Hallå där: Mattias Hargin

Mattias Hargin är utan att överdriva en väldigt mångsidig skidåkare. De senaste åren har han varit med i toppstriden på NM och i februari tog han silver i lagtävlingen i alpina VM. Vi tog ett snack om parallellslalom, och hur han ska ta sig högst upp på pallen i Riksgränsen.Foto: mattiashargin.com
Tjena Mattias, och grattis till VM-silvet. Vad betyder en VM-medalj egentligen?
–Självklart är det superkul med en VM-medalj, särskilt då det är min första. Nu hoppas jag att det kan trilla in fler framöver. Den här medaljen var ju i lagtävlingen, och en individuell slalommedalj hade vägt betydligt tyngre. Än så länge känns lagtävlingen inte lika prestigefylld och injobbad som gren.
 
Vad tycker du om att parallellslalom är tillbaka i världscupen och som lagtävling i mästerskap?
–Nu tycker jag att FIS har hittat rätt format på lagtävlingen, och jag tror att den kommer bli större för varje mästerskap som går. För oss åkare är det perfekt med en till medaljchans, och ett tecken på att den växer är att det var en av de grenarna som drog flest tevetittare under hela VM. Publiksnittet på VM var förövrigt helt galet – de snittade kring 30 000 åskådare per dag.
Jag tycker det är grymt att vi börjar köra parallell igen, särskilt för att det går att tävla i större städer. Det är riktigt roligt att köra, och jag tror även det är intressant för publiken. Jag hoppas det kommer in fler på programmet framöver, lägg till två-tre race och vi kan ha en egen parallellcup.
Som det är nu känns det inte helt hundra – poängen från parallellslalom räknas in i slalomcupen, och det är ändå två helt olika grenar. Men som helhet är det positivt, det ger fler möjligheter till race för oss slalomåkare.
 
I världscupen är det bara de 16 bästa som fått köra parallelltävlingarna. Har det varit diskussioner kring det?
–I år har FIS enbart skickat de 16 bästa på rankingen då de vill ge tv-publiken de bästa namnen i ett tajt format. Då blir det fel när vissa nationer ställt över åkare och taktiskt skickat sämre åkare för att få upp dom på rankingen. Alla som kommer till start i parallellslalomen som den ser ut nu får som sämst en sextondeplats och därmed viktiga ”gratispoäng”. Det är nämligen inte personliga platser utan nationsplatser baserat på hur många du har inom de sexton bästa. Detta tror jag FIS märkt och nog kommer ändra på till nästa säsong.
 

Två sidor av samma skidåkare.
Foto: mattiashargin.com

 

Foto: Pentaphoto

 
Hur ser dina planer ut för resten av säsongen? Ska du filma eller tävla något när världscupen är avgjord?
–Jag håller på att planera för fullt och har haft riktigt mycket planer men svårt att få allt att gå i lås. Först och främst ska jag försöka lägga två veckor i Engelberg efter världscupfinalen, bara ha kul och åka riktigt mycket skidor med kompisar. Släppa tävlingshetsen och bara njuta! 
Sedan måste jag få ihop ett par veckor med träning och testning av nytt material inför nästa säsong, innan jag kan låta slalomskidorna vila helt. 
Jag hade gärna fått till någon filmning, men Free Radicals ligger på is och det finns inget annat filmprojekt jag har möjlighet att filma med under den korta tid som jag är ”ledig”. Jag jobbar dock på att få till några heli-dagar under våren och förhoppningsvis kunna få med en filmare på det, för kunna bjuda mina trogna läsare på bloggen på en liten edit i alla fall. 
 
Kommer du att köra NM?
–NM är självklart med i planeringen, det har varit en perfekt avslutning på säsongen senaste fem-sex åren och jag hoppas kunna hålla den traditionen vid liv. Det är alltid lika kul att komma upp dit den veckan, träffa allt folk och framför allt skidåkningen dagarna innan. Det brukar alltid vara galet rolig slaskåkning.
 

Mattias Hargin under NM i Riksgränsen 2011.
Foto: Anna Öhlund

Du har ju lett NM efter kvalet två år i rad nu, och i fjol blev du tvåa efter Wille Lindberg med 0,11 poängs marginal. Har du någon plan för hur du ska göra för att vinna i år?
–Alltså, det är konstigt att säga men luften gick ur mig lite efter ifjol. Tävlingsmänniskan tog över lite väl mycket…
Jag har alltid åkt upp till Gränsen efter en lång tävlingssäsong för att mest ha kul, göra något annorlunda och få en skön säsongsavslutning. Men efter att varit med i toppen något år, så kände jag lite att det var min tur ifjol, så jag åkte upp och hade siktet inställt på att ta hem skiten.
Jag ville verkligen ha den där NM-titeln. Jag presterade så bra jag kunde i alla åk fram till sista finalåket, där gjorde jag några små misstag och kände direkt att jag brände min chans. Jag blev riktigt förbannad på mig själv och det satt i länge trots att jag ändå var tvåa.
I år ska jag försöka tagga ner mina egna förväntningarna lite och mer bara ha kul där uppe. Vi får väl se hur det går, haha. Det ryktas ju även att Henke (Windstedt) kanske är tillbaka på start igen i år vilket gör det desto svårare att knipa första platsen.
 
Så måste jag ju även fråga, särskilt eftersom din flickvän Matilda kvalat till Freeride World Tour – kommer vi få se dig på friåkningstouren i framtiden?
–Vem vet, man ska aldrig säga aldrig, men jag tror tyvärr inte det. Mitt huvudfokus ligger på det alpina och kommer fortsätta vara så.
Jag har haft en galen tanke någon gång att det skulle vara kul att kombinera världscupen med Freeride World Tour, men jag tror inte det är hållbart då tävlingarna krockar ganska bra. Men att få ett wild card och gästspela någon gång vore coolt. Som det ser ut nu så tror jag inte jag skulle göra bort mig, bortsett från Verbier, men jag ser en utveckling som nog gör det svårare framöver. Det utvecklas snabbt mot att både kunna behärska snabb åkning och även göra tricks i exponerade linjer. Det senare hänger jag inte riktigt med på. 
 
Är det fler på världscuptouren som även kör mycket friåkning, eller är det bara du?
–Aksel Lund Svindal har ju gästspelat i Fields senaste filmer, och under förra våren var  Ted Ligety i Alaska och filmade med Warren Miller. Annars vet jag inte så många fler som gör något kring friåkningen, men det finns garanterat fler som gillar av att njuta av lite puder framåt våren.
 

Träd istället för slalomkäppar i Engelberg.
Foto: mattiashargin.com
Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.