Konsten att Säsonga del 9: Tillsammans

Ella Swan och Gustav Corin träffades på friåkningstävlingen Ride the Cow i Hemavan för lite drygt tre år sedan och har sedan dess varit partners-in-crime såväl sommar som vintertid.

Till skillnad från många så har de delat upp året på tre säsonger istället för bara två: En period med puder och burgare i Kanada följt av en jobb-säsong i Riksgränsen som börjar lagom till snöfallet avtagit i Kanada, och därefter en sommar med mer jobb för att kunna köra samma visa på repeat.

Vad gör ni på vintern och var brukar ni vara någonstans?
Ella: De senaste två vintrarna har vi inlett i Tärnaby och Hemsedal och sedan, efter nyår, har vi spenderat ca 2 månader i Kanada för att få oss så mycket pudersnö och hamburgare som möjligt innan vi börjar säsongsjobba i Riksgränsen. Där jobbar jag i sporten som skidlärare och skidguide och Gustav i shoppen Schmedjan där han säljer prylar och monterar bindningar i verkstaden.

Vad gör ni i sommar?
Gustav: I år blev det två veckors jobb på Trevarefabrikken i Henningsvær, Lofoten. Ella bakom baren och jag i köket. Nytt ställe för oss, och väldigt nytt att jobba så lite på sommaren. Det var även mitt första jobb i Norge eller utomlands överhuvudtaget. Tidigare somrar har Ella jobbat på en nöjespark och på surfcamp, och jag på hotell och restaurang i Tärnaby och på västkusten.

Hur är ert år uppdelat?
Ella: Detta året spenderade vi hösten i Tärnaby så vintersäsongen började redan i november och sista skidåkningen var i början av juni. Under säsongen brukar vi som sagt vara lediga en period och sen jobba i Riksgränsen på våren. Resten av året lägger vi på jobb, familj och andra resor. Vi gillar att vara på västkusten, där båda våra familjer har sommarhus, minst en del av sommaren och hösten består oftast av jobb hos Gustavs familj i Tärnaby eller min i Göteborg. Förra sommaren köpte vi en van också som vi körde till sydligaste Portugal och tillbaka, vi var borta två månader och surfade. I sommar har vi tagit samma van till Lofoten där vi nu spenderar några veckor.

Hur gör ni för att få ihop året?
Gustav: Det gäller att snåla typ hela tiden, försöka bo så billigt som möjligt, även när det inte är säsong, och ta vara på allt fantastiskt man får vara med om. Man får vara öppen och anpassningsbar, och kunna göra det bästa av olika boende- och levnadssituationer. Jobba är lite av ett nödvändigt ont, men i Gränsen har vi lyckats hitta ganska så bra säsongsjobb och annars är det jobb när det inte är vinter som gäller. Ingen av oss har jobbat på något ställe där man egentligen tjänar särskilt mycket under kort tid, men det brukar gå ihop ändå. Annars är ju gruvan eller fiskfabrik eller liknande populära och praktiska sommarjobb.

Vilka är era bästa tips för att få ihop en säsongsbaserad livsstil?
Gustav: Bästa tipsen är att alltid ta chansen att göra roliga saker och lära sig något. Att lära känna folk och sedan hålla kontakten med dem gör också säsongslivet både roligare och enklare. Ett annat tips är att slimma och trimma sin utrustning och sina prylar så mycket som möjligt. Allt ska släpas på några gånger per år, så det gäller att det är en hanterbar mängd grejer. En svår sak som vi båda inte riktigt har lyckats med ännu.

Ella: Mina bästa tips är att till exempel jobba i gränsen, på så vis får man vara ledig och skibumma ett tag och sen kombinera skidåkning och jobb ett tag, i och med att säsongen ändå startar senare där uppe. Då får man en lång säsong och mycket åkning utan att behöva jobba järnet resten av året, så kan man exempelvis åka på lång surfresa i van istället och så vidare.
Och att inte köpa massa grejer. Det är bra för plånkan och miljön och man får aldrig plats att ha med sina grejer ändå. Om du är sugen på att köpa något, vänta då typ några dagar och om du fortfarande vill ha och tycker det är värt att gå tillbaka för så kan det i så fall kanske vara värt att köpa.

Vad tycker ni om att göra på sommaren?
Ella: På sommaren är det surf och klättring som är de stora intressena. Mest har det blivit surf, men egentligen inte tillräckligt mycket. Annars att hänga på västkusten, klättra när det finns möjlighet och typ laga mat och ha det gött.

Gustav: Och att åka iväg med Folke, vår van som för några dagar sedan fyllde ett år i vår ägo. Det har snabbt blivit en självklar del av livet när det inte är vinter. Vanlife och folkabuss var i princip det första samtalsämnet vi hade när vi fick kontakt med varandra första gången. Förra hösten tog vi Folke och drog till Portugal och surfade i två månader. Trippmätaren är trasig så det är lite oklart hur långt det blev egentligen, men i runda slängar kring 1000-1200 mil. En sådan överväldigande frihet hade ingen av oss upplevt förut, och det var inte så lätt som man kan tro. Känslan av att det alltid kanske var bättre någon annan stans är ibland svår att hantera.

Vad gör ni i vinter?
Gustav: I vinter är Ella i Trondheim, jag är också där, sen i alperna och sen antagligen gränsen igen. Ingenting är väl egentligen spikat helt och hållet, men det finns något som kan likna en plan i alla fall. Jag jobbar i Schmedjan igen om det blir Gränsen. I Trondheim ska jag söka nåt jobb, träna och klättra som en galning, laga mat och antagligen bygga på en uppföljare till Folke.

Ella: Ja jag ska ju på något vis lyckas kombinera skola och skidåkning. Ska plugga civilingenjör med inriktning industriell design och vill rikta in mig mot miljö och hållbarhet. Men jag vill ju fortfarande åka skidor också så vi får se hur det kommer gå.

Vilka är era drömjobb?
Ella: Det försöker jag tänka ut. Tror svaret har att göra med ett kul jobb där man räddar världen under tiden man får åka skidor också…

Gustav: Drömjobbet är svårdefinierat. Något med ganska flexibla arbetstider, som utmanar utan att bli alldeles för mycket, och som man kan gör på en (eller helst flera) fina platser i världen. Jag har tänkt mycket på bergsguide som ett drömjobb, och det gör jag fortfarande. Men det kanske inte är det absoluta perfekta, fast frågan är om det perfekta ens finns.

Gustav Corin

Ålder: nybliven 23-åring
Kommer från: Tärnaby/Göteborg
Bor: i Folke
Jobbar som: ingenting just idag, men senast som kock. Annars i skidshop, och i princip alla befattningar inom hotell & restaurang.
Började säsonga för att: aldrig tänkt på, kändes självklart
Favoritplats: Snö tror jag. Där det lutar

Ella Swan

Ålder : 22 (i några dagar till)
Kommer från: Göteborg
Bor: Folke (någon som har en lägenhet i Trondheim till övers?). Men mest hemma känner jag mig i familjens sommarhus på västkusten. Men jag har många favoritplatser och andra hem över hela världen, till exempel mosters hem i Toscana, Riksgränsen, Whitewater, Henningsvær. Och jag hittar konstant nya.. Finns inget kort svar på den frågan.
Jobbar som: skidlärare, skidguide och lite vad som helst
Började säsonga för att: hela gymnasiet var det skidåkning jag drömde om i skolan, och på mina skidresor mådde jag som bäst. Så fort jag blev klar sparade jag pengar och åkte rakt mot drömmen: en vinter i Kanada
Favoritplats: där det finns berg, hav eller helst båda. Och snö.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.