Köpguide: Välj rätt ryggsäck, del 2
Oavsett om du gillar bäst att bodycarva i pisten, lägga liftvarv på liftvarv i nyfallet puder, eller dra ut på en riktig långtur finns det en perfekt ryggsäck för dig. I del två av köpguiden för ryggsäckar tar vi en närmare titt på vilken funktionalitet som är bra att ha för olika användningsområden. Förhoppningen är att du efter detta ska ha tillräckligt mycket kött på benen för att känna att du kan ge dig ut i ryggsäcksdjungeln med järnkoll på läget!
Fackspråk
För att kunna gå igenom vad som är bra att tänka på för ryggsäckar med olika användningsområden är bekantskap med en viss mängd fackspråk bra att ha (ja, det är en ordvits). De som känner sig välbevandrade i ryggsäckslingo kan hoppa direkt till nästa del, för övriga kommer här en liten ordlista för att lättare hänga med i ryggsäckstugget.
Goggleficka är ett specialfack konstruerat för att passa ett par goggles. Oftast har de filt- eller microfiberduksliknande material på insidan som gör att det går att förvara goggles i dem utan påsen och ändå slippa repor. För den som inte bemödar sig med att ta med en extra ram är de också ett utmärkt ställe att förvara extra linser.
Skid- och snowboardfästen på utsidan av ryggsäcken kommer i lite olika varianter. Gemensamt har de dock att de är gjorda för att enkelt kunna bära skidor respektive snowboard på ryggsäcken på ett smidigt sätt. Bra för den som bootpackar mycket eller vill kunna röra sig i mer teknisk terräng. För skidor är de vanliga systemen antingen A-ram, H-ram eller diagonalfästen (He Man style), för snowboard är det vanligast med fästen för att bära brädan antingen vertikalt eller horisontellt.
Bältesficka är ett (eller två) extra fack placerat på ryggsäckens höftbälte. Oftast ganska litet, men lättåtkomligheten gör det smidig för förvaring av snacks, en tunn mössa, solglasögon eller dylikt. Fungerar lite som en extra jackficka och kan till viss del kompensera för det faktum att många jackor tyvärr är designade så att de nedre fickorna blir oanvändbara i kombination med en ryggsäcks höftbälte.
Hjälmfästen finns också i lite olika varianter, men de mest specialiserade tar sig ofta uttryck som en elastisk extraflärp på utsidan av ryggsäcken bakom vilken hjälmen hålls fast. Antingen är den helt eller delvis fastsydd, eller så är det en helt löstagbar flärp som går att fästa bakpå ryggsäcken på annat sätt. En ryggsäck utan dedikerat hjälmfäste är dock ingen panik, en hjälm är oftast lätt att mecka fast på en ryggsäck oavsett, men hjälmfästet innebär oftast att hjälmen är fäst på ett sätt att den inte svajar omkring när du går eller agerar puderskål när det snöar.
Isyxehållare är ett fåtal extra, varsamt placerade, remmar, elastiska stroppar, och/eller kardborreband för att hålla isyxor på plats på utsidan av ryggsäcken. Ryggsäckar utrustade med isyxehållare har oftast så för två styck yxor, men vet du att du har behov av två kan det kan det vara värt att hålla lite koll, vissa ryggsäckar har bara uppsättning för en yxa. Ibland är isyxefäste nummer två delvis samma uppsättning remmar och fästen som används för att bära skidor diagonalt.
Stegjärnsfickor Färdas du med isyxor är det inte sällan stegjärn på tapeten också. På en del ryggsäckar finns det ett speciellt fack avsett för att förvara stegjärn i. För skidryggsäckar är det inte allt för vanligt ännu, men för den aspirerande (eller luttrade) skidalpinisten kan det vara värt hålla ett öga efter.
Pist- och parkåkning
Att välja ryggsäck för pist- och parkåkning handlar mest om en kombination av att lyckas lista ut vad du vill ha med och hur mycket du tycker dig kunna bära utan att det påverkar din åkning.
