Hur bra lavinkunskap har du egentligen?

Sveriges Lavinutbildningar (Svelav) har släppt en introduktionsutbildning som är gratis på nätet. Inte nog med det – du kan dessutom testa hur mycket du egentligen har lärt dig om laviner.

I början av mars släppte Sveriges Lavinutbildningar (Svelav) sin introduktionsutbildning kring lavinsäkerhet. Grundkursen är gratis och du kan göra den direkt på nätet. Utbildningen heter Svelav Intro och ingår i Svelav-konceptet med lavinutbildningar för både professionella utövare och hängivna skid- och brädåkare. Den pågående trenden med att allt fler skid-, snowboard- och även snöskoterförare som rör sig i lavinfarlig terräng fortsätter. Flera aktuella undersökningar visar dessutom att många har bristfälliga kunskaper om lavinsäkerhet.

Introkursen från Svelav kan du antingen ta del av i lugn och ro på din dator eller mobil. En annan möjlighet är att tajma in en föreläsning från någon av de aktiva lavinstruktörerna inom organisationen. En reality check som du kan göra redan nu – eller efter kursen – är att kolla dina basala kunskaper om laviner. Eller varför inte bara köra kursen rakt av?

Svelav står alltså för ”Sveriges Lavinutbildningar” och finns sedan vintern 2016. Det är en nationell norm för våra svenska lavinutbildningar. Det är myndigheten Naturvårdsverket som samordnar Svelav, men bakom finns också övriga svenska aktörer som på olika sätt arbetar med snösäkerhet så som Polisen, Fjällräddningen, Försvarsmakten, Svenska bergsguiders organisation, Svenska liftanläggningars organisation (SLAO), Svenska klätterförbundet, Fjälledarorganisationen, Friluftsfrämjandet, Luleå tekniska universitet och aktiva lavininstruktörer.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla1   Kommentera
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER: , ,
  • TAGGAR: , , ,