Jennie-Lee Burmansson gör comeback

I helgen väntas säsongens sista världscuptävling. På plats i Silvaplana, Schweiz, finns sex svenska freeskiåkare som är laddade för att avsluta säsongen på topp.

Efter en säsong med ovanligt få världscuptävlingar har det nu blivit dags för världscupavslutning i Silvaplana, Schweiz. På plats finns sex svenska åkare som ser fram emot att avsluta säsongen på topp. Utöver Henrik Harlaut, Jesper Tjäder och Oliwer Magnusson, som befann sig i Aspen under VM, har ytterligare tre åkare anslutit till truppen. Jennie-Lee Burmansson, Hugo Burvall och Emil Granbom mötte upp resten av laget och är redo att ta sig ann världscupfinalen.

Det är slopestyle som står på schemat och under helgen kommer både freeski och snowboard att avsluta sina respektive säsonger. Åkarna har nu haft två träningsdagar i slopestylebanan som innehåller stora flyg. Imorgon, fredag, väntar kval för både damer och herrar.
– Träningen har gått sjukt bra för allihopa. Vi har tränat sex timmar på två dagar. Det har varit hur bra som helst med stora hopp. Lite tråkig railcourse där det inte finns så mycket att välja mellan, men det blir ändå kul. Det blir nog en väldigt bra tävling med så mycket bra träning som vi har fått, säger förbundskapten Niklas Eriksson.

Eftersom det varit en säsong som kantats av inställda tävlingar har det inte funnits allt för många tillfällen att skrapa ihop poäng till den totala slopestylecupen. Trots det finns det en teoretisk chans för Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson att ta hem segern. Men då måste mycket stämma. Fokus hos åkarna ligger istället på att få avsluta säsongen på topp.
– Det är inte ett drömläge men det är möjligt med en bra totalplacering. Fokus ligger på att avsluta säsongen bra och få lite bra OS-kvalpoäng, säger Niklas Eriksson.

Med Oliwer Magnusson som nybliven världsmästare, Henrik Harlaut som tog en pallplats på senaste världscuptävlingen och Jesper Tjäder som radat upp finalåk finns alla möjligheter till en bra världscupavslutning. Lägg då även till Jennie-Le Burmansson, Hugo Burvall och Emil Granbom som är tillbaka på världscupstarten och chanserna ökar ytterligare.
– Det är kul att Jennie-Lee är med igen och att Hugo och Emil är här. Så det är kommer bli riktigt roligt faktiskt, säger Niklas Eriksson.

Under morgondagens kval räknas det bästa åket av två. På damsidan körs ett heat där de åtta bästa går vidare till lördagens final. Herrarna är uppdelade i två heat där de åtta bästa från varje heat går vidare till finalen.

Svenska åkare:

  • Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF
  • Hugo Burvall, Sundsvalls SLK
  • Emil Granbom, Falu SnowPark
  • Oliwer Magnusson, Östersund-Frösön SLK
  • Jesper Tjäder, Östersund-Frösön SLK
  • Henrik Harlaut, Åre SLK

Program världscupfinal, Silvaplana:

26 mars 10:15 – Freeski kval damer
26 mars 13:00 – Freeski kval herrar
27 mars 11:30 – Freeski final damer och herrar
27 mars 14:20 – Snowboard kval damer
28 mars 09:45 – Snowboard kval herrar
28 mars 13:00 – Snowboard final damer och herrar

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera