Henrik Harlaut 5:a i Big Air-finalen i Modena

 Världscupfinalen i Big Air i freeski skulle avgöras en fuktig söndagskväll i Modena, Italien. I ett startfält som hade betydligt fler city Big Air-tävlingar i ryggen lyckades Henrik Harlaut och Jesper Tjäder leverera en femte och sjätteplats. 

Helgens tävling i italienska Modena var det andra stoppet i världscupen i Big Air efter premiären i början av september i Cardrona, Nya Zeeland.
– Jag tycker att de körde på riktigt bra med tanke på att de möter folk som har kört sådana här city big air i en hel säsong som de inte varit med om. Tycker resultatet är jättebra och båda får komma inom topp åtta, summerar förbundskapten Niklas Eriksson.

Förväntningar var höga inför italienska Modenas första Big Air-tävling, inte minst med tanke på att de tävlande gav sig i kast med den största hoppramp som någonsin byggts i Italien — 46 meter hög och 130 meter lång.

Niklas Eriksson förklarar vidare att det är tre topp-åtta placeringar som krävs för att kvala in till VM i Utah i februari 2019 och nu har bägge herrarna varsin i bagaget. Finalen, där Jesper Tjäder kvalat in som trea och Henrik Harlaut som sexa, kom att hålla en hög nivå trots att snön under tävlingens gång blev allt varmare:
– Om man kollar på Henke och Jesper, är de två kortaste och de två lättaste kanske i finalen så farten blir alltid lite problematisk för dem i sådana här hopp. Henke byggde till och med en liten startramp uppe på toppen så att han skulle få extra mycket fart, säger en leende Niklas.

På det inledande hoppet gjorde Jesper en right dub 1620º trail men fick inte till graben helt. För sitt första trick hade Henrik planerat att göra en nose butter dubbel, men den kladdiga snön ställde till det. Men därefter kunde det bara bli bättre. I finalens sista hopp smällde Henrik till med en left dub bio 1260º safety och Jesper en switch left dub 900 bring back Japan:
– Det är alltid lite segt när man kör trehoppsfinal och missar första tricken på första hoppen. Men det var ändå en otroligt bra återhämtning de gjorde. Och Henke fick köra ett trick som han inte hade provat ens på träningen eller någonting. Han visar bara hur duktig han är på att göra stora trick och han lyckas ändå komma femma på det här stora bra fältet som var här, fortsätter Niklas.

Jesper hade heller aldrig kört sitt trick på tävling förut.

– Jag har bara gjort fem stycken under träning. Jag hade inte så mycket att gå för på slutet eller jag fick gå all-in. För jag har alltid undrat vad den där hade kunnat ge i en tävling. Jag bara provade. Och det var kul, det var många som uppskattade det, inte den bästa poängen, men folk som tycker att det är ett häftigt trick så det är kul, säger han.

Även kvalet gav mersmak för det svenska landslaget.

– Det här var nog ett av de tuffaste kvalen jag någonsin har varit med om. Nivån var sjukt hög och då var det så himla kul att se både Henrik och Jesper. Och sedan Oscar som missar finalen med en plats, ett halv poäng tror jag att det kom ner till i slutändan. Om det var ett poäng. Hugo och Oliwer som sätter ner riktigt bra trick och slutade på 14:e och 15:e plats. Det är kul för dem också att de får börja klättra i ranking som i sådana här stora tävlingar och visa att de är på uppgång också, avslutar Niklas.

I herrarnas final knep norrmannen Birk Rudd segern före amerikanen Alexander Hall. Schweizaren Andri Ragettli slutade trea. De schweiziska damerna, Mathilde Gremaud och Sarah Hoefflin, säkrade guld och silver i finalen. På tredjeplats blev det tyskt genom Kea Kuehnel.

Emma Dahlström stod över helgens världscuptävling, men däremot är förhoppningen att hon kan åka med landslaget ner till Stubai, Österrike i mitten av november.

Resultat Världscupen i Big Air skidor, Modena, Italien

Herrar topp 3, och svenskar

1. Birk Rudd, Norge, 178.25

2. Alexander Hall, USA, 177.50

3. Andri Ragettli, Schweiz, 173.75

5. Henrik Harlaut, Åre SLK, 171.75

7. Jesper Tjäder, ÖFS, 141.50

12. Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening, 86.00

14. Hugo Burwall, Sundsvalls SLK, 85.00

15. Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle, 84.00

25. Emil Granbom, IFK Falun-Falu SnowPark, 74.00

Damer topp 3

1. Mathilde Gremaud, Schweiz, 172.50

2. Sarah Hoefflin, Schweiz, 160.25

3. Kea Kuehnel, Tyskland, 159.00

Notering: Jennie-Lee Burmansson är skadad och Emma Dahlström startade ej. 

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.