För de allra flesta kommer det innebära en ryggsäck som är ungefär så liten som de går att få tag på, kring 10-15 liter. Undantaget är de som vill ha med sig fika och lunch till hela familjen, i vilket fall en något större ryggsäck på nånstans kring 15-20 liter skulle kunna komma till pass.
Gällande ryggsäckens utformning är det värt att tänka igenom vad du ska ha med dig. Brukar du vilja ha med dig extra gogglar eller extraglas kan en goggle-ficka vara trevligt att ha, om du är frälst av vätskesystem för att kunna maximera antalet varv i pisten under dagen är det värt att se till att ryggsäcken har plats för ett sådant, och så vidare.
För ryggsäckar till det här ändamålet är inbyggt ryggskydd något som verkligen kan funderas över om du
inte tänkte åka med ett vanligt ryggskydd utöver ryggsäck. Som nämnts i första delen av köpguiden för ryggsäckar finns två läger för hur effektivt det är med inbyggt ryggskydd, men vid en så pass liten storlek på ryggsäck som det rör sig om här är båda lägren förhållandevis överens om att det inte ger något skydd mot smällar mot ryggen att tala om.
Liftburen offpist och dagsturer
Liftburen offpist
För liftburen offpist och dagsturer blir logistiken genast lite annorlunda och ryggsäcksstorleken måste anpassas därefter. Det ska åtminstone gå att klämma in lavinräddningsutrustning, första hjälpen, vatten, någon form av mat, ett förstärkningsplagg, med mera. Dessutom lite ytterligare pinaler om det är en dagstur. Vanligtvis kommer ryggsäckar för de här aktiviteterna storleksmässigt ligga på 25-35 liter, beroende lite på vilka behov du har och vad för aktivitet du har planerat.
Den stora punkten att ta ställning till för den här ryggsäcksklassen är om det ska vara ett ballongsystem med eller inte. Turligt nog är det i den här storleksklassen som ryggsäckar med lavinballong har absolut störst utbud, så om det är något som känns intressant finns det gott om varianter att välja och vraka bland.
Om det är en ryggsäck uteslutande ska användas till liftburen offpist är du i princip klar där, bortsett från att lista ut om du vill ha speciella fack såklart. Goggle-ficka? Kompabilitet med vätskesystem? Bältesficka för lättåtkomliga snacks?
Dagsturer
För ryggsäckar som ska användas till dagsturer blir logistiken ytterligare snäppet mer komplicerad, och det är ytterligare några fler saker som kan vara bra att tänka på. Generellt kommer du behöva en något större säck än vad du är van vid för liftburen offpist, det ska gå att få ner mer mat, stighudar och naviationsutrustning.
Utöver den något större storleken är det också värt att tänka på att ha möjlighet att fästa kläder och hjälm på utsidan av ryggsäcken. Det är oftast inga problem, på de flesta ryggsäckar i den här storleksklassen finns något dedikerat system för hjälminfästning och gott om remmar och annat att fästa alla möjliga saker kors och tvärs på utsidan av ryggsäcken.
Men det finns undantag som bekräftar regeln och vissa ryggsäcksmodeller siktar på en mer strömlinjeformad look. Ska du spendera fler timmar uppförs än utförs (vilket är snarare regel än undantag vid dagsturer) kommer du ångra dig bittert om du inte har möjligheter att enkelt anpassa klädmängd efter aktivitetsnivå, och att behöva öppna ryggsäcken och rota runt varje gång ett klädesplagg ska av eller på blir snabbt riktigt tröttsamt.
Är det avancerade turer och skidalpinism som står på schemat är isyxehållare mycket tacksamt att ha och även stegjärnsfickor kan vara värt att hålla utkik efter.
Långturer
”Är det en ryggsäck i den här storleksklassen du ska skaffa dig är A och O passformen. Funktioner, specifikationer och allt annat är helt meningslöst om du går runt med en förlamande smärta i ryggen och skavsår på höfterna.”
