ISPO 2018 – Dag 2

Andra dagen på världens största mässa för utomhussporter är över. Vi hittade en 130-pjäxa med gåläge på 55 grader, en vikbar skida för både militärt och civilt bruk, en konceptbindning som kombinerar tech och alpint med DIN upp till 14 och 550 grams vikt, en skida med fiskstjärt, klassiska kvalitetshandskar och en ny klädkollektion som fusionerar slimmat bergsguidemode med urbana freeski-scenen.

Fischer lanserar en ny set up med lätta alpina turskor till nästa vinter. Strax över 1,5 kg (1550 gram i stl 26,5), integrerade techinserts i gip walk-vibram sulan, gåläge med cuff som kan röra sig 55 grader. Lästbredden är 99 mm. Kommer i 130, 120, 110, 100 och 90 flex.


Elan visade sin vikbara skida ”” redan förra året på ISPO-mässan. I år har skidan gått i massproduktion, samt fått en viktig förändring då mittplattan gjorts i karbon istället för aluminium vilket kapat ett kilo i vikt.


ATK Powster är än så länge en konceptbindning under utveckling. Italienska ATK siktar på en vikt av 550 gram per binding ink stopper, DIN-skala 8-14, tådel med 8 mm elasticitet i sidled åt bada håll, alpin liknande häldel. Detta är ATK:s första försök att göra sin första säkerhetsbindning som ska sträva mot samma prestanda och utlösningsfunktion som en mer klassisk alpin bindning.


LINE SAKANA (2019)
150-105-138
Vikt 1770 gram, radie 15m
Sakana är en smalara variant av Lines skida ”Pescado” som kom för två år sedan. Eric Pollard har varit med i utvecklingen och Sakana – som betyder fisk på japanska – har tydliga grafiska inspirationer från havet med lite fjäll på belagen och fiskmotiv. Baktill sitter en fish tale och skidan kommer i 174 cm och 181 cm längd. Ska köras något kortare än vanligt är det tänkt eftersom bakändan inte har någon rocker, vilket gör den effektiva kanten längre. Skidan kommer till säsongen 2018/2019 och visades i januari 2018 på den stora mässan i ISPO, Tyskland.


Hestra fortsätter tillverka sina populära handskar. Nyligen vann Hestra en utmärkelse för sin friåkningsvante ”Couloir” på SIA i Colorada som är Nordamerikas motsvarighet till den stora europeiska ISPO-mässan i München. Anton Magnusson visar här den lite kortare handsken Couloir och även hans personliga favorit med sömlös innerhandske i ull som heter Highland.


The ”Never Stop Exploring” märket The North Face fortsätter att göra skidkläder. Till säsongen 2018/2019 har de tagit fram en ny serie som de kallar ”Backcountry”. Lite lösare passform, lite mindre alpin-slimmat men fortfarande funktion för dagar av puderletande på berget. Mark från The North Face går igenom de grundläggande tankarna med den nya klädkollektionen.

 

 

 

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.