”– Ni har inte sett någonting än”

Victor De Le Rue är den franska snowboardtalangen som i Sverige hamnat lite i skuggan av sin überkända storebroder Xavier. Imorgon kväll är han i Stockholm på film- och inspirationskvällen Freeride Film Night. Då visar han HELA filmen ”Frozen Mind” som är inspelad i Chamonix med skidkompisen Pierre Hourticq. I vinter gör han dessutom debut på Freeride World Tour. 

En uppenbart avslappnad ung mansröst på engelska med fransk accent hörs i andra änden av min mobillur:
– Jag är i Athen och ska precis börja resan mot Stockholm och filmkvällen som är på onsdag. Efter tolv dagar med klättring på den grekiska ön Kalymnos är min batterier verkligen fulladdade inför vintern, berättar Victor De Le Rue. 

Victor De Le Rue är en 29-årig brädåkare från Frankrike som kanske har gått lite under radarn i Sverige. Victor har fått utmärkelsen ”French Rider of the Year” tre år i rad: 2012, 2013 och 2014. Året därpå blev han också nominerad till Snowboarder magazine´s Rider of the year.

Victor De Le Rue är den yngre brodern till namnstarka friåkningslegenden Xavier De Le Rue och har i viss mån inspirerats av honom i sin åkstil, men också adderat en hel del tricks och tekniker från parken. Och medan den nu 39-åriga storebrodern Xavier har sina glansdagar på Freeride World Tour bakom sig, med totalseger tre år i rad 2008-2010, ska Victor precis äntra den internationella tävlingsscenen inom friåkning. Victor De Le Rue fick ett wildcard till årets tour.

Du kommer att köra Freeride World Tour (FWT) i år: Hur är känslan inför det?
– Det blir en helt ny typ av utmaning för mig och något som får det att kittlas i kroppen på mig. Denna vinter som gick körde jag mer storbergsåkning än vad jag kanske någonsin har gjort tidigare. De två och en halv månad som jag var i Chamonix var det exponerad terräng med seracer, lavinfara, glaciärsprickor, fallrisk och annat stora delar av tiden på berget. Det var så klart extremt, men gjorde mig nog också mer redo för en tävlingsvinter på FWT. Nu är jag sjukt peppad på att tävla, det blir något annat än förra vinterns långa filminspelning. Jag kommer att gå in helhjärtat för världstouren den kommande vintern, säger Victor De Le Rue. 

Den franska brädåkaren som är född i Bayonne nära Biarritz och sedan uppväxt i den pyrenéeiska skidorten Saint-Larry kommer att ha inte mindre än 5 motståndare från USA på världstouren, en landsman och två österrikare.

Varför tror du att de manliga amerikanerna på bräda är så många på FWT?
– Jag vet ärligt talat inte, i min värld hade det lika väl kunnat vara annorlunda. Sedan om man räknar ihop oss två från Frankrike med österrikarna så är det 4 åkare från Europa och 5 från Nordamerika, då blir skillnaden mindre liksom.  

Hur bra är din landsman Ludovic Guillot-Diat som tog den långa vägen in via kvaltouren?
– Han är bra! Jag känner honom sedan jag var barn, då tävlade Ludovic mot min bror i bordercross. 

Känner du några fler på touren?
– Jag känner några, har träffat österrikiska Gifi Ruf tidigare. Men jag tror, och hoppas, att alla atleter på FWT blir som någon slags stor familj. Vi kommer ju att bo och åka tillsammans över hela världen. Jag ser fram emot det och hoppas att man kan bygga starka vänskaper, få bra snöförhållanden under tävlingarna och att vi alla på olika sätt kan uträtta stordåd!

Victor De Le Rue har tidigare varit med i snowboardfilmer som Dopamine, Heavy Mental och Origins. Men i vintras gick han sin egen väg och spelade in ”Frozen Mind” som är 32 minuter lång. Filmen är ett kliv för Victor ut i större och brantare terräng i Chamonix tillsammans med skidåkande kompisen Pierre Hourticq.

På onsdag kväll är Victor i Stockholm och deltar i ”Freeride Film Night” som är en film och inspirationskväll av The North Face, Alpingaraget och Freeride.se. Biljetterna är slut i skrivande stund, men det finns en kölista dit du kan anmäla dig.

Victor är en man med flera intressen: snowboard, klättring och paragliding. Att kunna kombinera dessa tre är också något som han brinner för, vilket gjorde att han kunde företa sig ett lite extra spektakulärt åk på Aiguille du Midis nordsida i vintras.

Du har gjort filmen ”Frozen Mind” under vintern 2018: Vad var roligast under inspelningen?
– Det här kan låta konstigt men… det roligaste var att det var en slags progression hela tiden. Jag var skiträdd varje dag, men hade samtidigt kul. Vi tog oss till galna platser i Chamonix, pushade oss, tog en del risker och kom sedan hem i trygghet, vi fick åka riktigt häftiga åk på toppen av det också.

Vad skulle du säga att filmen handlar om?
– På ytan är det Chamonix, brant åkning. Men under så är det historien om mig och min bästa kompis Pierre Hourticq som flyttade till Chamonix för att bli bergsguide. Han visade mig runt i hans bakgård hela vintern i korta drag. Och att leka på hans ”bakgård” var en stort steg uppåt vad gäller högalpin och storbergsåkning. Ett fantastiskt projekt för mig, och någonting jag inte ångrar för en sekund!

