Field productions fast under enorm jordbävning Chile

En miljon människor fick evakuera efter den enorma jordbävningen med epicentrum strax utanför Chiles västra kust. Det uppmätta 8,3 på richterskalan har skickat kraftiga vågor mot de städer belägna längst med kusten.

Många skidåkare befann sig under jordbävningen i regionen, däribland Kim Boberg och Lasse Nyhaugen som varit där och arbetat på Field productions nya alster.

Kim Boberg upplevde ett par läskiga timmar när han nyss hemkommen från Chile fick ett meddelande av vännen Lasse Nyhaugen på facebook som var kvar i Chile. Det korta meddelandet löd ”Det är jordbävning här”, sedan var det radioskugga.

– Jag hade riktigt hög puls och det var grymt läskigt.

Det visade sig att Lasse hade blivit evakuerad från en restaurang på 17e våningen som svajade riktigt ordentligt i den enormt starka jordbävningen.

Kim, Lasse och ett gäng andra hade varit i Chile för att spela in skidfilm och miljön var långt bättre än de kunnat hoppas på. Det fanns ett krux bara.

– Det visade sig att tillåtelsen vi hade för att filma där drogs tillbaka när vi kom dit, secret location som jag inte fick prata om! Haha, skrattar Kim.

Lasse Nyhaugen som har en lång meritlista på skidorna och numera är filmare för Field productions var kvar i Chile när jordbävningen slog till har detta att rapportera från upplevelsen:

– Vi befann oss mitt i centrala Santiago när den första jordbävningen började. Vi skulle på restaurang och på väg ut ur en taxi började allt skaka. Precis då visste ingen riktigt vad som hände, och vi tänkte inte så mycket mer på det. Det var först när vi kom in i restaurangen och det första efterskalvet började som vi insåg allvaret. Vi var tvungna att lämna restaurangen och ta oss ute på gatan. Det var en mycket speciell upplevelse, men för oss var det egentligen ganska odramatiskt. Man vaknade till vissa meddelanden från oroliga anhöriga, men jag tror att de flesta hade sett att det gick bra i Santiago. Annars var det en bra resa med sjukt många intryck. Det var också fett till resa med Kimbo [Kim Boberg reds. anm.] igen, det är en bra jävla tag sen, säger Lasse innan han bordar flighten till Norge.

Field productions har förutom en mängd skidrullar modell bättre även gjort kommersiellt arbete åt Nils Gaups nya spelfilm Birkebeinerne. Som utspelar sig i norsk fjällmiljö.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.