Kristofer Turdell vann silver i Verbier

Freeride World Tour 2019 är avgjort. Idag gick finalen på Bec des Rosses i Verbier. Markus Eder pallade trycket och vann totalen, Kristofer Turdell säkrade sin andraplats totalt. Reine Barkered åkte hem en fjärdeplats i Verbier, medan rookien Carl Regnér kraschade. 

Snowboard dam

Redan före finalen i Verbier hade den 27-åriga fransyskan Marion Haerty säkrat totalsegern, sin andra i karriären. Hennes vinst i Andorra gjorde hennes ledning ointaglig för de andra bräddamerna.

Utan något som helst sportsligt tryck på axlarna cruisade Marion ned för Petit Bec och svepte också hem segern i Verbier och landade på fantastiska 10 000 poäng, dvs vinst i fyra av fem tävlingar säsongen 2019 och hennes sämsta resultat var ett brons i Hakuba. Hatten av för den stabila tävlingssäongen!

Ryska Anna Orlova kom två totalt, medan föra årets totalsegrare Manuela Mandl från Österrike hamnade på brons.

Skidor dam

Elisabeth Gerritzen från hemmanationen Schweiz höjde nivån rejält när hon dropade in för dagens tävling som andra åkare bland skidor damer. Hon öppnade med en stor klippa, och ökade på med en ännu större längre ned i åket, sedan ytterligare två drop. I kombination med fin teknik, kontroll och flyt gav det ett imponerande åk och domarna gav henne 85.33 poäng vilket räckte till seger.

I totalen vann italienska Arianna Tricomi som även hon åkte bra på Bec. Tricomi lyckades trycka in sex luftturer och drog silvermedaljen till sig i Verbier, vilket också gav henne totalsegern på Freeride World Tour 2019 före amerikanska rookien Jaqueline Pollard och trean Elisabeth Gerritzen.

Arianna Tricomi förklarade sin kärlek till skidåkningen efter målgången:
– Jag älskar skidåkning, inte bara för att det går bra i tävlingar för mig, utan för att det är mitt livs kärlek.
Hon kände inte så stor press före tävlingen även om hon låg etta:
– Jag intalade mig att det bara var en ny dag med skidåkning, snön var inte den enklaste men jag är glad att jag tog mig ner på ett bra sätt och det var jättekul att se Elisabeth Gerritzens fantastiska vinnaråk!

Det är andra året i rad som Arianna Tricomi vinner totalen på värlstouren, hon försvarade sin titel från 2018. De två åren före kom hon trea totalt, alltså både 2017 och 2016. Året dessförinnan 2015 kvalade hon in till världtouren.

Norska Hedvig Wessel fick problem med snön och missade en av sina klippor vilket gav henne femteplatsen idag och en total fjärde plats på touren 2019. Svensk-amerikanska Jackie Paaso kraschade efter ett drop och fick därför dagens sämsta poäng, samt slutade sexa totalt i år.

Snowboard herr

Victor De Le Rue höll ihop för pressen, slutade tre idag och kammade som rookie (!) hem totalen på världstouren bland herrar snowboard.

Victor De Le Rues bronsåk från Bec des Rosses idag

Skidor herr

Tja, klockan halv elva i förmiddags så var det då dags för den kategori som av olika skäl oftast får mest uppmärksamhet. Dramaturgin blev dock på sätt och viss punkterad då franska Wadeck Gorack som dropade in först fick till ett i princip perfekt åk.

”Wadeck Goraks åk var någonting i hästväg och det gav hon en rättvis seger på Bec des Rosses idag.”

Ett åk som verkligen fusionerade klassisk snabb och säker big mountain-åkning med enorm fart och stora drop utan minsta fruktan eller tvekan (tänk Reine Barkered) OCH dessutom en massiv backflip. Wadecks åk var någonting i hästväg och det gav hon en rättvis seger på Bec des Rosses idag.

Landsmannen Mickael Bimboes var andre man ut och han åkte i överljudsfart nedför Bec des Rosse, efter ett enormt drop på Hollywood-klippan. Bimboes, som vann i Verbier förra året, imponerade med sin straight line men domarna gav honom dock inte full utdelningen, vilket var rimligt med tanke på den skyhöga nivån, och han slutade femma. Det blir intressant att se exakt hur mycket över 100 km/h som Bimboes kom upp i…

Svenskarna så: Kristofer Turdell hade chansen att vinna totalen om han vann på Bec idag och ledaren Markus Eder körde bort sig. Turdell levererade ett superbra åk med stora drop, fart och kontroll. Ett åk som ett annat år kanske hade räckt till seger, men icke idag. Turdell slutade trea idag och kom därmed på silver totalt på världstouren 2019. Han summerade sin säsong:
– Jag är nöjd och känner att jag inte gjort några större misstag. Sedan är det ju alltid så att när man tittar tillbaka så ser man ju sällan på sin åkning som perfekt, utan man vill ju hela tiden förbättra sig. Men i det stora hela så är jag väldigt nöjd!

Turdells bronsåk

Reine Barkered som vunnit i Verbier inte mindre än tre gånger tidigare, valde en liknande linje som Turdell och det renderade honom en fjärdeplats. Reine var på nöjd och inte när vi pratade med honom:
– Det kändes som att jag kunde ha gjort lite mer. Jag hade en bra plan och såg hur Wadeck Gorak gjorde en bakåtvolt där jag tänkte köra, så då tänkte jag att nu hoppar jag långt precis som jag gjorde det året då jag vann här. Sen råkade jag göra en sväng för mycket, så det blev varken långt eller en bakåtvolt. Det blev något slags mellanåk som saknade det där lilla extra som man behöver för att klättra några poäng. Men jag är nöjd.

Rookien Carl Regnér fick trubbel att stänga ned farten efter ett stort drop och kraschade ganska brutalt och flög långt över ett klipparti, lyckligtvis ned i snö. Han var chockade efteråt:
– Det där är nog bland det läskigaste jag varit med om. Och det var också min första tomahawk någonsin, jag har aldrig kraschat sådär förut. Så jag är lite tagen av det här, berättade han för Freeides reporter på plats.

Carl Regnérs krasch på Bec des Rosses

Italienaren Markus Eder åket som sjunde man och pallade trycket, han ställde ned ett bra åk och kom sexa idag och etta totalt på världstouren 2019.

Längre intervjuer med de svenska åkarna läser du här:

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.