Inga finalplatser för de svenska puckelåkarna i OS

Det gick inte riktigt som planerat för de svenska puckelåkarna Ludvig Fjällström, Felix Elofsson och Walter Wallberg när det var dags för det andra kvalet på OS i PyeongChang. Ingen tog sig till finalen. 

Efter första kvalet låg Felix Elofsson artonde, Walter Wallberg nittonde och Ludvig Fjällström tjugofemma, och de skulle igår slåss om de resterande tio finalplatserna i en andra kvalomgång.

Det var ett fokuserat och avslappnat svenskt lag som under helgen gjorde sig redo för att ta sig vidare i de olympiska puckeltävlingarna där topp tjugo skulle slåss om tolv platser i andra finalen och sedan till sist sex stycken som skulle ta sig till superfinalen där det tävlades om medaljer:
– Inställningen har väl hela tiden varit att få in så många åkare som möjligt topp tio. Det är där vi ligger och om det skulle gå bättre är det riktigt bra jobbat, sa sportchef Anders Olofsson innan tävlingen.

När det var dags för kvalet som skulle ta killarna in bland topp 20 och därmed bli klara för finalåken var det tyvärr svårt att få allt att klicka. Ingen av de tre svenska åkarna fick till åk som räckte att ta sig vidare från kvalomgången, något som så klart var en besvikelse inte minst för åkarna själva som levererat fina åk både på träning och på världscuptävlingar inför mästerskapet:
– Jag vill ju vara den åkaren som kommer till tävling och höjer sig och gör det ännu bättre än på träning, men så går det inte och då är det lite som att en tappar tron på sig själv. Nu vill jag bara försöka förstå vad det var som gick fel i dag och sen komma tillbaka från det, sa en märkbart besviken Ludvig Fjällström efter tävlingen.

Walter Wallberg var också ordentligt besviken efter sitt åk, då han var den som var närmast att ta sig in bland topp 20 när han slutade på en tjugoförsta-plats:
– Jag är besviken på dagen. Att komma tjugoetta när jag behöver en tjugondeplats är inte alls vad jag ville, men mitt åk räckte inte till mer. Min D-spin på sista hoppet var lite upp och ner, och det får den inte vara, så där tappade jag mycket poäng. Vi är bättre än så här i vanliga fall, men tydligen inte i dag, sa Walter efter sitt åk.

Ludvig Fjällström slutade tjugosexa och Felix Elofsson slutade tjugofyra, Walter Wallberg bästa svensk på tjugoförsta plats i herrarnas OS-puckel.

Nya utmaningar på hemmaplan

Närmast är det tävlingar i Stockholm som väntar Sveriges puckelpistlandslag. Svenska Cupen i puckelpist går nämligen till helgen Hammarbybacken, Stockholm.  Förutom elitklassen där Walter Wallberg & com tävlar är det också puckeltävling för kids 7-12 år och ungdomar 13-15 år.

Torsdag och fredag anordnas även ”Fahlén Talent Camp” där den svenska huvudtränaren i puckellandslaget Lasse Fahlén tillsammans med landslagsåkare hjälper unga åkare på
vägen mot ett riktigt bra puckelåk. Lasse Fahlén Talent Camp är ett tvådagarsläger och hålls på
flera orter i Sverige.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.