Trailer för Frozen Mind

Jag såg er film Frozen Mind under festivalen EOFT, men blev rätt besviken på att story saknades…
– Ja, det hade jag också blivit om jag hade sett den nedklippta och totalt förstörda version som visades där. Vi skrev kontrakt med filmfestivalen i juli och visste att de skulle korta ned den något. Men sedan kom en sjukt kort version, de hade ändrat voice overn och all form av story – vänskapen mellan mig och Pierre – var ju bortblåst. Jag var tämligen förbannad kan jag säga! Vår originalversion är 32 minuter och det är den som vi kommer att visa i Stockholm. Så har du sett EOFT-versionen så har du inte sett någonting än!

Under vilket åk i filmen var du mest rädd? Varför?
– Åken ned är okej, då har jag koll. Jag vet hur jag kan ta mig ur saker, jag har kontroll när jag sitter fast i min snowboard. Den stora, läskiga saken för mig i vinter var all klättring uppför. Då känner jag mig liten på ett negativt sätt, känner mig exponerad och pulsen går upp. Det finns ju saker som man inte kan undvika, även om man försöker minimera riskerna. Ibland måste man gå över ett snöfält med sercacer ovanför, då gör man det så kvickt och säkert man kan men det finns alltid en risk att något händer. Att göra sådana saker utan snowboard på fötterna gör mig nervös. Glaciärsprickor, fallande seracer, stenar, laviner, eller bara ett vanligt snedsteg – det är mycket skit som kan hända på vägen upp när man inte har tryggheten med brädan på sig.

Vilket var det roligaste åket?
– Aiguille du Plan på nordsidan av Aiguille du Midi var både roligast och mest skrämmande. Det var vårt största mål med vintern också, det åket. Det är en hängande glaciär som syns nerifrån stan i Chamonix. När man ser det nerifrån tänker man bara att det där kan fan ingen åka! Men sedan när man kommer närmare, studerar bitarna var för sig och tänker på med vilka tekniker och hur man ska ta sig från A till B, jag då inser man att det faktiskt är möjligt.

Du gjorde en lite speciell exit från Aiguille du Plan, berätta!
– Ja, ha! Snacka om att min skidkompis Pierre blev snopen. När man åker detta åk så sluter det på en hängande glaciär. Valet då är att rapellera sig ned, vilket är oerhört farligt, eller klättra upp igen och ta en lite, smal brant couloir ned. Bägge två av dessa valen är oerhört läskiga. Jag sade till Pierre att jag tar med mig paraglidern upp, flyger ner, vilket jag gjorde och vad jag vet är jag den första som avslutar åket på det viset.   

Ditt efternamn klingar ju bekant för alla i friåkningsvärlden: Hur är det att bli förknippad med din storebroder Xavier?
– Han är en av mina äldre bröder. Han har, precis som alla storebröder, alltid varit en inspiration och någon som jag har sett upp till. Han är tio år äldre än mig och har ju gjort sina val i livet och alltid haft en enormt hjärta för snowboard.  Men sedan går jag ju min egen väg, ibland blir det liknande Xaviers, och det är så klart helt okej för min del. Att förknippas med honom är ingen negativ sak för mig på något sätt. Jag tror också att jämförlsen med min bror kommer att bli än mer aktuell nu med FWT, då blir det så klart en igenkänning i namnet.. 

Kommer han att hjälpa dig på FWT på något sätt?
– Om jag behöver råd så finns han där. Då det är första året på FWT för mig så kan jag inte facen, så jag kommer säkert att rådfråga honom om de platser där han har åkt på, kanske särskilt Bec des Rosses som han kan bra och har vunnit på en jädra massa gånger. 

Du var ju mycket i Chamonix i vintras: Hur reagerade du på nyheten om att mittstationen på Les Grands Montets hade brunnit ned?
– Helt galet! Så himla ledsamt! Jag hoppas verkligen att de kan lösa en ny lift till nästa vinter, det drabbar Chamonix mycket ekonomiskt.

Hade du varit i Chamonix mycket före denna vinter?
– Nej, i år var jag ju där två och en halv månad medan vi spelade in filmen. Vintern före det var jag vara där två dagar och vintern 2016 hälsade jag på Pierre Hourticq i 2-3 veckor och det var kanske då som idéen att göra något större projekt i Chamonix föddes.  

Vad har du för förväntningar på Freeride Film Night i Stockholm nu på onsdag kväll där du tillsammans med Evelina Nilsson kommer att vara med?
– Jag hoppas på bra vibe och trevliga människor. Typ alla event jag har varit på i Sverige har varit väldigt sköna och positiva, så det tror och hoppas jag kommer att gälla även för denna kväll!  

Har du träffat Evelina Nilsson tidigare?
– Vi har inte åkt tillsammans något ännu. Men vi har träffats genom The North Face olika möten och hon är inspirerande. Alltid andlig, med yoga och spirituella grejer på gång!  

Det blir ju film, gratis käk och dricka. Men om du hade fått bestämma: Vilken mat hade du helst fått!
– Oj, ehh, kanske Swedish meatballs! Och nån sån svensk-aktig konstig pizzavariant med banan och sås på! 

Victor De Le Rue kör sin första vinter på FWT nu 2019.

Victor De Le Rue

Ålder: 29 år, född 8 juni 1989

Nationalitet: Fransk

Född & uppväxt: Född i Bayonne nära Biarritz, uppväxt i skidorten Saint-Lary Soulan i Pyrenéerna

Bor idag: Val Thorens på vintern och Capbreton nära Hossegor på sommaren

Aktuell: Kommer till Stockholm och filmkvällen ”Freeride Film Night” onsdag 28 november, tävlar på Freeride World Tour 2019, vilket blir hans första säsong på världstouren.

Instagram: @victordelerue

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.