsedagen med offentligheten hela vägen fram tills klockan 17. Det bjuds på saft, kaffe, tårta och rövarhistorier. På kvällen blir det vuxenfest för inbjudna endast, där diverse personer som har haft ett finger med i företagets historia kommer att dansa limbo och skåla över gamla minnen genom den jämtländska natten.

Inför den stundande vintersäsongen har Åre Skidsport lagt ett större fokus på att anordna event, både utomhus och inomhus. Allt från nördkvällar i verkstaden, inspirationskvällar för snowboard, lavinföreläsningar till rena rama partyn där bergsnördar samlas för att släppa lös. Förra måndagen var Kristofer Turdell på besök för att berätta om livet på Freeride World Tour, han höll dock inte hov helt alena utan fick sällskap av sin skidsponsor Black Crows som berättade om deras skidor. Första eventet som står i kalendern framåt i tiden är såklart tårtkalaset, så se till att ringa in datumet och ta dig en tur förbi butiken för lite sockerchock. Är du på riktigt bra humör kan även du passa på att få dig en fotmassage på övervåningen eller varför inte köpa dig lycka genom ett par nya lagg?

Får du inte nog av nostalgin finns en lång text om Åre Skisports historia att läsa här. 

Andra jubilerande välsorterade skidbutiker i Sverige:

Vad tycker du om Sveriges skidbutiker?

 

Åre skidsport (Åre)

Vad tycker du om Åre Skidsport?

Udén Sport (Göteborg)

Vad tycker du om Udéns Sport?

Alpingaraget (Stockholm)

Vad tycker du om Alpingaraget?

Skistore (Göteborg)

Vad tycker du om Skistore.se?

Snö & Sjö (Malmö)

Vad tycker du om Snö och sjö limhamn?

Höjdmeter (Kiruna)

Vad tycker du om Höjdmeter?

 

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.