Jon Olsson i hetluften igen

Sveriges största skidstjärna riktar sitt ljus mot nygamla marken. Eller snarare lufter om man kan säga så. Den gamla fartdräkten får nu på sin höjd agera underställ och storslalomskidorna, lökhackare. Jon Olsson skall tillbaka upp i luften.

Världsstjärnan har befunnit sig i hetluften sedan den där vårdagen 1999, då han gav en fingervisning av vad som komma skulle när han vann det som på den tiden var en abnormt stor big air-tävling, The Jump i Åre. Nu ska Morasonen tillbaka upp i luftrummet efter år av alpin satsning. Med sju världscupsstarter och en topp tre ranking i Sverige som bäst får nog vara nog. Som vanligt i Jons värld var målbilden minst sagt hög. OS-starten 2014 blev inte av men han fortsatte att träna och pratade om nästkommande OS direkt efter att firandet i Ryssland ebbat ut. Beslutet att skrota storslalomskidor till förmån för twintipsen kom under freestyletävlingen Freestyle.ch i Zürich som hölls under den gångna helgen.

– Det var egentligen inget riktigt beslut, jag bara vaknade upp några dagar efter operationen och min första tanke var att jag ville hoppa. Hade inte haft några sådana tankar alls innan, så det var sjukt att vakna upp med den tanken i skallen. Sen funderade jag mer på det och lät det gå 4 månader innan jag tog något beslut så jag var säker på att jag visste vad jag ville. Men bilder av stora hopp och puder hade etsats sig fast i skallen, säger Jon.

Jon har sedan våren rehabiliterat ett opererat korsband som mot all logik är hans första större skada under karriären. Om avhållsamheten från skidåkningen fått honom att bli mer klarsynt låter vi vara osagt, men skadan har med all säkerhet haft med beslutet att göra. Jons prognoser ser mycket bra ut efter omfattande rehabilitering.

– Knät känns bra, men sådant här tar ju tid, så det gäller att vara smart och inte vilja för mycket för tidigt, men min plan är att börja åka lite i November och sen förhoppningsvis vara 100% fram emot nyår. Kommer dock vara svårt att hålla tebax, men får väl köra rails så länge.

Efter vinsten 1999 i Åre har Jon prenumererat på vinster och pallplaceringar runtomkring världens största tävlingar. Både i halfpipe, slopestyle och big air. Hans resumé med nio X-gamesmedaljer och en Icapåse modell större proppfull med guld-, silver, och bronspengar från världens mest prominenta tävlingar talar sitt tydliga språk. Den fråga som är på de flestas läppar efter beskedet är den om han kommer att satsa på tävlingar igen. Jon har tidigare uttalat sig kritiskt om sportens akilleshäl, bedömningsmomentet, vilket skulle vara en av anledningarna till att han lämnade luften och de slöa stålkanterna och istället tävlade mot klockan med betydligt vassare material under pjäxorna.

– I vinter har jag inte planerat att tävla något, eller jag hade egentligen inte planerat att tävla något mer över huvudtaget, men när jag åkte till frestyle.ch så kände jag ett sug efter det, men kommer att börja med mycket träning och filmande i vinter så får jag se hur jag känner mig. För mig är den stora tävlingen mot mig själv och att ta mig till en nivå som jag är stolt över och att ha sjukt roligt!

Förutom hans uppenbara talang i skidbacken har Jon Olsson på senare år mest blivit erkänd som en entreprenör med en egensinnig väg att gå. Ett exempel på det är hans videoblogg som uppkom år innan ungdomarna ens kunde stava till ordet. Varken med ett eller två g. Videodokumentationan av hans liv fick stryka på foten när det ack så tidskrävande käppnöteriet tog fart men nu är den tillbaka sedan en vecka. På frågan om Jon skulle filma med ett stort filmbolag eller hålla sig till sin egen distributionskanal var svaret inte helt enkelt.

– Vi kommer köra full fart på videobloggen i vinter, så som det ser ut just nu så släpper vi allt material där, men det är klart att det vore kul med en filmpart i en skidfilm. Så jag ska känna efter lite så får vi se vad som som händer!

Freestyleskidåkningen kan nästan ses som ett virus. 10 nya talanger hinner knappt slå igenom innan 20 nya kommer och nafsar dom i hälarna. I en sport där förgrundsfigurerna knappt fått skäggstubb kan man betrakta Jon som något närmast liknande en gudfadersfigur. Att han hjälpt otaliga åkare upp mot toppen gör inte bilden mindre sann.

– Bäst just nu tycker jag nog är Jesper Tjäder, Oscar Wester, Luca Schuler, Luca Tribondeau, Bobby Brown, Gus Kenworthy och Joss Christensen är men det finns alldeles för många som kör grymt just nu, skulle kunna nämna 40 namn!

Det märks på Jon hur peppad han är att åter få flyga över en stor platå och vara där många tror han är som bäst. I ett stort hopp. I Jons senaste kapitel av freestyleskidåkning fick man följa honom medan han aktivt skapade förutsättningarna för att lära sig nya trick. Visualiserandet av nya rotationer är centralt för många som hoppar och Jon är inget undantag.

– Jag har knappt sovit de senaste dagarna då skallen gör volter hela nätterna. Finns en hel del som jag vill göra, men det kommer bli en utmaning att övertyga min gamla skalle att göra det. Gör jag det inte så kommer jag inte vara nöjd. Jag har inte tänkt att göra en comeback för att göra switch 5or, jag vill vara stolt över min åkning och känna att jag lär mig nya saker, men jag kan helt klart erkänna att jag önskade att jag var 17 år och inte brydde mig om min kropp!

Hur långt Jon Olsson kommer att nå är ännu ett oskrivet blad men för oss som följt honom kan vittna om att få saker han väljer att plocka upp faller ner. Tävlingsmänniskan Jon Olsson är det få om någon som kan mäta sig med. Att spränga upp nya vägar och skriva oskrivna blad är något av ett signum för honom och rädsla vet han nog inte vad det är, på sin höjd lite nervös.

– Jag är samtidigt ganska nervös med allt som är så nytt, men samtidigt super peppad så det ska bli sjukt roligt, berättar Jon Olsson och tänker säkert redan nu på vinterns kommande äventyr.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.