Hargin på säkerhetskurs i Engelberg

Mattias Hargin har lagt racelaggen på hyllan efter över 10 år i den alpina världseliten. Vintern närmar sig med stormsteg. Nu förbereder han sig för en säsong med massa puder och friåkning. Hans uppladdning? Säkerhetskurs i Engelberg tillsammans med bergsguide, rep, transceiver och stor dos nyfikenhet. Här berättar han om sina lärdomar. 

För egen del har det varit ett av mina längsta uppehåll jag någonsin haft från snö. Vanligtvis denna tid brukar jag ligga på 40-50 isiga glaciärdagar från slutet av juli fram tills racestart i november, i år har jag fått ihop 3 dagar under oktobermånad, så suget efter att få klicka i bidningarna och bränna lagg, ja den förstår ni är relativt hög, typ s-k-y-h-ö-g.

”Med raceskidorna på hyllan har en vinter med betydligt fler puderdagar dykt upp som en fluffig och glad nyhet.” 

Jag går dock in i en vinter som för egen del kommer vara betydligt annorlunda då jag efter över 10 år på alpina världscupen valt att lägga raceskidorna på hyllan. Detta skapar möjligheter för massa andra spännande äventyr ute i bergen och betydligt fler puderdagar in på kontot. Så fokus i vinter kommer ligga helt på att jaga snö och resa dit jag tidigare inte kunnat göra då race och tränningskalendern varit spikad och välfylld genom åren.

Kunskap för friåkning sökes

För egen del kändes dock en sak självklar i denna omställning från isiga pister och till att befinna mig ännu mer ute i bergen, det var att förbereda mig och lära mig ännu mer kring säkerhetsfrågor. Jag kände själv jag behövde och vill bli bättre, lära känna min utrustning på ett ännu bättre sätt och även uppdatera mycket av den info man tagit in genom åren. Detta kändes extremt viktigt. Utvecklas och bli ännu bättre! Vad göra då?

Så för någon vecka sedan drog jag ner till Engelberg där jag satte ihop en tre dagars säkerhetsutbildning tillsammans med några vänner från byn och en bergsguide. Under tre dagar fokuserade vi att tillsammans med guiden lyfta områden och punkter där vi kände vi ville utvecklas och bli bättre. Våra fokusområden blev: glaciär, rep, teori och träning med lavinutrustningen och då framförallt transceiver-sök.

Safety Days i Engelberg, videon från kursen

En repig första dag

Dag ett gick vi in en hel del kring att röra sig i glaciärterräng, vad man bör tänka på för att på så säkert sätt som möjligt, åka, tura eller vara i dessa områden. Detta gjorde att vi även kom in en hel del på rep, att lära sig hantera för att kunna säkra upp eller förstå vad som krävs vid en eventuell räddningsaktion. Jag blev långt ifrån något proffs kring rep, men fick en lite större förståelse och kommer kunna hantera vissa saker lättare kring detta när man ställs inför dom i vinter, men då fortsatt med en guide.

Hur beter vi oss i bergen och hur läser man egentligen en lavinprognos?

Dag två hade vi en längre teori och dialog kring allmänt beteende på berget. Vi diskuterade mycket i grupp, då vi är ett gäng vänner som ofta åker, hur vi vill åka och bete oss på berget, hur vi på bästa sätt kan åka för att undvika onödiga faror och vikten i att planera och förbereda sig inför en dag eller ett åk. Med målet att alltid ha en tydlig plan eller tanke, inte ryckas med i oplanerade saker.

Här la vi även fokus kring förberedelse inför en skiddag. Lära sig förstå och läsa en lavinrapport på ett mer effektivt sätt, inte bara se det som en skala som ligger mellan 1-5, utan se det som ett verktyg för att både undvika faror men även ett sätt att hitta vart snön är bra på berget. Här fick jag en hel del ny inspiration, vad jag bör titta efter och vikten av att till morgonkaffet lägga 5min och läsa hela texten, se väderstäck, förstå vilka höjdnivåer som rapporten handlade om och historik från tidigare dagar under säsongen.

Dag två låg även stort fokus på att träna med utrustning, om en eventuellt olycka skulle drabba någon på berget. Här var det kring transceiver sök, sond och grävteknik. Vilket alla delar skapapde ännu större ödmjukhet hos mig. Områden jag tycker jag kan, men inser man behöver träna på för att kunna effektivisera och spar tid. Så påminn mig gärna kring dess saker längre fram i vinter, träna, träna, träna. Varför inte Sök en transceiver nere i byn då och då, eller sista åker på väg ner mot byn med polarna, gör ett stopp och träna 10 min då och då. När ni är kalla eller väntar en dålig dag, tävla och testa gräva en grop på lämpligt ställe. Jag lovar ni får dagens träningspass och högsta puls. Detta skapar förståelse.

När en skidåkare leker klättrare, aka repellering

Sista dagen gick vi in mer på rep, denna gång mer specifikt kring repellering. Ni som gillar att klättra har ju en stor fördel här… Jag tog mig några steg på vägen, men kommer garanterat omge mig med personer som vet och kan innan jag tar mig an mer kring dessa utmaningar i vinter. Men spännande!

Summa summarum hade vi tre intressanta och roliga dagar ihop där vi alla utvecklades och inspirerades av all ny information och kunskap vi fick. För mig kändes det som extremt värdefull tid att lägga för att vara och känna mig ännu mer förbereda inför vintern. Jag utvecklades, blev bättre, men lämnade även med en stor ödmjukhet att vilja bli ännu bättre.

I avsnittet ovan kan ni få en inblick under dessa dagar, vilket jag hoppas kan inspirera fler att inte glömma bort vikten av att träna och utvecklas för att kunna njuta och komma åt mer mer delar på berget på ett så säkert sätt som möjlig. Jag hoppas vi ses ute i berget, högst sannolikhet så hittar ni mig nere i Schweiz, Engelberg.

Här på Freeride kommer du att få mer av Mattias Hargins nya äventyr som fri skidåkare i vinter. Vill du följa honom ännu mera så kika på hans sociala medier.

Text: Mattias Hargin

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.