En vecka kvar till X Games i Hafjell

För andra året i rad återvänder X Games till Norge. Om en vecka drar tävlingarna igång i Hafjell utanför Lillehammer. Fyra svenskar finns på startlistan.  

Den norska upplagan av X Games går av stapeln onsdag 8 mars till och med lördag 11 mars 2017. I år flyttar tävlingarna norrut och lämnar huvudstaden. Det är istället den forna OS-byn Lillehammer som är värd i år och mer specifikt skidorten Hafjell. Disciplinerna som kommer att köras är Big Air och Slopestyle. Om vi bryter ned dessa två huvuddiscipliner till kön och åkdon ser vi att det kommer att vara kvinnliga, manliga, bräd- och skidåkande tävlande. Förutom själva luft- och railbataljerna mellan atleterna utlovas även under de tre dagarna konserter, god mat och dricka.

På startlistan X Games Hafjell 2017 återfinner vi svenskarna Emma Dahlström (Big Air och Slopestyle), Jesper Tjäder (Slopestyle) och Henrik Harlaut (Big Air och Slopestyle) och Sven Thorgren (Big Air och Slopestyle).

Emma Dahlström, som bland annat har en tidigare guldmedalj i Slopestyle från 2015 i Aspen, ställs mot sju andra åkare i Big Air och Slopestyle. Bland rivalerna sticker femtonåriga estniskan Kelly Sildaru ut medialt. Hon knep som trettonåring Slopestyle-guldet i Aspen 2016. Den riktiga tungviktaren i sammanhanget är kanske ändå kanadensiskan Kaya Turski, som prenumererade på X Games-guld i Slopestyle åren 2010-2014. Efter har dragits med skadeproblem är hon nu tillbaka med det långsiktiga målet på OS i Sydkorea 2018.

Hela programmet för X Games Hafjell 2017

Till de vanliga skidgäster som är i Hafjell kan vi lugnande berätta att det är en begränsad del av anläggningen som kommer att vara stängt på grund av X Games. Själva tävlningsarenan är i botten av Hafjelløypa och går från tunneln och 600 meter ned till botten av backen. Denna del är avstängd sedan 26 februari för förberedelser och öppnar igen 17 mars.

Pepp- och reklamfilm för X Games i Hafjell 2017 hittar du här nedan.

Länk till Live-stream från X Games i Hafjell kommer här på Freeride.

Vilken svensk åkare kör bäst på X Games i Hafjell?

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.