Ordentliga långturer som sträcker sig över fler dagar har naturligtvis behov av de största ryggsäckarna. Vi förutsätter här såklart att det inte rör sig om en tur där det är ett basläger som sätts upp från vilket det utgår dagsturer, i vilket fall den bästa lösningen sannolikt är en mindre ryggsäck anpassad för dagsturer i kombination med en pulka.
Storleksmässigt landar ryggsäcken på 40+ liter, där 40 liter räcker för “fådagarsturer” (2-3 dagar), eller längre turer mellan redan befintliga boenden. Hur mycket större ryggsäckar behöver bli för längre turer beror på hur lång turen är, vilken teknisk nivå den har och hur lång tid du är bekväm med att använda samma uppsättning underkläder.
För ryggsäckar i den här storleksklassen är det också generellt betydligt vanligare med modeller som är av topplocksmodell med en klassisk säck på insidan än dragkedjebaserade modeller, helt enkelt eftersom det är lättare att pressa ner och komprimmera saker ner i en topplocksryggsäck än i en dragkedjeryggsäck.
De flesta ryggsäckarna i den här storleken har också betydligt mer tilltagna höftbälten, något som är väldigt tacksamt när vikten på alla pinaler börjar öka.
Är det en ryggsäck i den här storleksklassen du ska skaffa dig är A och O passformen. Funktioner, specifikationer och allt annat är helt meningslöst om du går runt med en förlamande smärta i ryggen och skavsår på höfterna. Se till att verkligen lägga ner tid på att hitta en säck som passar din rygg och har ett höftbälte som fungerar bra för din höft. Efter det gäller mer eller mindre samma tänk som för en dagstursryggsäck, aktiviteten är ju egentligen densamma, enda skillnaden är hur lång tid det tar mellan kontakt med civilisation.
Bubblartips
Jag passar också på att ge ett litet bubblar-tips. Nu när det börjar bli populärt med turande har jag sett många skidåkare som bär sina ryggsäckar uppför på samma sätt som de bär den utförs. De har ryggsäcken tight inpå kroppen och lägger allt för mycket vikt på axlarna. Utförs är detta en självklarhet, då behövs all styrsel på den extra vikten som går att få, men uppför är det onödigt och leder till utmattning i överkroppen. Låt istället vikten vila på höfterna! För att veta om du själv har tendenser att plåga ditt axelpart i onödan, testa att ta på dig ryggsäcken som du brukar göra när du åker, men efter att ha spänt höftbältet över höfterna ordentligt, lätta lite på axelremmarna. Känner du att mer vikt hamnar på höften och att axelpartiet lastas av rekommenderar jag att du i fortsättningen bär ryggsäcken på det sättet när du går uppför!
”För att veta om du själv har tendenser att plåga ditt axelpart i onödan, testa att ta på dig ryggsäcken som du brukar göra när du åker, men efter att ha spänt höftbältet över höfterna ordentligt, lätta lite på axelremmarna.”
Tagit till sin extrem går det att fortsätta lätta av ända tills det bildas en liten glipa mellan ryggen och ryggsäcken. Det ger en lite mer svajig bärupplevelse, men det ger också en oöverträffad ventilation, vilket är guld värt på den där långa anmarschen på vårkanten.
Ut och hitta rätt ryggsäck!
Så, med all den här nya informationen hoppas vi på Freeride.se att du ska ha nog med kött på benen för att kunna hitta den ryggsäcken du själv tycker passar absolut optimalt för din åkning, oavsett det är en heldag med hårdcarving på manchestern, en dag med familjen i lagom takt, eller en riktig stortur med nätter i bivack.
Avslutningsvis slänger jag upp första artikelns omslagsbild en sista gång, så får du en sista titt på hur de olika storlekarna av ryggsäckar är jämfört med varandra. Från 55 liter röd ryggsäck till vänster, via 30 liter, 25 liter och slutligen 12 liter.
Text: Oscar Frick