Inför sista JOI i Åre

Än en gång får byn med drygt 1000 invånare påhälsning av världens mest prominenta jibbers. En enorm snöhög finns där för att kanalisera energi rakt upp mot himlen och ett par tjog kameror är riktade mot akrobaterna varje given sekund. Det är dags för den sista upplagan av JOI – Jon Olssons inbjudningstävling i Åre som alltid varit där och knuffat på utvecklingen ytterligare några meter.

Med 11 lyckade tävlingar i ryggen, som blivit något av en institution i jibbvärlden, tackar Jon efter årets tävlingar för sig. Anledningen är att den tightare svångrem SkiStar implementerat på sin verksamhet i Åre även drabbar Jon. Mindre ekonomiskt stöd gör det svårt att driva och framförallt utveckla ett event med så stora krav på sig som JOI.

Tävlingen som alltid stoltserat med de största och mest välbyggda hoppen har varit en naturlig arena att prova på nya trick. Jon Olsson själv avtäckte sin egen skapelse – Kangaroo flip – här vilket med facit i hand visade sig vara ett paradigmskifte inom freestyletävlingar.

Idag (fredag) är det kval. Ett vindpinat Åre har dock kastat käppar i jibbhjulet i form av för kraftiga vindar under gårdagens träning. Mojnar det inte kommer arenan att byggas om till ett step up, mindre känsligt för vind.

En av tävlingens styrkor genom åren har varit att alltid lockat de stora namnet trots bristen av så kallade ”apperence fees” eller vansinniga prispengar. Istället har åkarna valt att komma till Åre för att 1. Hoppa på ett hopp de vet att de kan landa nya trick på och 2. Uppleva Åres, hrm, ”kulturutbud” beläget strax öster om VM 8:ans dalstation.

I år ser vi inget undantag och startfältet glimrar lika progressivt som vanligt. Förutom guldmedaljören från OS, Joss Christensen, hittar vi stilisten Jossi Wells, teknikundret Oystein Bråten, huckern Nick Goepper, up n comern Luca Schüler, pipestjärnan Torin Yater-Wallace, X-games big air-guldmedaljören Vincent Gagnier bredvid våra svenska hopp Jesper Tjäder och Oscar Wester.

Tävlingen kommer att streamas live här på Freeride. Länken hittar ni här.

Jesper Tjäder SWE
Joss Christensen USA
Jeremy Pancras FRA
Elias Ambuhl SUI
Vincent Gagnier CAN
Torin Yater-Wallace USA
Oscar Wester SWE
Alex Schlopy USA
Bobby Brown USA
Evan McEachran CAN
Alexander Aurdal NOR
PK Hunder NOR
Noah Morrison CAN
Alex Bellemare CAN
Fabian Bösch SUI
Jossi Wells NZL
Luca Schüler SUI
Luca Tribondeau AUS
McRae Williams USA
Oysten Braaten NOR
Nick Goepper USA
Russ Henshaw AUS
James Woodsy GBR
Jonas Hunziker SUI
Simon d´Artois CAN
Nico Porteous NZL (13 år)

Schema:

Fredag 17/4
19:00 – 21:00 – Kval
4 hopp var, de två bästa räknas. Måste vara olika. Ett hopp måste vara upprätt/enkelvolt.

Lördag 18/4
19:00 – 21:00 – Final
4 hopp var, de två bästa räknas. Måste vara olika.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.