Festivalyra hotar Åre

Nästa vecka intar Åre Bike Festival den lilla jämtländska byn. Brinnande stockar, pisktävlingar och midnattscykling är något av vad som utlovas i det späckade programmet. Cykelfestivalen pågår onsdag 5 – söndag 9 juli 2017 och höjdpunkten är videobaserad. 

Själva crescendot av cykelfestivalen i Åre är galakvällen på Holiday Club på lördagen. Då avslutas cykelfestivalen med Åre Video Challenge. Det är en filmtävling mellan fem inbjudna team som under festivalen har några av världens bästa cyklister att förfoga över. Filmerna visas upp och tävlar om publikens jubel och juryns gunst.

Förra årets vinnande bidrag ”The Game” (tänk Tv-spel inte rapparen) var signerat årebaserade Whiteout Pictures. Filmskaparna Alexander Rydén, Marcus Ahlström och Simon Sjörén kommer tillbaka även detta år för att försvara sin titel.

Precis som förra sommaren så har de mig sig cyklisterna Anton Thelander från Sverige och Nicholi Rogatkin från USA. Den sistnämnde, Rogatkin, är 21 år gammal och tämligen stekhet i cykelvärlden just nu efter sitt överjordiska åk förra veckan på världstouren i mountainbike (FMB) i Innsbruck.

En av årets nyheter är att Åre Video Challenge även kommer att livesändas på Åre Bike Festivals facebooksida:
– Åre Bike Festival ökar i popularitet och livesändningen är ett svar på de festivalfans önskemål som i år tyvärr inte kan vara på plats. En liten sneak peek på allt det roliga, även om det inte på långa vägar kommer kunna mäta sig mot att uppleva det på plats, säger Christian Kalmendal, festivalledningen.

Men det är givetvis mer som händer under festivalen: det tävlas i Enduro, drag race med brinnande stockar bakom cyklar på Åre Torg, midnattscykling upp på Skutan med kabinbanan på torsdag och fredag klockan 23-01, och världens äldsta Whip-tävling körs på den stora ÅBC-kickern på Stjärntorget vid VM6:ans dalstation för att nämna något av vad som sker.

Festivalpassen kostar 400 kronor för vuxna alla dagar, ungdom (8-15 år) 300 kronor och är du fräschare åldersmässigt än så är det gratis. Dagspass finns också. Festivalledningen verkar taggad:
– Festivalen har verkligen tagit ny fart och står nu på en stark grund som vi kan bygga på många år framöver. Superkul med högt intresse och bokningar på både boenden och pass för veckans schema, säger Jenny Liljegren.

Förra årets vinnare av videotävlingen under Åre Bike Festival

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.