Första titt: fristående härmapan Atomic Mimic

En härmapa som säljs i par men samtidigt fristående kan vara det bästa som hänt dina gamla pjäxor. Vi kikar på Atomics lösa innersko Mimic. En produkt som inte är en tiondel så wow-ig som exempelvis ett par feta goggles, men troligen dubbelt så viktigt. Här packar vi upp och tar en första titt på Mimic, senare i vinter kommer ett komplett test. 

Nytt för denna säsong i Atomics Hawk lineup är deras innerskor som innerhåller ett nytt material vid namn av ”Mimic”. Dessa nya innerskor erbjuder precis samma passform som deras föregående modeller men nu med möjlighet att erbjuda en fullt anpassningsbar passform kring hälen, fotleden och tungan. Någon som tidigare enbart funnits i sprutade innerskor.

Mimic är en så kallade 3D-liner. En ”3D-liner” har en anpassad form redan från fabrik för att erbjuda en god passform från dag ett utan att behöva värma dem, men möjligheten finns för att få en ännu bättre passform. Detta står i kontrast till vanliga foamliners som oftast måste värmas för att anpassa sig efter din fot, t.ex. Intuition innerskor.

En jämförelse mellan Atomics ”3D liner” mot klassiska foamliners från Intuition och Dynafit. Innerskor är kanske inte det mest wow-iga att byta ut, lite som däcken på bilen, men om innerskon inte erbjuder en solid och bekväm passform kommer ingen att tycka att det är roligt att åka skidor. Alla saker som din hjärna via din kropp ska säga åt skidorna att göra måste gå via fot-strumpa-liner-ytterskal-bindning-skida, glappar det i någon del så blir din skidåkning sämre och tråkigare.

Oavsett hur bra ditt skal är så tror jag många kan känna igen sig att de nya pjäxorna sitter bra i början av säsongen när pjäxorna är nya men allt eftersom du åker i dem sitter du lösare och lösare. Detta gäller oss som åker många skiddagar. För en åkare som använder pjäxorna 1-2 veckor per år håller givetvis innerskon bra mycket längre än en säsong. Hur som helst: förhoppningsvis kommer Atomics nya innerskor kunna förlänga perioden där man sitter bra i pjäxan framförallt för oss notoriska skidåkare.

Mimic materialet används kring vristen, hälen och i tungan på innerskon och kan tillskillnad från de flesta andra formbara materialen, formas och härda ett stort antal gånger utan att det degraderas eller packar ur. Enligt Atomic kan en Mimic innersko värmas 4-6 gånger innan det övriga materialet i innerskon börjar bli dåligt. Att det finns material kring hälen och vristen som inte kommer packa ur bör ge en bättre passform som dessutom håller åtminstone en hel säsong.

Vid första anblick är dessa betydligt stabilare än någon annan innersko som jag använt med undantag för mina Zipfit. Detta är att vänta sig då det tillkommit ca. 100 gram i vikt jämfört med föregående årsmodeller samt i jämförelse de flesta andra innerskor avsedda för hybridpjäxor. Dessa saknar snörning vilket gör att de blir enklare att hantera då man inte behöver hålla på med att knyta innerskorna för att ta av och på dem men gör också att man inte får samma tighta passform utan att spänna pjäxorna. Spontant känns detta som ett minus för mig då jag är van att knyta innerskorna men det ska bli spännande och se hur det fungerar ute på fjället.

För referens är dessa innerskor 100 samt 120 gram tyngre än de övriga innerskor för toppturande jag hade hemma, vilket är ett par innerskor från ett par Scarpapjäxor som är ett par rebrandade Intuition samt ett par från Dynafit TLT5.

Innersko Vikt (gram)

  • Scarpa (Intuition) 260 g
  • Dynafit TLT5 280 g
  • Atomic hawx Ultra XTD Mimic Platinum 370 g
  • Zipfit 550 g

Gåläget känns aningen mer restriktivt än mina Intuition men är inte alls dåligt. Dessa innerskor kommer för det mesta finnas i lite styvare pjäxor där gåläget i pjäxan inte är det bästa och då kommer man inte märka av detta på samma sätt.

Passform är väldigt individuellt men jag lägger in mina initiala känslor. För referens så har jag väldigt låg volym på mina fötter. De mäter 93 mm på bredden och är 253 mm långa. Detta göra att jag sällan har problem med knölar eller att pjäxor är för smala. Däremot sitter jag sällan fast i pjäxor då de är för stora på både bredden och höjden.

Direkt ut lådan kändes dessa alldeles för små men detta var en funktion av att min fot inte kom ända bak i innerskon. En snabb värmning med en rispåse för att mjuka upp mimic-materialet och detta var åtgärdat. I övrigt känns innerskon riktigt vettig och jag får känslan av att denna kommer erbjuda en bra och uniform passform över hela säsongen. Det kommer självklart vara lite meckande med att få till passformen perfekt men det känns som att dessa erbjuder den bästa kompromissen mellan prestanda, livslängd och gåläge jag stött på hittills!

Dessa innerskor är väldigt bra prissatt där jag betalade 1543 SEK inklusive frakt från Atomic. Detta är att jämföra med ett par Intuition Pro Tour som jag betalade 2500 SEK, Sidas Thermo CRT för ca 2500 SEK samt Dynafits innerskor som ligger kring 1700 SEK från deras egen webbsida. En sprutad innersko får du lägga åtminstonde dubbla dessa priser.

Disclaimer: Jag har köpt dessa och alla övriga innerskor för mina egna pengar. Jag är ute efter att hitta en innersko som erbjuder ett bra, tight hälgrepp som också ska kunna vara med på toppturer och klättringar samt förhoppnignsvis överleva en hel säsong, 100+ dagar, med bibehållen prestanda. Återkommer med en fullödig rappor senare i vinter.

Text: Tim Larsson

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.