Konsten att Säsonga del 11: Lavinexpert

För att avsluta denna serie om säsongslivet och en inblick i hur en salig blandning vinterälskare får det att gå ihop presenterar vi här lavinexperten Morgan Eriksson. Han må vara den äldsta av alla medverkande men han bjuder istället på den kanske mest insiktsfulla bilden och tipsen hittills.

Vad gör du på vintern och var brukar du vara någonstans?
– I huvudsak vintertid arbetar jag som lavinsäkerhetsansvarig i Riksgränsens skidpatrull. Parallellt med mitt arbete i patrullen så arbetar jag med lavinprognoserna i området Abisko-Riksgränsen för Naturvårdsverkets räkning. Utför även vissa konsultarbeten med snöstabilitetsbedöming och lavinkontroll, säkrade exempelvis Tarfaladalen åt Vattenfalll när elledningarna hade svepts med i ett monster till lavin. Eller som nu i vintras när det gick multipla naturliga och kontrollerade laviner över järnvägen och vi var tvungna att säkra området för att Trafikverket skulle kunna gå in.

Vad gör du i sommar?
– På sommaren arbetar jag med rope access eller industriklättring som det också kallas. Jag är helt enkelt en hantverkare som hänger i rep istället för att stå på en ställning eller en lyft av något slag. Det är diverse olika uppgifter men återkommande är betongarbeten, montage, svetsning med mera. Lite som att vara skidpatrull, kul och givande arbete men tungt fysiskt och man måste vara okej med lite väder och vind. Det är förstås bra om man är relativt händig och sen hjälper det ju om man är en repnörd. Av naturliga skäl är det ju inga som pysslar så mycket med rep som just reparbetare. Kan dock erkänna att det finns en viss problematik med att bolla flera karriärer på det här viset. Man får helt enkelt jobba dubbelt så hårt för att lära sig fler yrken eller acceptera att ett av dem får stå tillbaka.

Hur är ditt år uppdelat?
– Vintersäsongen är rätt kort uppe i norr så där arbetar jag från mitten av januari till slutet av maj. Reparbete är egentligen inte säsongsbundet så det är ganska flexibelt och jag har generellt inget glapp mellan arbeten efter vintern. Till hösten/förvintern så blir det ofta en blandning mellan att hänga i Kanada eller alperna för diverse professionellt umgänge med kurser, konferenser eller arbete och reparbete hemma.

Hur gör du för att få ihop året?
– Jag har en lägenhet i Uppsala med min fru och mina två styvdöttrar men jag försvinner iväg lite ibland helt enkelt. Med åren ska erkännas att jag känner mig mer och mer hemma både uppe i norr och i Kanada och ibland blir jag lite osäker vad som är mitt hem. Det är ju en tillvaro lite utan rötter vilket kan bli lite förbryllande ibland, men också kul förstås. Det är skönt att bo i Uppsala som jag har växt upp i med släkt och vänner omkring mig vilket ger en känsla av tillhörighet.

Vilka är dina bästa tips för att få ihop en säsongsbaserad livsstil?
– Du väljer att leva på det sättet trotts alla de uppenbara nackdelarna för att du får göra och jobba med magiskt coola och roliga saker. Så se till att inte fastna i fällan att bli chef eller försöka få det där jobbet med tillsvidareanställning. ”Håll ögonen på bollen”, om du väljer en bekvämare livsstil i säsongsvärlden så leder det generellt till att du inte får göra de roliga sakerna längre, inte har någon tid eller ork för att göra det du vill på fritiden och du kommer ändå tjäna dåligt med pengar och leva ett allmänt struligt liv.
Acceptera att det kommer en massa utmaningar med att leva ett kringflackande säsongsliv, om du lyckas så ska du vara stolt. Det är så lätt att tro att “alla kan väl göra det” och det kanske stämmer precis som att alla kan väl bli ambassadörer eller läkare men det kräver hårt arbete och ett passande psyke.

Vad tycker du om att göra på sommaren?
– I enkelhet så gillar jag att springa, klättra och dricka sprit. Och pyssla lite med diverse svetsprojekt.

Vad gör du i vinter?
– Oklart

Vilket är ditt drömjobb?
– Jag har redan haft flera av mina drömjobb och sökandet efter nästa är liksom en del av processen.

Var kan man se mer av och följa dig?
– Jag är på inget sätt en offentlig person, jag bara jobbar med snö. Men har någon några frågor så kan man nå mig på morgan.o.eriksson@gmail.com

Morgan Eriksson

Ålder: 38 år
Kommer från: Uppsala
Bor: Uppsala, Riksgränsen
Sysselsättning: Lavinsäkerhetsansvarig i Riksgränsen & Rope Access på sommaren
Började säsonga: Yrkesmässigt 2009
Favoritplats: Omöjligt att säga men Paradiset på Lofoten kanske.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.